Šport
33 ogledov

Great One, vse najboljše za abrahama

Pred letom dni je Wayne Gretzky prižgal ogenj na igrah v Vancouvru. (Foto: EPA)
1/2
Žurnal24 main
Štirje Stanleyjevi pokali, devetkrat MVP, 61 rekordov lige NHL, štiri sezone s prek 200 točkami ... The Great One. Najboljši hokejist vseh časov. Wayne Gretzky. V sredo je dopolnil 50 let.
12 let je, odkar je Wayne Gretzky sklenil kariero, in čeprav je končal največji, hokeja ni bilo kar konec. O tem Wayne pove naslednje: "Ko se je upokojil Maurice Raketa Richard, so vsi govorili: 'Kaj pa bo zdaj s hokejem?' Pa je prišel Gordie Howe, za njim Bobby Orr, pa Guy Lafleur in nato Mario Lemieux. In ko sem odšel jaz, se je spet govorilo, kaj pa bo zdaj s hokejem? In je prišel Sidney Crosby. Znova in znova prihajajo novi hokejisti in igra postaja le še boljša.“

"To je kot vsak drug dan, kot čisto navaden rojstni dan," ob svojem okroglem jubileju pove Wayne Gretzky, a za svet hokeja, še posebej v njegovi rodni Kanadi, je to zlata obletnica rojstva največjega hokejista vseh časov. Na dan rojstnega dne (to sredo) ni vedel, ali ga zvečer čaka zabava, prav vsi prek luže pa so vedeli, da legendarna 99-ka praznuje abrahama. Dve kanadski televizijski mreži sta pripravili posebno oddajo o njem, bil je na naslovnicah sredinih izdaj kanadskih časnikov, javno mu je voščil kanadski premier Stephen Harper. A Gretzky ostaja skromen: "Razumem. Ljudje imajo radi hokej … a jaz sem le majhen delček te igre."

Pisalo se je leto 1981, ko je za Edmonton Oilers na 39 tekmah zabil 50 golov. Bilo je poletje 1988, ko so ga Oilers po štirih Stanleyjevih pokalih poslali v Los Angeles Kings. In zgodilo se je leto 1999, ko je v Madison Square Gardnu v dresu New York Rangersov sklenil svojo bogato kariero (poglejte video z njegove poslovilne tekme – res ganljivo!). To je le nekaj trenutkov, ki se jih v tem tednu spominja svet hokeja. Čeprav je v ligi NHL igral 20 sezon, bi si želeli, da bi še igral. 2.857 doseženih točk je le eden od njegovih neulovljivih rekordov. 894 golov in 1.963 podaj na 1.487 tekmah rednega dela, 122 golov in 260 podaj na 208 tekmah v končnici.

Zanimivo, idol je tudi za novo generacijo hokejistov – za naslovnico igrice NHL Snapshot za Nintendovo Wii konzolo avtorji niso želeli Aleksa Ovečkina ali Sidneyja Crosbyja, temveč Gretzkyja. Po končani karieri je Gretzky ostal dejaven v javnem življenju: vodi dobrodelno organizacijo, druži se z mladimi in jih navdušuje za hokej, v Torontu najdete njegovo restavracijo, ukvarja se z vinogradništvom … Ostal pa je tudi v hokeju: na olimpijskih igrah je bil dvakrat direktor kanadske reprezentance, do leta 2009 je bil tudi solastnik in nekaj časa trener ekipe Phoenix Coyotes. Čeprav je kot trener in solastnik dosegel le 143 zmag, 161 porazov (in 24 porazov v podaljšku), se nikoli ni uvrstil v končnico in je klub pripeljal na rob bankrota, še ni obupal nad delom v NHL. Želi, da bi nekega dne vendarle dobili še eno NHL ekipo v Ontariu.

Wayne z ženo Janet in petimi otroci (trije sinovi in dve hčerki) živi severno od Los Angelesa (poleti pa v Idahu). Pravi, da uživa v družinskem življenju, z otroci igra bejzbol ali lacrosse, skupaj gledajo tudi tekme lige NHL. "Ta hip le uživam ob gledanju hokeja. Rad gledam, kako ti mladeniči igrajo. Hokej je res zanimiva igra." Crosby, Ovečkin, Steven Stamkos, Henrik Zatterberg in novinec Taylor Hall so hokejisti, ki jih ta hip najbolj ceni. Uživa, ko gleda, pa bi še kdaj igral ali treniral ekipo? Ga ne mika? "Nikoli je dolgo obdobje. Rad imam hokej. Ljudje vedo, da je hokej moje življenje. A ta hip ne razmišljam, kaj bom počel jutri. Mi je pa všeč, v kakšno smer gre hokej."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.