Šport
16 ogledov

Grška drama: za uvod remi domačinov

Poljska Grčija otvoritvena tekma Varšava stadion Euro 2012
1/42
EPA
Evropsko prvenstvo na Poljskem in v Ukrajini se je začelo z dramatično tekmo med Poljsko in Ukrajino v Varšavi, kjer so domačini ostali brez pričakovane otvoritvene zmage proti Grčiji (1:1). Grki so se vrnili po izključitvi Sokratisa Papastathopoulosa in imeli celo priložnost za zmago, a je kapetan Giorgos Karagounis zastreljal enajstmetrovko.

Poljski vratar Przemysław Tytoń je kot prvi rezervni vratar v zgodovini evropskih prvenstev ubranil najstrožjo kazen in gostiteljem Poljakom prinesel točko na otvoritveni tekmi proti Grčiji. Grki so polovico tekme odigrali z desetimi nogometaši na zelenici, na koncu pa bi se ob izključitvi poljskega vratarja Wojciecha Szczęsnyja lahko celo veselili velike zmage.

Robert Lewandowski je za domače vodstvo zadel že po 17 minutah igre in zdelo se je, da bodo Poljaki na lahko opravili s presenetljivimi zmagovalci iz leta 2004, sploh ko je bil proti koncu polčasa strogo izključen še Sokratis Papastathopoulos. Rezervist Dimitris Salpingidis je v nadaljevanju Grke vrnil v igro in po izključitvi Szczęsnyja so imeli njegovi soigralci na voljo tudi verjetno zmagovito enajstmetrovko, a je Tyton ubranil strel kapetanu Giorgosu Karagounisu.

Grška obramba je bila na resni preizkušnji že v peti minuti, ko je poskus Ludovica Obraniaka v kazenskem prostoru najprej blokiral Papastathopoulos, nato pa je Rafał Murawski z močnim strelom pod prečko dodobra pretegnil vratarja Kostasa Chalkiasa, ki je žogo izbil v kot. Po nekaj minutah zatišja so prvič zapretili tudi Grki.

Poljski juriš po desnem boku

S prostega strela je v 12. minuti podajal Karagounis, najvišji v kazenskem prostoru pa je bil eden najnižjih na zelenici Theofanis Gekas, a je njegov strel z glavo za kakšen meter zgrešil daljšo vratnico Szczęsnyja. Poljaki so bili dve minuti kasneje centimetre oddaljeni od vodstva, ko je Łukasz Piszczek prodrl prav do gola in podal v sredino proti samemu Lewandowskemu, a je napadalec Dortmunda za las zgrešil žogo in prazna vrata.

Plavajočo grško obrambo je prvi poljski strelec kaznoval že v enem naslednjih napadov, ko je zabil tudi otvoritveni gol prvenstva. Poljaki so spet izigrali levi bok grške obrambe, Chalkias pa je po podaji s strani zaplaval iz svojega gola, tako da je imel Lewandowski na daljši vratnici lahko delo in zabil v prazno mrežo za 1:0.

Grki ostali z deseterico

Grški trener Fernando Santos je bil v 37. minuti prisiljen opraviti prvo menjavo, ko je z igrišča potegnil poškodovanega branilca Avraama Papadopoulosa in ga zamenjal z mladim članom Schalkeja Kyriakosom Papadopoulosom. Poljaki so se v isti minuti močno približali povišanju vodstva, ko je Damien Perquis odboj po prostem strelu za las poslal mimo grške vratnice.

Szczesny Velasco Carballo sodnik rdeči karton izključitev Poljska Grčija otvorit | Avtor: EPA EPA
Situacija se je za nekdanje evropske prvake naglo poslabšala minuto pred koncem prvega polčasa, ko je izključujoči drugi rumeni karton dobil Papastathopoulos. Sodnik Carlos Velasco Carballo mu je preostro pokazal že prvega, ko naj bi z roko udaril enega izmed poljskih nogometašev, tudi drugi pa je bil bolj splet nesrečnih okoliščin kot kaj drugega.

Grki so se nad Carballom spet hudovali v sodnikovem podaljšku, ko je Perquisa v padcu žoga zadela v roko, a španski delilec pravice ni pokazal na belo točko, temveč zaradi ugovarjanja kaznoval le Joséja Holebasa.

