Šport
19 ogledov

Grönholm kot Räikkönen?

Marcus Grönholm je na Novi Zelandiji dosegel eno od svojih petih zmag v tej sezo Žurnal24 main
Z relijem po Walesu se končuje sezona SP. Marcus Grönholm bo na svoji 150. in zadnji dirki poskušal nadoknaditi zaostanek šestih točk za Sebastianom Loebom in s tem ponoviti dosežek rojaka Kimija Räikkönena.

S 16. dirko sezone, s preizkušnjo v Walesu, se ta konec tedna končuje sezona 2007 svetovnega prvenstva v reliju. Aktualni prvak Francoz Sebastian Loeb (Citroën C4) ima pred finalom šest točk prednosti pred Fincem Marcusom Grönholmom (Ford Focus). Za slednjega to ne bo zgolj 150. dirka v SP v reliju, temveč njegova zadnja. Če želi 39-letni Marcus kariero končati z naslovom prvaka, mora zmagati, Loeb pa ne sme biti boljši kot šesti. Francoz je letos slavil na osmih relijih, Finec na petih (odstopil je na prejšnjem na Irskem), preostali dve zmagi si je privozil Finec Mirko Hirvonen.

 

Seštevek SP pred zadnjo dirko v Walesu

1. S. Loeb 110 točk
2. M. Grönholm 104

3. M. Hirvonen 89
4. D. Sordo 61

Grönholm verjame, da lahko tudi njemu uspe, kar je letos uspelo njegovemu rojaku Kimiju Räikkönenu v Formuli 1, ko je pred zadnjo dirko za vodilnim zaostajal za sedem točk, a se je po njej veselil naslova svetovnega prvaka. S tem bi dopolnil že tako zelo uspešno leto za finski motošport: "Težko bo osvojiti naslov, a priložnost je in naredil bom, kar je v moji moči. Kimi Räikkönen je imel dve dirki pred koncem velik zaostanek, pa mu je uspelo. To je zame velika spodbuda. Za Finsko bi bilo nekaj posebnega, če bi v isti sezoni osvojili in naslov prvaka v reliju in v Formuli 1."

Sebastian Loeb ima pred zadnjo dirko v Walesu šest točk prednosti pred Grönholmom. © sAction Images

 
Če Grönholmu res uspe, bi se zgodilo tretjič v zgodovini, da bi imeli Finci isto leto prvaka v reliju in v Formuli 1. To je v sezonah 1998 in 1999 uspelo Miki Häkkinenu in Tommiju Mäkinenu . Ker Marcus ne velja za favorita, verjame, da je pritisk na Loebovi strani: "Pritiska sploh ne čutim, ker pač ni vse v mojih rokah. Vse, kar moram storiti, je zmagati reli in upati na Sebove težave," pravi in dodaja: "To je moj 150. reli in lepo bi bilo končati z zmago. A ker upam na naslov, bi zamenjal zmago za uvrstitev med prve tri, če bi bilo že to dovolj za osvojitev naslova."

Pred Grönholmom je misija nemogoče, medtem ko 33-letni Loeb za ubranitev naslova potrebuje zgolj peto mesto. Loeb se na vrhu lestvice dirkačev z največ naslovi lahko izenači s Fincema Juho Kankkunenom in Tommijem Mäkinenom , ki sta bila prvaka vsak po štirikrat.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.