Šport
31 ogledov

Guardiniju etapa, Rodriguez obdržal skupno vodstvo

andrea guardini EPA
Italijan Andrea Guardini je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Italiji. Kolesar ekipe Farnese Vini je na 149 kilometrov dolgi preizkušnji med San Vito di Cadorejem in Vedelagom v ciljnem sprintu ugnal Britanca Marka Cavendisha (Sky) in rojaka Roberta Ferrarija (Androni). Skupno vodstvo je zadržal Španec Joaquim Rodriguez (Katjuša).

Guardini je na svojo etapno zmago čakal skoraj tri tedne, zadnjo sprintersko priložnost na dirki pa je izkoristil. S tem je tudi malce utišal italijanske kritike, ki so se spraševali, zakaj v dosedanjih sprintih ni upravičil pričakovanj. Današnja etapa je za razliko od sredine večinoma potekala navzdol in se pričakovano, kljub nekaj poskusom pobega, končala s sprintom.

Eden glavnih favoritov za zmago, svetovni prvak Cavendish, in njegova ekipa sta se odločila za napad v zadnjem kilometru. Ko je že kazalo, da bo Britanec slavil, pa je prav v trenutku, ko se je Cavendish povzpel s sedeža, napadel Guardini in najprej švignil mimo Ferrarija, nato utrudil še Gerainta Thomasa, na koncu pa strl odpor še Britanca, ki je tako ostal brez četrte zmage na tej izvedbi Gira.

S tem je 22-letni Guardini, ki je prejšnjo etapo končal kot zadnji, dosegel uspeh kariere in poskrbel za peto italijansko zmago na letošnji italijanski pentlji. S tem so naši zahodni sosedi izenačili rekord iz leta 1974.

Slovenski kolesar Gregor Gazvoda je danes prečkal ciljno črto v času zmagovalca na 27. mestu. Skupno je 129. (+2:56:40). V vodstvu je Rodriguez, ki ima pol minute prednosti pred Kanadčanom Ryderjem Hesjedalom (Garmin-Barracuda), tretji pa je Italijan Ivan Basso (Liquigas-Cannondale), ki zaostaja 1:22 minute.

V taboru Rodrigueza pa opozarjajo, da dirka še zdaleč ni dobljena. "Trideset sekund prednosti ni dovolj za Hesjedala," pravi Rodriguez, medtem ko športni direktor njegove ekipe Valerio Piva dodaja: "V tem trenutku je zame glavni favorit za zmago Hesjedal. Če želi Rodriguez dobiti Giro, potem mora v naslednjih etapah pridobiti nekaj časa proti Kanadčanu, proti drugim pa vsaj ohraniti zdajšnjo prednost."

V petek kolesarje čaka precej bolj naporna preizkušnja, 198 kilometrov dolga etapa s petimi kategoriziranimi vzponi med Trevisom in Alpe di Pampeagom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.