Šport
3 ogledov

Gregor z letalnice v kuhinjo

Gregor Schlierenzauer Planica Reuters Žurnal24 main
Pravkar končana sezona v smučarskih skokih je bila naporna in dolga. Čas je za počitek in drugačne dejavnosti. Kakšne? To smo na zurnal24.si raziskali med skakalci in trenerji.
 

Hobiji skakalcev in trenerjev

Gregor Schlierenzauer – kuhanje
Martin Schmitt – golf
Tommi Nikunen – golf
Mika Kojonkoski – smučarski teki
Janne Ahonen – dirkalniki v drag tekmovanju
Jurij Tepeš – motorji

Smučarski skakalci vsako leto že težko pričakujejo konec svetovnega pokala v Planici . Iz dveh razlogov. Prvi je povezan z rekordnimi poleti, drugi pa s tem, da bodo lahko vsaj za nekaj časa smuči odložili v kot in si odpočili od snega in tekmovanj. Vidno utrujen Jernej Damjan je za zurnal24.si po zadnjem poletu v dolini pod Poncami dejal, da gre naravnost v posteljo.

Verjetno je bil vodoravni položaj sen vseh skakalcev, ki so si med seboj v zasebnem življenju zelo različni. Zvezda poletov v Planici, avstrijski mladenič Gregor Schlierenzauer , je za zurnal24.si razkril cilje v mesecih, ki prihajajo: "Komaj že čakam, da s prijatelji ob pivu proslavim uspešno sezono. Kaj bom počel poleti, že vem. Gulil bom šolske klopi." Čeprav bi glede na njegov poklic lahko sklepali, da ga bomo po koncu sezone našli na motorju ali v adrenalinskem parku, pa nas je 18-letnik presenetil s svojo izjavo: "Če nisem na skakalnici, sem rad v kuhinji. Zelo rad kuham."

Pravo nasprotje je Finec Janne Ahonen . Tihi in hladnokrvni Skandinavec v pomladnih dneh adrenalin sprošča v tekmovanju v dragu, kjer s prirejenimi dirkalniki, ki pod motornim pokrovom skrivajo 8000 konjskih moči, drvi tudi z več kot 500 km/h. Pa si privošči kakšne počitnice? "Želim si samo domov, tam je najlepše," nam je dejal Ahonen, ki razmišlja tudi o tem, da bi smuči pospravil v kot.


Janne Ahonen je finski in nordijski prvak v drag tekmovanju. © AFP

 
Vprašanje je tudi, koliko časa bomo še gledali nekdaj najbolj priljubljenega nemškega skakalca Martina Schmitta , ki je zadnja leta le še siva senca dvakratnega zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala. "V toplih pomladnih mesecih se skupaj s punco sproščava ob igranju golfa. Sem zaljubljen, a letos poroke še ne bo. Počakajmo še malo, zagotovo bom v prihodnjih letih skočil v zakonski jarem," je za zurnal24.si dejal Schmitt.

 

Preberite še ...

Ahonen, kot ga še ne poznate

Kdo bo kje?

Weissflog med hotelirji

Golf je tudi priljubljen hobi trenerja Tommija Nikunena , ki se po šestih letih poslavlja od vodenja finske reprezentance. "Čaka me še nekaj izpitov, s prijatelji pa bom odigral kakšno partijo golfa. Mogoče celo več, če ne bom našel nove sredine, kjer bom opravljal svoj poklic," nam je zaupal Finec.

Njegov rojak in tekmec, ki vodi vikinge iz Norveške, Mika Kojonkoski je bolj družinski človek: "Z družino si bomo privoščili oddih. Z ženo zelo rada tečeva na smučeh. V tem času so pogoji idealni. Veliko bom tekel in si zbistril misli. Še prekmalu bom začel razmišljati o novi sezoni."

Pokukali smo tudi v slovenski tabor. Jurij Tepeš ima rad motorje, a bo moral deliti usodo s svetovnim mladinskim prvakom iz Kranja leta 2006 Gregorjem Schlierenzauerjem (Tepeš je bil v Kranju drugi) in sesti v šolske klopi. "Doma imam motor, s katerim se poleti zelo rad vozim, vendar pa ne vem, koliko časa bo za to. Najprej moram v šolo, potem pa me bodo že čakale priprave pred poletno sezono na plastiki."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.