Šport
163 ogledov

"Gremo pokazat, kdo smo Slovenci"

Primož Roglič Matej Mohorič Kolesarska zveza Slovenije
Glavna aduta Slovenije bosta Primož Roglič v članski konkurenci in Tadej Pogačar med mlajšimi člani.

Na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu bo med 23. in 30. septembrom v Innsbrucku nastopila najštevilčnejša slovenska reprezentanca doslej, ki bo štela 24 tekmovalcev, prvič v zgodovini slovenskega kolesarstva bo dirkalo osem članov elite.

Selektor moške članske reprezentance Andrej Hauptman bo poleg Primoža Rogliča na cestni dirki računal še na Jana Polanca, Simona Špilaka, Jana Tratnika, Grego Boleta, Mateja Mohoriča, Luko Pibernika in Domna Novaka. V vožnji na čas bo nastopil le Tratnik.

Selektor ženske članske reprezentance bo računal na Polono Batagelj, Špelo Kern, Uršo Pintar in Urško Žigart. Slovenske barve bodo v ekipnem kronometru zastopale še članice ekipe BTC City Ljubljana.

Reprezentanco mlajših članov, ki jo bo vodil Martin Hvastija, sestavljajo Tadej Pogačar, Izidor Penko, Nik Čemažar, Žiga Horvat, Žiga Jerman in Jaka Primožič. Penko in Primožič se bosta predstavila tudi v uri resnice.

Selektor mladincev Andrej Cimprič bo stavil na Aljaža Omerzela, Boštjana Murna, Davida Čadeža in Anžeta Skoka, prvi mož mladink Martin Krašek pa na Niko Jančič in Vito Movrin. Murn, Čadež, Jančičeva in Movrinova bodo dirkali tudi v vožnji na čas.

primož roglič SP Šport Roglič vztraja pri prvotni odločitvi: "Srebra ne bom branil"

V Innsbruck bo odpotoval tudi Borut Božič, ki je po novem pomočnik selektorja Hauptmana. "Borut končuje tekmovalno kariero. Prav je, da se na tak način poslovi od 'pelotona'. Naprej bo opravljal vlogo pomočnika športnega direktorja in prav je, da je del reprezentance, za katero je doslej uspešno nastopal," je pojasnil Hauptman. "Z veseljem pričakujemo zadnjo dirko SP, ki je res težka. Zadnji krog je res zahteven, dolg je 2,5 kilometra, en kilometer je ekstremnega vzpona, tudi do 28 odstotkov. Sezona, ki je za nami, je vrhunska. Tja gremo pozitivno nastrojeni. Nekajkrat smo se dobili in skupaj trenirali. Verjamem, da bomo dirkali, kot je treba. Na enodnevnih preizkušnjah je vse mogoče," je povedal Hauptman.

Roglič je lani na SP v Bergnu osvojil srebro v kronometru, ki ga na Tirolskem ne bo branil zaradi težav s komolcem po julijski dirki po Franciji. Vse moči bo tako usmeril v zahtevno cestno dirko, ki mu predstavlja poseben izziv. "Po takšni sezoni lahko gremo na SP z neko pozitivno mislijo, z dvignjeno glavo. Meni je v veliko čast, da bom v Innsbrucku nastopal s sedmimi prijatelji. Gremo pokazat, kdo smo Slovenci, dali bomo 110 odstotkov in se imamo dobro," je dejal Roglič.

SP v Innsbrucku se bo začelo v nedeljo, 23. septembra, z moštvenimi vožnjami na čas, končalo pa se bo teden dni kasneje z vrhuncem, cestno dirko moških elite.

"Tadej sodi med najboljše v svoji kategoriji. Ni edini favorit, čeprav je zmagal na dirki miru in dirki l'Avenir. Pridejo tudi kolesarji, ki so leto, dve starejši in jih na teh dirkah ni bilo. Pridejo ekipe s kolesarji, ki dirkajo drugje, tudi v svetovni seriji. Nanj pa resno računamo," je o Pogačarjevih možnostih povedal Hvastija.

Pogačarjevi kolegi pa so v en glas zatrdili, da bodo dali vse od sebe na petkovi dirki, da bo eden najbolj vidnih mlajših članov v tej sezoni lahko dirkal za najvišja mesta. "Fantje so celo sezono delali vse, kar so lahko, za mojo dobro uvrstitev. Upam, da jih tudi na SP ne razočaram," pa je kratko in jedrnato dodal Pogačar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.