Šport
41 ogledov

GSP ostaja vladar, slovo Coutureja

GSP ostaja na vrhu velterske kategorije. (Foto: UFC) Žurnal24 main
Prvak UFC velterske kategorije Georges St. Pierre je razveselil 55.000 gledalcev v Torontu in proti Jacku Shieldsu še šestič zapored ubranil naslov. Randy Couture se je poslovil s porazom.

UFC 129: St-Pierre vs. Shields v gromozanskem Rogers Centru v Torontu je upravičil vsa pričakovanja. Rekordni obisk (55.000 gledalcev), dvanajst odličnih borb (pet v glavnem in sedem v uvodnem delu), nova zmaga domačega matadorja Georgesa St. Pierra in slovo legende MMA-ja Randyja Coutureja pa so glavne značilnosti nove prireditve največje svetovne organizacije.

V glavni borbi je GSP še šestič zapored ubranil naslov v velterski kategoriji. Kot zadnji je Kanadčanu poskušal pas odvzeti nekdanji Strikeforcov prvak Jack Shields, a končal tako kot vsi njegovi predhodniki – s porazom. GSP je pokazal izjemno taktično predstavo in ni navdušil, a z rutinirano predstavo prišel do nove zmage. Kljub zmagi pa je v oktagonu preživljal težke trenutke, potem ko mu je izzivalec sredi borbe poškodoval oko. "Mislim, da se je zgodilo v drugi rundi. Prejel sem udarec v levo oko, toda kljub temu sem videl. Zdaj ne vidim ničesar, vse je zamegljeno," je po borbi dejal odlični Kanadčan, ki kljub novemu uspehu ni bil najbolj zadovoljen: "Opravičujem se navijačem, hotel sem knock-out."

Naslednjič mega borba proti Silvi?
Po novi zmagi GSP-ja se postavlja vprašanje, kdo se bo naslednji zoperstavil Kanadčanu. Mediji onkraj luže namigujejo, da bi se lahko pomeril s kraljem srednje kategorije Andersonom Silvo. "The Spider" je na začetku februarja osmič zapored ubranil naslov, potem ko je izzivalca Vitorja Belforta knock-outiral po dobrih treh minutah. "Bomo videli. Ravnokar sem zaključil z borbo. O tem še nisem razmišljal," pa GSP ni želel ne potrditi niti zanikati morebitne mega borbe proti Silvi.

Tudi Aldo ubranil naslov
V drugi borbi večera je prvak peresne kategorije Jose Aldo v pravi vojni ubranil naslov proti Marku Hominicku. Borca sta gledalce navduševala vseh pet rund. Bolje je začel prvak in prevladoval v prvih štirih rundah, tako da juriš Hominicka v zadnji rundi ni zadoščal za zmago.

Couture pri 47-letih odšel s porazom

Tretja borba večera na UFC 129 bo za vselej ostala zapisana v zgodovino MMA-ja. Prvič zaradi tega, ker je Lyoto Machida prišel do zmage s spektakularnim udarcem z nogo, drugič pa zaradi tega, ker smo še zadnjič na delu videli 47-letnega Randyja Coutureja. Na žalost mnogih se je legenda MMA-ja od oktagona poslovila s porazom. Že v prvi rundi se je videlo, da to ni noč Coutureja. V drugi pa ga je Machida knock-outiral s fenomenalnim udarcem z nogo, ki zelo spominja na zaključni udarec Daniela v slovitem filmu Karate Kid. S podobnim udarcem je Silva premagal Belforta na UFC 126. Zanimivo, da tako Silvi kot Machidi pri treningih pomaga legendarni filmski igralec in mojster aikida Steven Segal. "To je to. Ne boste me več videli," je Couture dejal po borbi in obljubil, da se ne bo več vračal. Američan je v karieri ob 11 porazih zbral 19 zmag.

V preostalih dveh borbah glavnega dela je beloruski veteran Vladimir Matjušenko po le dvajsetih sekundah premagal Jasona Brilza, Ben Henderson pa je Marka Boceka premagal po soglasni sodniški odločitvi.

Fight card: UFC 129: St-Pierre vs. Shields


Glavne borbe večera:

Georges St-Pierre : Jake Shields (3:0, soglasna sodniška odločitev)
Jose Aldo : Mark Hominick (3:0, soglasna sodniška odločitev)
Vladimir Matjušenko : Jason Brilz (TKO, 1R)
Lyoto Machida : Randy Couture (KO, 2R)
Ben Henderson : Mark Bocek (3:0, soglasna sodniška odločitev)

Uvodne borbe večera:

Rory MacDonald : Nate Diaz (3:0, soglasna sodniška odločitev)
Jake Ellenberger : Sean Pierson (KO, 1R)
Claude Patrick : Daniel Roberts (3:0, soglasna sodniška odločitev)
Ivan Menjivar : Charlie Valencia (TKO, 1R)
Jason MacDonald : Ryan Jensen (Triangle choke, 1R)
John Makdessi : Kyle Watson (KO, 3R)
Pablo Garza : Yves Jabouin (Triangle choke, 1R)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.