Šport
23 ogledov

Grbić v Portorožu: Dogovarjamo se za "Jugoligo"

ACH Volley Tours Liga prvakov Stožice Saša Despot
Vanja Grbić, legendarni srbski odbojkar in član hiše slavnih, zdaj pa podpredsednik uspešne srbske odbojkarske zveze, je v Portorožu spregovoril o načrtih za "Jugoligo".

Slovenska odbojkarska reprezentanca se bo na začetku leta 2014 v tretjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo merila na turnirju v Nišu, tako kot na septembrskem prvenstvu bo ena njenih tekmic Srbija.

Do turnirja sta skoraj dva meseca, a prisotnost srbske odbojkarske legende Vanje Grbića, člana odbojkarske hiše slavnih in podpredsednika zelo uspešne srbske zveze, na Sporto konferenci v Portorožu je bila idealna priložnost, da se ugotovi, kako pred novim obračunom razmišljajo Srbi, ki so na prvenstvu na Danskem dvoboj s Slovenci izgubili.

Reprezentanca slej ko prej do rezultata

"Mi se se povsem dobro zavedamo, da je kakovost odbojke na taki ravni, da veliko reprezentanc igra zelo dobro, med temi je tudi Slovenija. Na Danskem nas je zasluženo premagala, žal pa mi je, da ni prišla iz skupine. Čeprav smo bili že v izgubljenem položaju, je nam to uspelo, predvsem zaradi dejstva, da delamo na tem, da se trenerji in igralci ne predajajo do zadnjega trenutka. Slovenija nas dobro pozna, za nas bo vedno nevaren tekmec. Povsem prepričan sem, da slovenska zveza odlično dela in da bo reprezentanca slej ko prej prišla do rezultata, ki ji po kakovosti pripada," meni Grbić, ki poudarja dobro sodelovanje z Odbojkarsko zveze Slovenije, s katero načrtuje skupne projekte.

V Nišu in tudi po turnirju so predvideni sestanki, ki se bodo nadaljevali tudi po kvalifikacijskem turnirju, na katerem pa po Grbićevem mnenju prijateljstva ne bo, ne bo pa tudi morebitnega dogovora, da se v medsebojni tekmi doseže rezultat, ki bi ustrezal obema ekipama (na svetovno prvenstvo bi se lahko uvrstila tudi drugouvrščena ekipa).

Prijateljstvo ni imelo vpliva

"Igralci so med seboj veliki prijatelji. Mnogo Srbov je igralo ali drugače delovalo v Sloveniji, skovale so se prijateljske vezi, toda le izven igrišča. Na terenu smo sovražniki, tako mora biti. Tako sem jaz doživljal dvoboje s prijatelji in ne samo z njimi, ampak tudi z bratom Nikolo. Je pa res, da lahko pri nekaterih igralcih prijateljstvo deluje tudi malo drugače, a ne verjamem, da je imelo to kakšen vpliv na naše medsebojne dvoboje," je dejal Grbić, ki je na srbski zvezi zadolžen za projekt odbojke na mivki, a je prepričan, da ta nikoli ne bo povozila dvoranske odbojke.

Grbić izpostavlja, da ima Slovenija izredno nadarjeno generacijo, ki pa ji nekaj manjka. Nekdanji odbojkar v očeh naših igralcev ne vidi tiste krvoločnosti, ne vidi samozaupanja, vidi pa veliko skeptičnosti:

"Treba je verjeti, da nekaj lahko dosežeš. Treba je zaupati v trenerja, zvezo in svoje zmožnosti. Brez tega ni uspeha, igralec z dvomi pač ne more pokazati tistega, kar zna. To je tudi delo trenerja oziroma selektorja, s katerimi pa Slovenija nima posebne sreče. Čeprav nisem veliko spremljal njegovega dela, mislim, da tudi z Veselinom Vukovićem ni bilo najbolje, tudi sam z njim nimam posebno dobrih izkušenj. Po mojem mnenju mora biti trener tisti, ki do potankosti pozna igralce, njihovo kulturo, običaje in tradicijo, da bi vedel, kako delati z njimi. On mora iz njih izvleči najboljše, pri tem pa morajo tudi igralci čutiti, da svojemu narodu ponujajo zadovoljstvo. Najboljši trener je tisti, ki mu uspe igralce združiti v eno, to pa je izredno težko. Nekateri so dobri v tehniki, drugi v taktiki, toda kdor ne zna zgraditi ekipe, ki bi pomenila dodatnega igralca več na igrišču, ne more uspeti. Treba je napraviti ekipo, ki bo pri poslušanju himne lebdela in ne le stala. Kdor je pripravljen priti na igrišče in na njem z glavo udariti v zid, to je igralec za reprezentanco."

Tudi o ustanovitvi lige nekdanjih republik

Srbska reprezentanca od leta 1995 žanje uspehe praktično na vseh prvenstvih. So svetovni, olimpijski in evropski prvaki, a kot pravi Grbić, že zdaj skrbijo za prihodnost, pri tem pa naj bi jim pomagali tudi Slovenci, prav tako obratno:

"S Slovenci se pogovarjamo o številnih projektih, med temi je tudi ustanovitev lige nekdanjih republik Jugoslavije. Ta liga bi bila dovolj kakovostna, da bi iz nje stalno prihajali kakovostni igralci. Jaz sem to predlagal že leta 1998, ko še ni bilo regionalnih lig v košarki, rokometu in drugih športih, a se ideja ni realizirala. Menim pa, da se bi zdaj lahko. Odbojka je šport, ki privablja normalne, inteligentne ljudi, z visoko stopnjo kulture. Na naše tekme hodijo družine z otroci, tako da na naših tekmah zagotovo ne bi bilo težav, saj bi se srečavali prijatelji. Seveda pa je pomemben vidik tudi trženje, to bi v tej ligi zagotovo našlo svoj prostor. Vsa podjetja s prostora nekdanje Jugoslavije najbolj tržijo prav na teh prostorih, to je realnost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.