Šport
13 ogledov

Grki domov zadolženi za štiri nemške gole

Müller Simon Poulsen Nemčija Danska Lviv Euro 2012
1/36
EPA
Prenovljena nemška zasedba je z mladimi močmi povsem potolkla Grčijo in na "derbiju dolga" še dodatno zadolžila Balkance, ki se od turnirja poslavljajo z visokim porazom (4:2). Nemci v polfinalu čakajo na zmagovalca obračuna med Anglijo in Italijo. Slovenska sodniška peterica si ni naredila slabe reklame za sojenje finala.

Slovenski sodniki na čelu z Damirjem Skomino so bili na tekmi v Gdansku na resni preizkušnji že v prvem napadu, ko je Mesut Özil izvrstno podal v prostor, kamor je vtekal Miroslav Klose, njegov strel pa je še pravočasno blokirala grška obramba. Slovenska sodniška peterica je odločila, da je bil Klose za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju.

Nemški nalet se je nadaljeval, potem ko so eni prvih favoritov letošnjega turnirja povsem izigrali grško obrambo po desnem boku, podaja v sredino pa je bila preslaba za osamljenega Kloseja. Georgios Samaras je nato srečno ušel rumenemu kartonu po ostrem startu nad Samijem Khediro, mreža Grčije pa se je že po manj kot štirih minutah prvič zatresla.

Khedira je močno udaril z roba kazenskega prostora, žogo pa je vratar Michalis Sifakis zgolj odbil na nogo Andréja Schürrleja, ki jo je pospravil v mrežo. Toda veselje ni trajalo dolgo, saj so slovenski delilci pravice gol razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Valovi napadov razbiti na grškem zidu

Po infarktnem začetku so Grki malce umirili Nemce, vseeno pa je v enajsti minuti Khedira spet našel vtekajočega Marca Reusa, ki je z roba kazenskega prostora meril daleč mimo vrat. Še večjo priložnost je po novi izvrstni kombinaciji trikotnika Khedira-Reus-Klose v 23. minuti zapravil Özil, ki ga je Reus našel z izvrstno podajo sredi kazenskega prostora, Özil pa je streljal točno v vratarja.

Nekaj centimetrov od zadetka je bil že čez minuto oddaljen tudi Klose, potem ko je Reus podaljšal Özilovo podajo na drugo vratnico, kjer pa je bil Klose za las prekratek. Reus je neverjetno serijo napadov nadaljeval že v naslednji minuti, ko je njegov močan volej po novem pobegu grški zadnji vrsti zletel mimo gola.

Lahm Salpingidis Nemčija Grčija Gdansk Euro 2012 četrtfinale | Avtor: EPA EPA
Grkom se je ponudila le peščica priložnosti za protinapade, v 32. minuti pa jim je le uspelo sprožiti prvi strel v okvir gola, ko je Samaras na desni našel Sotirisa Ninisa, ta pa je po lepem preigravanju z močnim strelom po tleh dodobra ogrel Manuela Neuerja. Sifakis je bil na drugi strani na preizkušnji štiri minute kasneje, ko je strel Khedire spet le odbil, enkrat za spremembo ne na nemško nogo.

Rekorder Lahm rekordu dodal še zadetek

Špartanska obramba Grkov je le klonila v 39. minuti, ko je fantastičen gol zabil specialist za fantastične gole, kapetan Philipp Lahm. Bayernov branilec je prišel do strela z roba kazenskega prostora in premagal Sifakisa z zavitim strelom na njegovo daljšo vratnico za veliko vodstvo z 1:0. Kapetan je tako na najlepši način začinil svoj 13. nastop na evropskih prvenstvih, s katerim se je na večni lestvici izenačil z rekorderjema Jürgenom Klinsmannom in Thomasom Hässlerjem.

Polčas se je zaključil z novim izvrstnim poskusom Nemcev, pod katerega se je podpisal Schürrle, a je strel lekarnarja iz Leverkusna z roba kazenskega prostora oplazil zgolj zunanji del mreže grškega gola. Özil (62), Bastian Schweinsteiger (50) in Lahm (40) so se v prvem polčasu večkrat dotaknili žoge, kot celotna grška ekipa (40).

