Šport
707 ogledov

Grozno, s čim se iz dneva v dan soočajo vrhunski športniki

telefon strah zastrt pogled zloraba družbena omrežj Profimedia Fotografija je simbolična.
Profesionalni športniki so vse pogosteje podvrženi izredno zaskrbljujočim oblikam verbalnega nasilja.

Nemška teniška igralka ukrajinskih korenin Eva Lys je prek svojega profila na omrežju X (prej Twitter) opozorila na škodljive posledice nesramnih, žaljivih in na trenutke krutih zapisov, s katerimi športni navijači brez kančka slabe vesti obmetavajo profesionalne športnike, kadar ti ne izpolnijo njihovih pričakovanj.

Običajno gre za jezne odzive stavničarjev, ki so zaradi nepričakovanega poraza ali zmage dotičnega športnika ostali brez zaslužka. 

Komentatorji se s pomočjo lažnih profilov in skriti za spletno anonimnostjo verbalno znašajo nad športniki, pri čemer ne izbirajo sredstev. Izvzete niso niti družine in otroci, podrobnosti iz zasebnega življenja in celo grožnje s smrtjo.

Eva Lys | Avtor: Epa Epa
Lysova je objavila posnetke zaslonov, na katerih jo anonimni uporabniki spleta zmerjajo z raznoraznimi žaljivkami in pozivajo k čim prejšnji upokojitvi. "Realnost teniškega igralca. Zloraba nikoli ni v redu," je zapisala 21-letnica.

"Pojdi k vragu, ti azijski d*ek," je mladi tenisačici po nedavnem porazu proti rojakinji Tamari Korpatsch sporočil nek uporabnik. "Upam, da kmalu umreš," je dodal drugi. "Prekleta je*ena grda vla*uga," jo je ozmerjal tretji.

Na negativne posledice verbalnega nasilja na psihološko stanje profesionalnih športnikov je v preteklosti opozoril tudi italijanski tenisač Francesco Maestrelli z javnim branjem najbolj sočnih žaljivk, ki so postale del njegovega vsakdana. 

"Ti zabiti pi*dun. Želim ti najhujšo obliko raka," je zapis nekega uporabnika citiral Maestrelli in nadaljeval v podobnem tonu: "Retardirani debil", "odje*bi, ti zabiti gej", "največja smet, kar sem jih kdajkoli videl", "je*eš tvojo celotno družino, upam, da bo tvoja mama umrla za najhujšo obliko raka", "ti prekleta smet".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.