Šport
21 ogledov

Grešnik Gatlin že zmaguje

Justin Gatlin med tekom v Estoniji. (Foto: EPA)
1/9
Žurnal24 main
Dopinški grešnik Justin Gatlin se je po štirih letih vrnil na atletske steze. V kraju Rakvere v Estoniji je slavil z 10,24 sekunde. "Želim si nastopiti na OI v Londonu in sinu pokazati, da sem dober športnik."

Ameriški sprinter Justin Gatlin, ki se na atletske steze vrača po prestanem štiriletnem dopinškem suspenzu, še upa na nastop na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu. Olimpijski prvak v teku na 100 m iz Aten je že nastopil na 100-metrski razdalji na manjšem mitingu v Estoniji. V kraju Rakvere je z 10,34 dosegel najprej prvi kvalifikacijski čas, v finalu pa je slavil z 10,24 sekunde. "Zase menim, da sem tekmovalec za velike tekme. Komaj že čakam na olimpijske igre 2012," je dejal 28-letni atlet in dodal: "Zdaj ne tečem le zase, ampak tudi za svojo družino, prijatelje in navijače. Želim si nastopiti v Londonu in sinu pokazati, da sem dober športnik."

Gatlin je na OI leta 2004 osvojil zlato kolajno na 100 m, srebrno v štafeti 4 x 100 in bronasto na 200 m. Ima tudi dva naslova svetovnega prvaka iz Helsinkov 2005 – na 100 in 200 m. Aprila leta 2006 je bil pozitiven na dopinškem testu in še danes trdi, da ne ve, kako so se prepovedana sredstva znašla v njegovem telesu. Tri mesece po tem, ko je leta 2006 postavil svetovni rekord, je bil pozitiven zaradi umetnega testosterona in si prislužil štiriletno prepoved tekmovanj. Ker jemanja prepovedanih poživil ni priznal, se je dvakrat pritožil, tudi na Mednarodno športno arbitražo (CAS) v Lozani, vendar obakrat izgubil.

V tistem času je bil njegov trener Trevor Graham, ta je med drugim skrbel tudi za še dva druga dopinška grešnika Marion Jones in Tima Montgomeryja –, ki je prejel dosmrtno prepoved vsakršnega delovanja v kraljici športov. Ukrep je Grahamu, ki je svoje športnike oskrboval s prepovedanimi poživili, izrekla Ameriška protidopinška agencija (USADA).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.