Šport
14 ogledov

Grki z obrambo do točk

Giorgos Karagounis EPA
Grki so pred osmimi leti osvojili naslov evropskih prvakov. Tokrat čudeža nihče ne pričakuje, a bo Grčija zelo težko premagljiva. Njen zaščitni znak je tudi tokrat granitna obramba.

Kvalifikacije:

Grčija je bila neporažena v kvalifikacijski skupini F, kjer so poleg nje nastopile še Hrvaška, Izrael, Latvija, Gruzija in Malta. Zabeležila je sedem zmag in tri remije ter osvojila prvo mesto. Grki se sicer tudi tokrat niso izkazali z učinkovitostjo. Na desetih dvobojih so tako zabili le 14 golov, kar je drugi najmanjši izkupiček pri reprezentancah, ki so se uvrstile na evropsko prvenstvo. Le 12 zadetkov je dosegla Češka, ki je nato sicer še trikrat zadela v dodatnih kvalifikacijah. Najboljši strelci pri Grkih so bili s po dvema goloma Vasilis Torosidis (Olympiacos, Ioannis Fetfatazidis (Olympiacos) in Kyriakos Papadopoulos (Schalke).

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Grčija bo kot vselej zelo dobro organizirana, disciplinirana v obrambi, zato jo bodo tekmeci zelo težko zlomili. V napadu ni za pričakovati veliko prometa, a vseeno bi se lahko Grki nekako na silo prerinili do izločilnih bojev. Veliko več vsekakor ne bodo dosegli, ponovitev uspeha izpred osmih let pa bi že spominjala na znanstveno fantastiko. Vse reprezentance v skupini A sicer že v četrtfinalu čaka misija nemogoče, saj jih kot najverjetnejša tekmeca čakata Nizozemska in Nemčija, tudi Portugalska in Danska, ki bi si ju bolj želeli, pa bi bili kar precejšnji oviri do polfinala.

Zvezdnik: Avraam Papadopoulos

Branilec Olympiacosa, rojen 3.12.1984 v Melbournu, je bil izbran za najboljšega grškega nogometaša leta 2011. Naziv si je prislužil tudi s prepričljivimi predstavami v kvalifikacijah, kjer je odigral ključno vlogo pri zaustavljanju tekmecev. Grki so tako tudi po njegovi zaslugi prejeli le pet golov na desetih dvobojih. Za reprezentanco je odigral 31 tekem, njegova tržna vrednost pa je 4,5 milijona evrov. V izbrani vrsti, ki temelji na ekipni igri in obrambi pravih zvezdnikov pravzaprav ni, je treba biti pozoren tudi na Theofanisa Gekasa (Samsunspor). Na 56 tekmah v reprezentanci je zabil 21 golov. Tržna vrednost: 2 milijona evrov.

Kapetan: Giorgos Karagounis

Nogometaš Panathinaikosa je bil član izbrane vrste, ki je leta 2004 presenetljivo osvojila naslov evropskih prvakov, še vedno pa ima pomembno vlogo tudi v sedanji reprezentanci. Skupno je zbral že 115 nastopov in osem golov. To bo za nekdanjega nogometaša Interja in Benfice zagotovo zadnji nastop na večjih tekmovanjih. Na začetku marca je namreč dopolnil 35 let. Tržna vrednost: 2 milijona evrov.

Vzhajajoča zvezda: Kyriakos Papadopoulos

Nogometaš Schalkeja, ki lahko igra na mestu branilca in zadnjega veznega igralca, je v zadnjih letih opozoril nase, trenutno pa se zanj zanima kar nekaj velikih evropskih klubov. Za izbrano vrsto je odigral sedem tekem, zabil pa je tudi že dva gola. V tej sezoni je za Schalke odigral 46 dvobojev, petkrat pa se je vpisal med strelce. Njegova tržna vrednost znaša 9 milijonov evrov. Tri milijone evrov manj je trenutno vreden Sotiris Ninis.

Selektor: Fernando Santos

Portugalec je bil februarja 2010 izbran za najboljšega trenerja desetletja v grškem prvenstvu, julija istega leta pa je že sedel na klop reprezentance, kjer je nasledil velikega Otta Rehhagla. Svojo igralsko kariero je 57-letni strokovnjak sicer zaključil že pri 21 letih in se posvetil trenerskemu poslu v katerem je vodil klube Estoril, Estrela de Amadora, Porto, AEK (dvakrat), Panathinaikos, Sporting, Benfico in PAOK. Njegova igra v izbrani vrsti temelji predvsem na granitni obrambi. Zaradi uspešnega vodenja je grška zveza z njim podaljšala pogodbo do svetovnega prvenstva 2014. Na klopi Grčije je izgubila le eno od 19 tekem, v prijateljskem dvoboju je novembra lani z 1:3 klonil proti Romuniji. Grki se bodo pred EP 26. maja pomerili tudi s Slovenijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.