Šport
16 ogledov

Gretzkyju ni uspelo, a je Kopitarju

Anže Kopitar finale lige NHL Reuters
Slovenci smo z zmago Los Angeles Kings na šesti tekmi finala proti New Jersey Devils dobili prvega zmagovalca Stanleyjevega pokala. Tisto, kar leta 1993 ni uspelo Waynu Gretzkyju, je sinoči uspelo Anžetu Kopitarju.

Navijači v mestu angelov, kjer sicer prednjači košarka, slavijo prvi naslov prvaka lige NHL v 45-letni zgodovini. Pot je bila dolga in težka, toda zdaj so vsi napori pozabljeni. "Vse skupaj se mi zdi neresnično, po tekmi so na dan privrele vsa moja čustva. Najpomembnejše je bilo, da smo ohranili samozaupanje in da je vseh 25 igralcev verjelo vase. Mislim, da ne bi mogel biti bolj ponosen na vse fante, kot sem zdaj," je po tem, ko je kot prvi Slovenec dvignil Stanleyjev pokal, dejal Anže Kopitar. Slovenski zvezdnik si je s kapetanom Dustinom Brownom razdelil lovoriko za najboljšega strelca končnice (20 točk, 8 zadetkov in 12 podaj), kar je le še en podatek več, ki govori o velikem deležu Kopitarja k naslovu prvaka.

"To je bilo zelo pomembno. Način, s katerim smo začeli srečanje, je bil neverjeten. Brown je bil naš vodja in pravi kapetan. Več, kot je danes prikazal, ni mogoče," je odličen začetek srečanja in kapetana Bowna pohvalil Kopitar. Navdušenja ni skrival niti kapetan: "To mesto je na Stanleyjev pokal čakalo neprimerno dalj časa kot jaz. Toda ne glede na to, ta pokal sanja vsak hokejist in vesel sem, da sem prvi Kralj, ki ga je dvignil v zrak."

Eden od glavnih junakov Kraljev je tudi Jonathan Quick, najboljši igralec končnice in tudi statistično najboljši vratar. "Odločilen je bil decembrski prihod trenerja Darryla Sutterja. Sam sem spremembo, kot vsi v ekipi, občutil pozitivno. Vsi smo se bolj osredotočali na naše akcije, priprave na vsako tekmo in treninge. Trdo smo delali, da smo iz ekipe, ki v rednem delu ni obetala, prišli tako daleč. Ponosen sem na našo skupino, na našo ekipo," je pojasnil dobitnik lovorike Conn Smythe.

Generaciji najboljšega vseh časov ni uspelo

Kralji so pred letošnjo sezono v velikem finalu zaigrali le enkrat. To se je zgodilo leta 1993, ko je bil prvi zvezdnik ekipe najboljši hokejist vseh časov Wayne Gretzky. A takratni ekipi se ni uspelo povzpeti na hokejski tron, Montreal je bil boljši s kar 4:1. Zato pa so bili toliko bolj uspešni Kopitar in soigralci, ki so v mesto angelov le uspeli pripeljati najpomembnejši pokal v hokeju.

Predsednik Kopiju: "Vsa Slovenija je ponosna na vas"

Kmalu po zgodovinskem dogodku za slovenski šport je Kopitarju čestital tudi predsednik države Danilo Türk: "V svetovni hokejski eliti ste se poleg odlične hokejske igre, ki je navdušila milijonske množice po vsem svetu, izkazali tudi z vašim doprinosom k ekipnemu duhu in občutkom za fair play. Kot slovenskemu športniku se vam želim kot predsednik Slovenije zahvaliti tudi za vaš neprecenljiv prispevek k prepoznavnosti Slovenije in slovenskega športa v svetu. Vsa Slovenija je ponosna na vas." Kopitarju je čestital tudi predsednik vlade Janez Janša, ki se bo danes v Rimu srečal z italijanskim premierjem Mariom Montijem. Predsednik vlade je v čestitki zapisal, da so vztrajnost, predanost in skromnost odlike, za katere verjame, da so slovenskemu hokejistu prinesle ta uspeh. Poudaril je, da je tokratni dosežek pozitivno prispeval k prepoznavnosti Slovenije v svetu in da je njegova športna pot lahko vzor mnogim mladim športnikom, ki si želijo vrhunskih uspehov doma in v tujini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.