Šport
44 ogledov

Hadalin: Bilo je korektno

56. pokal vitranc Anže Petkovšek
Avstrijec Michael Matt je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Gre za njegov prvenec. Drugo mesto je pripadlo Italijanu Stefanu Grossu (+0,30), tretji je bil Nemec Felix Neureuther (+0,46). Edini slovenski finalist Štefan Hadalin (+2,29) je osvojil 22. mesto.

Avstrijski smučarji so letos zavladali Kranjski Gori. Marcel Hirscher je osvojil veleslalom, njegov rojak Michael Matt pa slalom. Matt pred to sezono še ni bil na stopničkah, krstne je dobil na slalomu v Leviju z drugim mestom, v Kranjski Gori pa je sledila še krstna zmaga.

Triindvajsetletnik je uprizoril sijajno drugo vožnja, s katero je spomnil na vožnje, ki jih je uprizarjal njegov slavnejši brat Mario Matt, olimpijski in dvakratni svetovni slalomski prvak, ki je v letih 2007 in 2011 slavil tudi na slalomih v Kranjski Gori.

"To je čudovito, nekaj neverjetnega je, ko si v ciljni areni v vlogi vodilnega. V prvi vožnji sem bil drugi. Ko sem prišel v cilj v finalu in videl, da sem v zelenem, sem bil presrečen. Osredotočil sem se le na svoje smučanje, prav pa so mi prišle tudi izkušnje, saj sem tukaj nastopal v evropskem pokalu. V bistvu res obožujem ta hrib in res rad smučam tukaj v Kranjski Gori," je bil navdušen Matt.

Drugouvrščenemu Stefanu Grossu je zelo dobro uspela prva vožnja, saj je vodil, v finalu pa je imel kar nekaj težav, a jih je premagal: "Naredile so se grbine in luknje, bilo je res težko ostati v svoji liniji, ampak so mi prav prišle izkušnje, saj sem treniral prav na takšnih progah, spomladanskih, prepariranih s soljo." Srečen je bil tudi Felix Neureuther, ki je potrdil dobro formo s svetovnega prvenstva, na katerem je vzel slalomski bron: "Občutek je prekrasen. Še tretjič tukaj na stopničkah, lahko rečem le, da gre za zelo, vsaj zame, poseben hrib, tehnično zahteven, moški, z vedno zelo težkimi razmerami."

Hadalinu tretji čas druge vožnje

Za veselje domačih navijačev je poskrbel 21-letni Vrhničan Štefan Hadalin, ki se je znova izkazal kot mojster prvih voženj, ko je z visoko startno številko 46 ujel še zadnjo vstopnico za finale, svoj prvi finale v Kranjski Gori. Hadalin je vpisal 30. čas prve vožnje ter nastopil kot prvi na startu finalne vožnje, kjer je na koncu njegov nastop zadoščal za 22. mesto, kar je njegov najboljši dosežek na vitranški progi.

56. pokal vitranc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Zelo sem zadovoljen. Moramo vedeti, da sem prišel v finale z najvišjo številko. Bilo je korektno. Pred domačimi navijači prvič v trideseterici, da sem jim dal neko zahvalo za ta vikend, ker so nas spodbujali tudi v slabšem vremenu. Druga vožnja res ni bila najboljša, nisem se najbolj sprostil. Imel sem tudi malce težav s smučarskimi čevlji, ker so bili mehki. Kljub temu mislim, da mi je uspela solidna vožnja, ne najboljša. Postavil sem tretji čas druge vožnje. Zadovoljen sem z 22. mestom in novimi deveti točkami za svetovni pokal," je dejal Hadalin, ki je zadovoljen s sezono, v kateri je zablestel z 10. mestom na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu.

Na obeh preizkušnjah letošnjega Pokala Vitranc sta bila Slovenca v finalu. Žan Kranjec je sobotni veleslalom končal na 23. mestu.

Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik je ocenil slovenska nastopa: "Oba sta naredila, kar sta lahko, pogoji niso bili na naši strani, sem pa zadovoljen, da sta oba tako Hadalin v obeh kot Kranjec v drugi vožnji dala svoj maksimum. Želeli smo si, da bi Kranjec končal v prvi deseterici. Nimamo kaj. Mi gremo vedno korak po korak, takrat ko se ne zgodi dober rezultat, ne delamo panike, se skušamo pogovoriti in narediti načrt, kako odpraviti napake. Vemo, kje so naše pomanjkljivosti, bomo skušali to nadgraditi in izboljšati."

Zmaga za gostitelje

Kranjskogorski organizatorji so znova kljubovali neprijaznemu vremenu ter pripravili najboljšo možno progo in snežno površino v danih razmerah. Generalnega sekretarja organizacijskega odbora 56. Pokala Vitranc Srečka Medvena novi vitranški čudež, ko so vztrajali in pripravili tekmovanje takrat, ko bi na drugih prizoriščih odnehali, ne čudi. Recept za uspeh je v pripravi ter v veliki pripadnosti vitranškemu pokalu vseh delavcev in prostovoljcev, zaradi katerih ima Pokal Vitranc daljšo tradicijo kot sam svetovni pokal, ki letos praznuje petdeseto obletnico.

56. pokal vitranc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Progo so namreč utrdili in pripravili že pred enim mesecem, tako da je vzdržala toplo vreme, dež, sneg in dež. V zadnjih dneh pa so jo še dodatno utrdili s soljo, gre za domačo slovensko piransko morsko sol, na tekmovališče pa so jo zmetali za približno dve toni. Kljub nič kaj prijaznemu vremenu in dežju si je v dveh dneh obe tekmi ogledalo skupno 10.500 ljubiteljev alpskega smučanja v ciljni areni, na tribunah in ob progi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.