Šport
12 ogledov

Hauptman težavo vidi v fizični pripravi

Nekdanji zmaj Hauptman sedaj vodi slovenskega prvoligaša Elektro. (Foto: Žurnal2 Žurnal24 main
Po končnem osmem mestu slovenske reprezentance na SP v Turčiji smo uvrstitev in igro Slovencev analizirali skupaj z nekdanjim košarkarjem in aktivnim trenerjem Dušanom Hauptmanom.

Slovenija je na SP osvojila končno osmo mesto. Kako bi ocenili nastope slovenske reprezentance na SP?
Moja skupna ocena je dobra. Navkljub slabšim zadnjim trem tekmam je skupna ocena dobra iz preprostega razloga – reprezentanca je bila nekompletna in dosegla osmo mesto. To je po moji oceni dobro. Ostaja pa grenak priokus, saj bi glede na videno lahko imeli še kakšno zmago več. Če bi imeli drugačen razpored in v četrtfinalu ne bi dobili Turkov, poleg tega pa mislim, da bi tekmo proti Rusijo morali dobiti.

Če je temu res tako, kot je rekel selektor, s prstom kažem na igralce, ker to ni bilo korektno.
Dušan Hauptman

Kaj je šlo narobe po zmagi nad Avstralijo?
Težko je reči, a iz izkušenj lahko povem, da je najverjetneje prišlo do samozadovoljstva v neki manjši meri. Res pa je  da sta Turčija in Španija kvalitetnejši ekipi, to je treba povedati. Rusija mislim, da ni, zato sem tudi rekel, da bi to tekmo morali dobiti. Kar me je malo presenetilo pri naši reprezentanci je to, da je ekipa fizično padala v končnicah tekem.

Je morda odločila prekratka klop ob natrpanem urniku tekmovanja?
Vsi so imeli enako število tekem. Imamo kvalitetne igralce s klopi, ki so se na nekaterih tekmah v predtekmovanju tudi pokazali in zaradi tega smo tudi bolje igrali. Selektor se je odločil, kakor se je in pokazalo se je, da je fantom zmanjkalo moči. Zakaj je prišlo do tega, pa je stvar stroke.

Najprijetnejše presenečenje v naši reprezentanci s klopi?

Na nek način bi to lahko bil Gašper Vidmar. V predtekmovanju je igral dobro, potem pa se je tudi on ''prekuril''. Sicer pa ne bi nobenega izpostavljal, saj ni bil nihče takšen, ki bi bil izpostavljen v takšni ali drugačni smeri.

Ste pričakovali več od naših organizatorjev igre?

Na naše najboljše zunanje igralce so nasprotniki vršili strahoten pritisk, včasih tudi s kontaktom in tu je Dragić kot najbolj prepoznavna oseba bil pod največjim udarom. Glede na svoje neizkušnje je včasih dal manj, kot smo pričakovali, ampak generalno gledano je bilo vse skupaj dobro. Zunanji igralci so dali toliko, kolikor so lahko v tem kontekstu dali. Bili so veliko bolj obremenjeni kakor ostali.

Selektor Bečirović je po tekmi z Rusi za nacionalno televizijo dejal, da ga košarkarji na parketu niso poslušali in so hoteli igrati svojo košarko. Gre za pomanjkanje avtoritete?
Ojoj, te izjave sicer ne poznam, me pa preseneča, če je to res. Slabo je slišati, ne poznam razmer znotraj reprezentance. Prav gotovo ni korektno od samih igralcev, da ga niso poslušali, ne glede na to, kdo je selektor … S prstom kažem na igralce in ne na selektorja. Za selektorja je zadolžena KZS, ki postavlja ljudi in ona zanj tudi odgovarja. Če je temu res tako, kot je rekel selektor, s prstom kažem na igralce, ker to ni bilo korektno.

Če se spomnimo lanskega EP: ko je šlo za nohte, smo odigrali dogovorjeno akcijo, največkrat na Erazma Lorbka. Ali letos ni bilo košarkarja, ki bi lahko prevzel odgovornost?

Košarkarji so prevzemali odgovornost, ampak to je bil plod individualnih razmišljanj. Tudi sam se nagibam k temu, da ni bilo organizirano. Mogoče tudi zato, ker ni bilo tistih pravih igralcev, ki bi lahko po neki sistemski igri organiziranosti zaključevali, tako da so se fantje odločali za individualne zaključke. A to ni bil naš največji problem. Mislim, da je šlo predvsem za pomanjkanje fizične pripravljenosti. Ne vem, zakaj je temu bilo tako. Ali zato, ker so bilo slabo koriščeni igralci s klopi ali pa slabo pripravljeni, to težko rečem. To je bil naš največji problem!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.