Šport
40 ogledov

Grosova končala športno pot

Natalija Gros (na sliki) in Klemen Bečan sta prišla do srebra, Mina Markovič pa EPA
Ena naših najboljših športnih plezalk Natalija Gros se je pred domačo tekmo v Kranju odločila skleniti športno pot: "Nisem hotela končati svoje tekmovalne kariere nekje na 15. ali 20. mestu, ampak na vrhuncu kariere."

Ena najbolj vsestranskih slovenskih in svetovnih športnih plezalk Natalija Gros, ki je kot ena izmed redkih na svetu zmagala v težavnosti in v balvanih, je sklenila tekmovalno pot. Predzadnjo tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju ob koncu tedna v Kranju bo spremljala le s tribun.

Strastna in predana ljubiteljica vertikale plezalnih čevljev še ne bo zalučala v kot. Še naprej se bo namreč predajala plezanju v skali, križ pa je dokončno naredila čez tekmovanja. Zadnjič je tekmovala na svetovnem prvenstvu v Arcu julija letos, kjer je bila 11. v težavnosti, deseta v balvanih in peta v kombinaciji, na letošnji predzadnji tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti pa bo tudi uradno sporočila odločitev o slovesu od tekmovalne karavane.

"Res je. Moja tekmovalna pot se po dobrih 15 letih končuje. Letos praznujem 20. obletnico svojega plezanja in hkrati končujem tekmovalno kariero," je povedala Grosova ob robu predstavitve slovenske reprezentance pred kranjskim spektaklom na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

Grosova je bila že pred začetkom letošnje sezone trdno odločena o koncu tekmovalne poti. Želela je sicer nastopiti na kranjski tekmi, vendar pa se je zaradi pomanjkanja treninga in motivacije odločila, da ne bo tvegala in s povprečnimi rezultati razočarala navijačev. Ljubiteljem tega privlačnega športa, ki si prizadeva postati del olimpijske družine, bo tako v nedeljskem finalu v dvorani na Zlatem polju le še pomahala v slovo.

Grosova, ki je vso kariero slovensko športno javnost navduševala z vrhunskimi predstavami, se bo tako med letošnjimi novopečenimi športnimi upokojenci pridružila nekdanjima vrhunskima tekmovalcema iz nordijske karavane, smučarski tekačici Petri Majdič in smučarskemu skakalcu Primožu Peterki, ter kolesarju Gorazdu Štanglju.

Neuresničena bo ostala njena velika želja zmagati na domači tekmi pred domačimi navijači. "V Kranju sicer nisem nikoli zmagala, sem pa bila večkrat ravno za prvouvrščeno. Res je vedno zmanjkala tista malenkost za zmago pred domačo publiko, ampak vseeno ... Kranj imam v lepih spominih, res je posebna tekma, vedno mi je bilo v užitek tekmovati pred domačim občinstvom, ki ti da še dodaten zanos, elan in dodatno energijo. Sem vedno bolj ponosna sama nase, na svoje dosežke, ki so res široko zajeti tako v tekmovalnem obsegu kot tudi v skalnih uspehih in na filmskem področju. Nimam nobenih obžalovanj, poslavljam se z mirnim srcem in izpolnjena," je dejala Grosova.

"Na začetku sezone sem imela željo, da končam kariero tukaj v Kranju. Vendar sem po SP v Arcu začutila, da nimam več prave motivacije in prave energije, da bi zdržala še nadaljnjo polovico leta v tem tempu. Bilo je toliko let rutine, treningov in tekem, da preprosto nisem zmogla več. Sama tekma v Kranju me namreč ni dovolj motivirala, da bi se še zadnjič preizkusila. Potem sem se odločila, da je to to. Nisem pa hotela končati svoje tekmovalne kariere nekje na 15. ali 20. mestu, ampak na vrhuncu kariere. Mislim oziroma vem, da mi je to uspelo," je sklenila Grosova, ki bi lahko glede na svojo starost, 29. novembra bo dopolnila 27 let, še vsaj nekaj let razveseljevala slovenske ljubitelje športnega plezanja. Predvsem v njeni nekaj zadnjih let paradni disciplini balvanskem plezanju je povprečna starost tekmovalk višja kot v težavnostnem plezanju.

Trikratna mladinska svetovna prvakinja in dvakratna mladinska podprvakinja se je s 16 leti pridružila članski reprezentanci, v vrstah katere je nanizala vrsto lepih rezultatov ter postala ena najbolj vsestranskih tekmovalk na svetu. Kar 23-krat je stala na stopničkah tekem za svetovni pokal v balvanih in težavnosti ter vpisala dve zmagi v balvanih in eno v težavnosti.

Uspehov je veliko, med njimi velja omeniti naslova evropske prvakinje v kombinaciji in balvanih iz leta 2008, naslova evropske podprvakinje v težavnosti in kombinaciji (2004, 2010), prvo mesto v skupnem seštevku v kombinaciji svetovnega pokala v sezoni 2007, dvakrat je zmagala na prestižnem mastru v Serre Chavalierju ter bila leta 2005 druga na svetovnih igrah X-games.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.