Šport
428 ogledov

Grešilo je kar 22 mladih športnikov iz ene discipline

veslanje Profimedia
Nov znak za alarm.

Dvaindvajset indijskih veslačev je padlo na dopinških testih, kar je nov udarec za to državo v boju proti prepovedanim poživilom, so danes sporočile pristojne oblasti. Vsi pozitivni so člani indijske reprezentance do 18 let in vsi so bili pozitivni na probenecid, zdravilo za protin, ki se uporablja tudi kot maskirno sredstvo, poroča agencija AFP.

Veslači so teste opravili julija lani na pripravljalnem taboru. Generalni sekretar indijske veslaške zveze M.V. Sriram je za AFP dejal, da "gre za napako" in se zavzel za obrambo najstnikov.

"Prepričani smo, da je prehransko dopolnilo, ki je vsebovalo probenecid (ta je na seznamu prepovedanih sredstev Svetovne protidopinške agencije Wade, op. STA), dovoljen pri indijskih športnih oblasteh. Ali pa je bila ta linija prehranskega dopolnila okužena," je dejal generalni sekretar zveze, medtem pa je direktor indijske protidopinške agencije Navin Agarwal za časnik Times of India dejal, da naj zveza najprej pomete pred svojim pragom.

"Najprej naj razišče, zakaj je tako veliko mladih športnikov na pripravljalnem taboru jemalo omenjena prehranska dopolnila," je dejal Agarwal. Veslanje v Indiji postaja vse bolj priljubljen šport; leta 2018 je četverec osvojil zlato na azijskih igrah.

Pred tem je niz dopinških škandalov očrnil dviganje uteži v Indiji, pozitivne primere pa so v zadnjih mesecih beležili tudi v atletiki. Minister za šport Kiren Rijiju je prekrške označil kot "znak za alarm".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.