Šport
14 ogledov

Harrington: "To bo prava bitka"

Harrington je Slovenijo iz Divizije I. popeljal v elitno skupino. (Foto: Saša De Žurnal24 main
Pred odločilno tekmo z Madžarsko na hokejskem SP v Ljubljani vlada v slovenskem taboru optimistično vzdušje, toda selektor John Harrington in igralci se zavedajo, da naloga ne bo lahka.

Po sredini tekmi s Korejci se je selektor John Harrington, ki zahteva, da njegovi izbranci vse tekmece obravnavajo po vrsti, najprej pošalil, da se bo lahko zdaj tudi on osredotočil le na tekmo z Madžari − medtem ko slovenski novinarji in javnost to počnejo že od začetka SP v Ljubljani. Nato je ocenil igro proti Koreji kot ne prav blestečo, a z uresničenim ciljem, zmago, ter s spodbudno igro v zadnji tretjini.

Toda ameriški strateg priznava, da proti Madžarom to ne bo dovolj, dvigniti se bo treba na višjo raven: "Madžari so izredni v obrambi. Imajo obrambno taktiko, toda so tudi dobri napadalci. To bo prava bitka. Moramo biti potrpežljivi. Veselim pa se tudi izjemnega vzdušja, ki ga bodo pripravili slovenski in madžarski navijači. Res se že veselim te tekme."

Harrington je izpostavil prednosti svoje ekipe: "Naši mladi igralci so naša moč. Igrajo z veliko zanosa, zabavajo se v igri, to bo zanje samo še ena tekma, polna dvorana bo zanje spodbuda, ne pa pritisk. Morda je pri tej mladosti slabost le neizkušenost, a sem prepričan, da bodo to nadoknadili z borbenostjo." Toda brez izkušenejšega dela ekipe ne bo šlo: "Starejši igralci ne bi smeli imeti težav z motivacijo. V takšnih položajih so že bili v preteklosti. Zdaj se morajo izkazati kot vodje moštva, brez tega ne moremo biti uspešni. Ti hokejisti imajo izkušnje s svetovnih prvenstev, igrali so v ligi Ebel, tako da vedo, kaj morajo narediti. Če nam bo uspelo narediti kombinacijo izkušenosti in navdiha mladih igralcev, bomo uspešni."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Selektor je danes za igralce predvidel sproščen dan, z obiskom bodoče športne dvorane v Stožicah in popoldanskim počitkom. Večerni trening pa bo drugačna zgodba kot na ponedeljkovem prvem prostem dnevu na SP. Harrington je priznal, da pristop z lažjim treningom nato ni obrodil sadov na naslednjih dveh tekmah, zato bodo Risi današnji večerni trening opravili na polno.

"Mislim, da imamo kakovostnejšo ekipo, več talenta in na tej tekmi bi morali zmagati. Daljšo klop imamo, naši mladi so pokazali, da znajo igrati zelo dobro. V tretjem in četrtem napadu se lahko na takih tekmah naredi velika razlika," meni izkušeni David Rodman, novinec v reprezentanci in njegov soigralec v prvem napadu Jan Muršak, proti Koreji je zadel dvakrat, pa meni: "Madžari so zelo kakovosten nasprotnik. Imajo veliko zelo tehnično podkovanih igralcev. Dobro igrajo obrambno, tudi njihov vratar trenutno zelo dobro brani. V petek bo odločala obramba, naš napad bo poskrbel, da bomo dosegli nekaj zadetkov, moramo pa igrati bolje v obrambi kot oni. Mislim, da lahko zmagamo in osvojimo prvo mesto na turnirju."

Če selektor Harrington ni mogel biti povsem zadovoljen s prvim in drugim napadom, pa je pravo nasprotje tretji. Mladi aduti Žiga Jeglič, Jan Urbas in Rok Tičar so navdušili vse, ki so spremljali prvenstvo v Tivoliju, delujejo zrelo in samozavestno, pa tudi uigrano. Jeglič je na tekmi z Britanci dosegel zmagoviti zadetek v podaljšku, tudi on pa se zaveda, da bo v petek zgodba povsem drugačna: "Madžarska igra zelo defenzivno, zmeraj ima spredaj samo enega napadalca. A ko začutijo priložnost, vsi kar nekako skočijo, tako da je treba biti zelo pazljiv. Predvsem pri oddaji ploščka v srednjo tretjino. Čim več se moramo zadrževati v njihovi tretjini, narediti čim manj prekrškov, ker imajo igralce, ki znajo zadeti ob številčni prednosti, ter imeti plošček čim več v svoji posesti. Treba je nadzorovati igro, le tako nam bo v petek uspelo."

Pa še na nekaj novega se bodo morali Slovenci v petek navaditi − na tekmece na tribunah. Letošnje prvenstvo je bilo na domačih tekmah razmeroma dobro obiskano, z izjemo tekme s Korejo. Toda v petek bo poleg domačih pristašev na tribunah tudi kakšnih tisoč madžarskih, ki so se na dosedanjih obračunih svoje ekipe že izkazali z glasnim spodbujanjem. Poln Tivoli bo torej prava podlaga za pričakovani spektakel, v katerem bo zmagovalec dobil vse, poraženec pa se bo moral zadovoljiti le s srebrnimi medaljami in upanjem, da bo bolje čez leto dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.