Šport
21 ogledov

Hekerjem pristrigli peruti

Spletni poker je lahko tudi leglo kriminalnih dejanj. (Foto: PokerNews.si) Žurnal24 main
Pred dnevi so južnokorejski policisti dokončno stopili na prste skupini hekerjev, ki si je pri igranju pokra prek spleta pomagala z nedovoljenimi pripomočki in tako prišla do sicer zaščitenih podatkov.

Policisti so nepridipravom stopili na prste še pravi čas, saj so hekerji kljub dostopu do zelo občutljivih podatkov svoje nasprotnike olajšali le za okrog 45.000 $! Policisti so v obširni raciji za zdaj aretirali 33 članov te kriminalne združbe, ki si je pri igranju spletnega pokra pomagala z DDoS programom (Distributed Denial of Service), imenovanim Netbot Attacker, ki jim je omogočal, da so imeli med igro vpogled tudi v nasprotnikove karte. Skupini Korejcev naj bi ta program prodal kitajski heker, kateremu pa oblasti še niso prišle na sled.

Skupina hekerjev, ki sta jo vodila 29-letni Kim in 30-letni Yu, slednji naj bi novembra lani od še neznanega kitajskega hekerja tudi kupil program in ga nato začel razpečevati znotraj svoje združbe, pa ni imela ravno lahkega dela, saj so morali s to "vohunsko" programsko opremo pravzaprav kar sami "okužiti" računalnik svojih nasprotnikov. Policisti tako domnevajo, da so člani te združbe pred aretacijo več tednov obiskovali razne cyberkavarne in druge podobne ustanove in na njihove računalnike nameščali program Netbot Attacker. Po njihovih podatkih naj bi v tem času obiskali vsaj 700 tovrstnih institucij in na njih naložili svojo programsko opremo, ki jim je nato dala dostop do nasprotnikovih kart.

Kot je pokazala raziskava, naj bi hekerji na ta način "okužili" več kot 10 tisoč računalnikov v Južni Koreji in tako dobili dostop do nasprotnikov tudi iz največjih spletnih poker sob, ki sicer veljajo za preverjene in zelo varne.

Kljub vsem varnostnim ukrepom, ki se jih poslužujejo spletne poker sobe, pa ne morejo zaščititi svojih igralcev pred zloveščo programsko opremo, ki je na njihovem računalniku in pravzaprav sploh ne posega v programsko opremo ponudnika, temveč deluje le kot kamera in igralcu, ki jo nadzoruje, vsakih nekaj sekund pošlje podatke o nasprotnikovem početju in njegovih kartah.

Vodja enote za boj proti kibernetičnemu kriminalu v Koreji Kim Ki-Dong je na tiskovni konferenci po tej odmevni aretaciji povedal, da so v zadnjih nekaj letih sicer zaznali občutno povečanje stopnje tovrstnega kriminala, k čemur v veliki meri prispeva lahka dostopnost do podobne programske opreme. Zahvaljujoč njihovemu delovanju in racijam, kakršna je bila ta, pa naj bi se tovrstno početje vedno manj izplačalo, saj naj bi zaradi pritiska policije in pogostih racij v zadnjem obdobju na črnem trgu cena za tovrstne aplikacije narasla celo za 500 odstotkov!

Kljub vsemu pa korejske oblasti vse pokeraše opozarjajo, da naj bodo izredno pazljivi pri uporabi javno dostopnih računalnikov za igranje spletnega pokra, saj, kot kaže, njihovi lastniki ne skrbijo najbolj vestno za njihovo varnost in s tem tudi za varnost njihovih uporabnikov. To pa seveda ne velja le za spletni poker, saj policija odsvetuje uporabo teh računalnikov tudi za vsakršno uporabo, pri kateri bi lahko nepridipravi prišli do vaših osebnih ali finančnih podatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.