Drugi polčas se ni začel tako eksplozivno, grški selektor Fernando Santos pa ga je začel z dvojno menjavo - v igro sta prišla Georgios Fotakis in Theofanis Gekas. Pristopa Grkov to ni preveč spremenilo, saj so še naprej prežali zgolj na protinapade, po enem takih pa sta v 53. minuti ušla prav Gekas in Samaras, ki nista uspela pripraviti večje nevarnosti za vrata Neuerja.

Khedira takoj vrnil udarec Grkom

V trenutku je bil rezultat na semaforju 1:1Dimitris Salpingidis je pobegnil po desnem krilu in ujel podajo Gekasa, nato pa po tleh fantastično podal do vtekajočega Samarasa, ki je kljub obrambi Neuerja uspel spraviti žogo v mrežo za šokantno izenačenje. Veselje Grkov, pregovorno, ni trajalo dolgo.

Razpoloženi Khedira je že čez šest minut s fantastičnim volejem zabil za novo vodstvo nemčije in izkoristil podajo Jérôma Boatenga s strani. Nemci so dolgo časa gradili napad, po predložku Boatenga pa je Khedira vtekel iz ozadja in v skoku z volejem zabil pod prečko Sifakisa za 2:1.

Selektor Joachim Löw je prvo potezo potegnil v 68. minuti, ko je Schürrleja zamenjal s Thomasom Müllerjem, Nemci pa so še v isti minuti povedli s 3:1. Özil, ki je izsilil precej "mehek" prosti strel s strani, je s podajo v sredino našel Kloseja, ki je preskočil vratarja Sifakisa in na 120. nastopu za reprezentanco zabil že svoj 17. gol na velikih tekmovanjih.

Reus zaključil delo

Vsega je bilo prav zares konec v 74. minuti, ko so Nemci enkrat za spremembo udarili Grke prek protinapada. Klose je ujel globinsko žogo Özila in prisilil Sifakisa v hiter izlet in obrambo, odbito žogo pa je z izjemnim strelom od prečke v gol poslal Reus za visokih 4:1.

Löw je za zadnjih deset minut v igro poslal prvega strelca turnirja Maria Gómeza in prvič na prvenstvu tudi mladega talanta Maria Götzeja. Nogometaša Bayerna in Dortmunda sta zamenjala Kloseja in Reusa. Özil se je v 81. minuti po dveh podajah za gol približal tudi zadetku za petardo, a je po preigravanju v kazenskem prostoru z desnico zadel grškega vratarja.

Nekaj tolažbe so grški navijači dobili v 89. minuti, ko je Salpingidis izkoristil strel z enajstih metrov, potem ko je z roko v kazenskem prosotru igral Boateng. To je bila šele prva izkoriščena enajstmetrovka na letošnjem turnirju, potem ko je v petek suspendirani grški kapetan Giorgos Karagounis zgrešil na prvi tekmi proti Poljski.

Lahm: "Vsi smo igrali spredaj"

"Nepotrebno smo si otežili delo. Imeli smo ogromne priložnosti za vodstvo že po četrt ure. Prišli smo v vodstvo in ga potem podarili nazaj. Včasih smo bili prepočasni in storili preveč preprostih napak, ampak pomembno je, da smo v polfinalu. V prve četrt ure smo igrali zelo dobro in imeli priložnosti. Vsi smo igrali spredaj. Zelo smo lahko zadovoljni s to zmago," je po tekmi dejal nemški kapetan Lahm.

EP v nogometu, četrtfinale, Gdansk:

Nemčija : Grčija 4:2 (1:0)
Lahm (39), Khedira (61), Klose (68), Reus (74); Samaras (55), Salpingidis (89/11-m)

Postavi

Nemčija: Neuer; Boateng, Badstuber, Hummels, Lahm; Khedira, Schweinsteiger, Özil, Schürrle (od 67. Müller), Reus (od 80. Götze); Klose (od 80. Gómez). Na klopi: Wiese, Zieler; Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündoğan, Müller, Bender, Kroos, Götze, Podolski, Gómez.

Grčija: Sifakis; Tzavellas (od 46. Fotakis), K. Papadopoulos, Torossidis, Papastathopoulos; Makos (od 72. Liberopoulos), Ninis (od 46. Gekas), Maniatis, Katsouranis, Samaras; Salpingidis. Na klopi: Chalkias, Tzorvas; Malezas, Fotakis, Fortounis, Fetfatzidis, Liberopoulos, Mitroglou, Gekas.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.