Matavžev soigralec rešil poljski večer

Drugi polčas je grški selektor Fernando Santos začel z drugo menjavo, saj je Sotirisa Ninisa zamenjal s Paokovim strelcem Dimitrisom Salpingidisom. Ni minilo niti deset minut, ko se mu je poteza bogato poplačala. Tako kot za vodilni gol Poljakov je veliko napako za izenačenje Grkov storil vratar, tokrat poljski čuvaj mreže Szczęsny, ki po podaji s strani ob Theofanisu Gekasu ni ukrotil žoge, Salpingidis pa jo je potisnil v gol za 1:1.

Deseterica Grkov se je močno približala celo šokantnemu vodstvu, a je po visoki podaji v kazenski prostor preveč okleval Giorgios Samaras in na koncu streljal visoko preko gola. Prava drama se je začela v 68. minuti, ko je strelec Salpingidis spet pobegnil zadnji vrsti Poljske in prišel sam pred Szczesnyja, ki ga je podrl in kot zadnji nogometaš zakrivil enajstmetrovko.

Velasco Carballo mu je pokazal rdeči karton, zato ga je moral zamenjati Tytoń. Soigralec Tima Matavža pri PSV Eindhovnu je prebral namero grškega kapetana Karagounisa in mu na navdušenje domačih navijačev ubranil strel, njegova mreža pa se je že čez nekaj minut spet zatresla, a so španski sodniki nov zadetek neustavljivega Salpingidisa tokrat razveljavili zaradi domnevnega prepovedanega položaja.

Povsem nenevarni Poljaki so do konca tekme nekajkrat zapretili le prek Lewandowskega, medtem ko je bila ostala lahka konjenica na čelu z Błaszczykowskim povsem nevidna. Povsem je zatajil tudi selektor Franciszek Smuda, ki nemočen ob igrišču ni opravil niti ene menjave, razen prisiljene vratarske.

Smuda: "Ni še vse izgubljeno"

"Otvoritvena tekma se na tako velikem turnirju po navadi konča z remijem, a vse še ni izgubljeno. Na Euru bomo igrali še vsaj dve tekmi in moramo zmagati na obeh. Moji igralci so bili pod velikim pritiskom. To sem videl pred tekmo in ob polčasu. Verjamem v svojo ekipo in prepričan sem, da bomo odigrali dobro tekmo proti Rusiji. Zadovoljni smo z remijem, čeprav smo delali napake," je po tekmi dejal Smuda.

"V prvih 25 minutah smo igrali zelo slabo, ampak nato smo se izboljšali. Ob polčasu sem igralcem rekel, da se lahko vrnemo, če bodo storili tisto, kar bom od njih zahteval. Bili so organizirani in uspeli izenačiti. Imeli smo zlato priložnost za drugi gol, in če bi nam to uspelo, potem bi bilo tekme konec. Ni nam uspelo, ampak zelo sem ponosen na igralce," pa je tekmo ocenil njegov grški kolega Santos.

EP v nogometu, skupina A, prvi tekmi:

Poljska : Grčija 1:1 (1:0) (Varšava)
Lewandowski (17); Salpingidis (51)
RK: Szczęsny (68/Poljska); Papastathopoulos (44/Grčija)
Karagounis (Grčija) je v 71. minuti zapravil enajstmetrovko.

Postavi

Poljska: Szczęsny; Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch; Błaszczykowski, Polanski, Murawski, Rybus (od 70. Tytoń); Obraniak; Lewandowski. Na klopi: Sandomierski, Tytoń; Wojtkowiak, Kamiński, Wawrzyniak, Dudka, Matuszczyk, Mierzejewski, Wolski, Grosicki, Sobiech, Brożek.

Grčija: Chalkias; Torosidis, Papadopoulos (od 37. K. Papadopoulos), Papastathopoulos, Holebas; Maniatis, Katsouranis, Karagounis; Ninis (od 46. Salpingidis), Gekas (od 68. Fortounis), Samaras. Na klopi: Tzorvas, Sifakis; Tzavellas, Malezas, K. Papadopoulos, Makos, Fotakis, Fortounis, Fetfatzidis, Liberopoulos, Mitroglou, Salpingidis.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija).

Ob 20.45:
Rusija – Češka (Vroclav)

Komentarjev 4
  • doomchi 21:23 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • grega.prebil 21:08 08.junij 2012.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super igra manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.V bodoce pa prihaja se rokomet,kosarka, tenis, F1, in se mnogo sportov.

  • anja.scuka 20:26 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **