Šport
40 ogledov

Grosova druga na Kitajskem

Maja Vidmar je tokrat osvojila peto mesto. Žurnal24 main
Slovenske športne plezalke so danes uspešno nadaljevale nastope na Kitajskem. Natalija Gros je na rock mastru v Jiangyinu v težavnostnem plezanju osvojila drugo mesto.

Dobro sta se odrezali še preostali dve slovenski tekmovalki. Maja Vidmar je bila peta, Asja Gosar pa šesta.

Slovenke, moška ekipa se kitajske turneje ni udeležila, so bile zelo uspešne že na predzadnji tekmi letošnjega svetovnega pokala v športnem plezanju v kitajskem Huaiju. Mina Markovič, ki se mastra zaradi študijskih obveznosti ni udeležila, je osvojila drugo mesto, Natalija Gros pa je bila tretja. Od Markovičeve je bila v Huaiju boljša le južnokorejska tekmovalka Jain Kim, ki je blestela tudi na mastru v Jiangyinu s prvim mestom.

Uspeh na Kitajskem je dober obet slovenske ekipe pred zadnjo tekmo sezone na domači umetni steni. Svetovni pokal v športnem plezanju se bo sklenil 13. in 14. novembra s finalno tekmo v Kranju.

Vstopnice za kranjski plezalski spektakel, dvorana pri Tehniškem šolskem centru sprejme 1.500 obiskovalcev, bodo naprodaj na dan tekem, za vstopnico za sobotni polfinale bo treba odšteti štiri evre, vstopnica za nedeljski finale pa bo na voljo za osem evrov.
Selektor slovenske reprezentance Simon Margon je ekipo za Kranj že določil. Nastopilo bo 13 tekmovalcev, pet žensk in osem moških. Standardni najtrofejnejši ženski trojki – Maja Vidmar, Mina Markovič in Natalija Gros – se bosta pridružili še Asja Gosar in Tina Šušteršič, najboljšemu v moški ekipi Klemenu Bečanu pa bo družbo delal še njegov brat Jure, veteran Matej Sova in obetavni Jernej Kruder, ki je letos blestel zlasti v balvanskem plezanju.

 

Priložnost na 13-metrski steni v športni dvorani na Zlatem polju bodo dobili tudi obetavni mladi športni plezalci: svetovni mladinski prvak v težavnosti Jure Raztresen, Klemen Kejžar, Sergej Epih in Domen Škofic. Gre za plezalce, ki so blesteli na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v Edinburghu, evropskem mladinskem pokalu v Annecyju in tekmah mladinske serije.

Favoritinje na finalni tekmi so dvakratna zmagovalka Kranja (2006, 2007) Vidmarjeva, ki sicer ni v stoodstotni pripravljenosti, velika lanska zmagovalka Markovičeva in Grosova. Slednje so v letošnjem svetovnem pokalu tudi edine stopile na zmagovalni oder. Prvo ime moške ekipe je Klemen Bečan, ki je prvo in doslej edino zmago za moško izbrano vrsto v Kranju osvojil leta 2008, trenutno je v svetovnem pokalu kot najboljši Slovenec na 20. mestu. V vodstvu v moški konkurenci pred kranjsko tekmo je Španec Ramon Julian Puigblanque.

Obeta se zanimiva tekma, ki se bo začela 13. novembra s kvalifikacijami, še toliko bolj, ker sta Markovičeva in Grosova v boju za stopničke tudi v skupnem seštevku sezone. Prvo mesto v ženski konkurenci je že oddano izvrstni Korejki Kimovi, zato pa je še odprt boj za srebro in bron. V seštevku svetovnega pokala je Markovičeva trenutno tretja za Avstrijko Angelo Eiter, Grosova četrta, Vidmarjeva sedma, na svetovni jakostni lestvici pa Markovičeva celo zaseda drugo mesto.

Za privlačne smeri bosta poskrbela tudi slovenska postavljavca Simon Margon in Aljoša Grom, ki sta bila "kriva" za tehnično zelo zahtevno postavitev na steni velikanki na evropskem prvenstvu v Imstu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.