Šport
33 ogledov

Grki niso hoteli domov: velika zmaga nad prvaki

Jasmin Repeša Slovenija Hrvaška turnir Adecco
1/34
Saša Despot
Hrvaška je brez težav premagala Finsko na prvi tekmi drugega dela EuroBasketa (88:63). Pred večerno tekmo Slovenije in Italije (ob 21.00) so se Grki rešili zgodnjega izpada s turnirja in presenetili Špance (79:75).

Španci so imeli proti Grkom izjemno priložnost, da v dvoboju tihih in glasnih favoritov EuroBasketa že na prvi tekmi drugega dela izločijo ene izmed največjih tekmecev. Začeli so dobro in s polaganjem Marca Gasola ter trojko Joséja Calderóna pobegnili na hitrih 5:0.

Kljub temu, da je Gasol že po dobrih petih minutah igre dobil drugo osebno napako in se usedel na klop, so Španci razliko ohranili in do konca četrtine (26:16) še povišali. Odsotnost zvezdnika NBA, ki se je hladil na klopi, se je začela aktualnim prvakom poznati šele v drugi četrtini, ko so se Grki s koši Yannisa Bourousisa uspeli približati že na 29:30.

Prebujeni Spanoulis obrnil potek tekme

Vedno boljši Grki, dve trojki je pred polčasom zadel še Vassilis Spanoulis, so v 17. minuti zaskrbljeno obstopili Nikosa Zisisa, ki je nerodno stopil in s poškodovanim gležnjem zapustil parket, Spanoulis pa je z enim od obeh metov za tri poskrbel za prvo vodstvo "Helenov" (37:34).

Izza črte je nato zadel še Kostas Kaimakoglou, a je Rudy Fernández po nedosojeni osebni napaki nad Michailom Bramosom lahko položil za približanje, Ricky Rubio pa z zadnjim metom polčasa postavil rezultat 41:38.

Grki razjezili Gasola

Španci so drugi polčas začeli tudi z Gasolom, ki pa je potreboval kar nekaj časa, da je začel igrati kot zna, vseeno pa so njegovi soigralci ob izjemno agresivni igri Grkov na meji incidenta znova prevzeli pobudo in vodstvo. 

Ko ga je po obrazu za nešportno osebno napako sredi tretje četrtine lopnil še Vassilis Kavvadas, je Gasol začel mleti in še dodatno oddaljil Špance, že pred tem pa zadel celo trojko in se na klop usedel s 15 točkami. Pred zadnjimi desetimi minutami so Španci vodili za pet (57:52).

Španska obramba brez odgovora

Toda to ni bilo dovolj, da bi končalo upe Grkov. Slednji so s trojko in lepim polaganjem Spanoulisa šest minut pred koncem po zaostanku z -8 prevzeli vodstvo (62:61), Bourousis pa je z dvema prostima metoma in blokado Sergiu Rodríguezu štiri minute pred koncem poskrbel za štiri točke naskoka (68:64).

Rubio je nato izpod koša povsem sam zgrešil nemogoče in Grki so z novima točkama Kostasa Kaimakoglouja pobegnili že na velikih šest razlike. Bramos je s trojko še povišal naskok in slabo minuto pred koncem zadal odločilni udarec aktualnim prvakom, ki so po porazu s Slovenijo vpisali še drugo "ničlo" na turnirju.

Tomić Hrvaška Finska EuroBasket Ljubljana Stožice Draper Ukić Šarić Simon | Avtor: EPA EPA

Hrvati hitro ohladili finski nalet

Hrvaška je brez težav odpravila presenečenje prvega dela EuroBasketa Finsko. V Moštvu Jasmina Repeše sta se najbolj izkazala Damjan Rudež in Bojan Bogdanović s po 15 točkami, Roko Leni Ukić in Ante Tomić sta jih dodala po 11.  Pri Fincih je bil z 10 točkami prvi strelec Shawn Huff.

Hrvati so si že v prvem polčasu priigrali lepo prednost, ki so jo v drugem še nadgradili in na koncu povsem nadigrali igralce s severa Evrope. V Stožicah bosta danes na sporedu še dve tekmi: ob 17.45 se bosta udarili Grčija in Španija, ob 21. uri pa še Slovenija in Italija.

Sprehod že do polčasa

Hrvati, ki so edini poraz na EuroBasketu 2013 doživeli proti španski reprezentanci v Celju, so po dveh minutah in pol vodili s 4:1. Fincem met v uvodni četrtini ni stekel, a so kljub temu dobre tri minute pred koncem prve četrtine povedli z 9:8. Za vodstvo Finske je takrat met za tri točke zadel Mikko Koivisto, a je že v naslednjem napadu z isto mero vrnil Damjan Rudež. Hrvaška prednost je ob prvem premoru znašala šest točk (17:11), razliko pa se je nato le še višala.

Po štirih minutah druge četrtine so hrvaški košarkarji napravili delni izid 8:0 (25:11), finska obramba pa ni našla načina, kako ustaviti nasprotni napad. Štiri minute pred polčasom so zaostajali že za 15 (15:30). Hrvati so še naprej brez težav prihajali do doseženih košev, ob polčasu pa vodili z 39:20.

Nič kaj bolje se ni godilo Fincem v nadaljevanju. Hrvati so ob glasni podpori navijačev zadevali mete iz vseh možnih položajev, v zadnjo četrtino pa so vstopili s prednostjo 25 točk (63:38). V zadnji četrtini je hrvaški selektor Jasmin Repeša ponudil priložnost igralcem, ki so doslej igrali nekaj manj, a zaostanek Finske se kljub temu ni zmanjšal.

EP v košarki, drugi krog, 1. kolo:

Skupina F (Stožice)

Finska : Hrvaška 63:88 (11:17, 9:22, 18:24, 25:25)
Huff 10 točk, Koivisto, Kotti in Rannikko 8; Rudež 17, Bogdanović 15, Tomić (7 skokov) in Ukić 11

Grčija : Španija 79:75 (16:26, 25:12, 11:19, 27:18)
Spanoulis 20, Kaimakoglou 11, Bourousis in Printezis 10; Fernández in Gasol 20, Claver 9 in 11 sk.

Slovenija : Italija 84:77 (18:21, 27:18, 15:15, 24:23)
G. Dragić 22 in 6 pod., Z. Dragić 15 in 11 sk., Nachbar 13 in 6 sk.; Gentile 20, Datome 16 in 6 sk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.