Šport
24 ogledov

Hamilton izenačil Prosta, spredaj le še Schumi

Lewis Hamilton
1/5
EPA
Lewis Hamilton se vedno bolj vpisuje v zgodovino formule 1, a novi naslov svetovnega prvaka se mu vseeno izmika.

Britanec Lewis Hamilton je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Mehiki. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni sotekmovalec Nemec Nico Rosberg, ki je obdržal skupno vodstvo v SP in je že za korak bližje naslovu svetovnega prvaka.

Na tretjem mestu je preizkušnjo v Ciudad de Mexicu sicer končal Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), četrti je bil Nemec Sebastian Vettel (Ferrari), peti pa drugi voznik Red Bulla Avstralec Daniel Ricciardo. A zaradi tesnega boja za tretje mesto in nekaj dotikov med prehitevanji med dirkači je že takoj po koncu dirke vodstvo tekmovanja mlademu Nizozemcu prisodilo petsekundno kazen, tako da je nazadoval na peto mesto, tretji je bil Vettel, četrti pa Ricciardo.

Rosberg je imel pred današnjo dirko 26 točk naskoka pred moštvenim tekmecem. Zdaj jih ima še 19, do konca pa sta še dve dirki, v Braziliji 13. novembra in Abu Dabiju 27. novembra. Rosbergu za prvi naslov prvaka v karieri ni treba zmagati na nobeni, dovolj bo, če osvoji eno drugo in eno tretje mesto v primeru, da na obeh preostalih dirkah slavi Hamilton.

Že drugi po številu zmag

Britanec je z današnjo zmago dosegel že 51. uspeh v karieri dirkača formule 1. Na večni lestvici najboljših vseh časov je tako britanski voznik Mercedesa ujel Francoza Alaina Prosta na drugem mestu, na prvem ostaja še nekaj časa nedosegljiv Nemec Michael Schumacher z 91.

Četrti na tej lestvici je Nemec Sebastian Vettel z 42 uspehi. Med še aktivnimi dirkači je Španec Fernando Alonso z 32 zmagami na šestem mestu, Rosberg pa je s 23 zmagami na 12. mestu.

Rosberg mirno vozil za Hamiltonom

Mehiška dirka je imela status tiste, ki bi teoretično že lahko postregla z razpletom sezone 2016. Za kaj takšnega bi moral zmagati Rosberg, edini izzivalec v boju za naslov, aktualni prvak Hamilton, pa ne bi smel biti boljši kot deseti.  A takšen scenarij ni bil prav verjeten, še posebej, ker sta dirkača Mercedesa potrdila primat tudi na sobotnih kvalifikacijah na dirkališču bratov Rodriguez v mehiški prestolnici. Prvo izhodišče si je zagotovil Hamilton, ob njem je dirko začel Rosberg.

Uvod današnje dirke je prinesel nekaj razburjenja, nekaj manjših trčenj, na vrhu pa je bil Hamilton, čeprav je prvi zavoj vzel prehitro in moral zapeljati na travo, Rosberg pa se je dotaknil dirkalnika Maxa Verstappna. Po prvih postankih je bil v vodstvu Ferrarijev prvi mož Vettel, Mercedesova pa nista bila daleč. Hamilton na drugem, Rosberg na tretjem mestu, Nemec pa je lahko mirno vozil ob takšnem razpletu.

Ko so predvidene postanke opravili vsi, je bil vrstni red spet takšen kot na večini dirk. Mercedesa spredaj, Hamilton z varno prednostjo pred Rosbergom, zato pa se je razplamtel troboj za zadnjo stopničko, v katerem so bili v zadnjih krogih oba Red Bullova dirkača ter Vettel.

Po tveganem prehitevanju in dotikih s Vettlom je ciljno črto sicer kot tretji prečkal mladi Verstappen, toda tretjega mesta se ni veselil prav dolgo. Vettel, ki je že med dirko po radijski zvezi glasno in tudi s kletvicami opozarjal na početje tekmeca, pozneje sta si izmenjala še pozdrav z dvignjeno pestjo, je namreč še pred prihodom Nizozemca do zmagovalnih stopničk prišel do tretjega mesta, saj je Red Bullov voznik dobil petsekundo kazen vodstva tekmovanja.

"Krasna dirka. Res imam rad to prizorišče. Vzdušje je neverjetno," je po zmagi na odru za zmagovalce navijače, zbralo se jih je več kot 100.000, pozdravil Britanec. "Pred najboljšim občinstvom na svetu sem dosegel največ, kar sem lahko. Skušal sem priti do zmage, ampak tudi drugo mesto je v redu," pa je bil, podobno kot pred enim tednom v Austinu, Rosberg povsem zadovoljen tudi z drugo stopničko.

"Bilo je nekaj pritiska, Max je narobe reagiral. Jaz pa seveda tudi nisem hotel kar tako pustiti svojega mesta. A važno je, da sem tukaj - biti na odru pred takšnim občinstvom je preprosto odlično," se je končnega razpleta razveselil Vettel, ki se je na odru že pomiril in je bil nasmejan.

Skupno ima v SP zdaj Rosberg 349 točk, Hamilton pa 330. Britanec je sicer v osmih dneh nadoknadil 14 točk zaostanka, toda sam ne more več priti do naslova prvaka, za kaj takega mu mora "pomagati" Rosberg. Ta pa bo lahko prvak že v Braziliji čez 14 dni, če bo tam osvojil osem točk več kot Hamilton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.