Šport
12 ogledov

Hendo in Shogun navdušila

Shogun Rua Sherdog
Če se bo kdorkoli še kdaj spraševal, zakaj se včasih vodilni možje UFC odločijo, da borbe, ki ne odločajo o naslovu prvaka, trajajo pet rund in ne običajne tri, si vedno lahko ogleda borbo med Američanom Danom Hendersonom in Brazilcem Mauriciem Shogunom Ruo na UFC 139. Zmagal je prvi.

Hendo in Shogun sta se v poltežki kategoriji pomerila v borbi večera na UFC 139 v San Joseju v Kaliforniji, njun obračun pa bi kaj lahko postal ena od največjih MMA borb v zadnjem času. Henderson je v razburljivem, krvavem obračunu, ki je gledalcem ponudil 25 minut akcije, po soglasni sodniški odločitvi premagal Ruo. To je bila šele druga UFC borba, ki ni štela za naslov, a je imela pet rund.

Henderson je bolje začel in že v prvi rundi Ruo ujel v giljotino, ki pa je ni uspel zaključiti. To Američana ni zmedlo in po seriji težkih udarcev je Brazilec kaj kmalu začel krvaveti. A zbranost mu ni popustila, napadal je, kar pa je Hendo izkoristil, in ga z aperkatom poslal na tla. Ker ni želel borbe nadaljevati v parterju, ga je počakal, da je vstal. Proti koncu runde je tudi Rua dočakal svoj trenutek. Z desnico je poslal Američana v nokdavn, a se je ta pobral.

Drugo rundo je znova bolje začel Henderson, ki je Shogunu zadal nekaj močnih udarcev, še posebej “lepo” pa je sedel še en aperkat. Brazilec ni okleval s povračilnim udarcem, pesti so letele na vse strani. Zadnji dve minuti sta borca preživela večinoma v klinču pred koncem pa poskrbela še za en “ognjemet.”

Tudi tretja runda se je začela silovito, oba sta nadaljevala z močnimi udarci, nato pa je Henderson Ruo z desnim direktom kmalu poslal na tla, skočil za njim in s silovitim ground and poundom želel končati borbo. Sodnik je razmišljal, ali bi prekinil ali ne, a je Rua nekako preživel in zgrabil Američanovo nogo. Do submissiona ni mogel, se pa je postavil nazaj na noge. Kri mu je zalivala obraz. Sledile so nove izmenjave udarcev in komolcev.

V četrti rundi, ko sta bila oba veterana že pošteno utrujena in vsa v krvi, je obema uspelo rušenje nasprotnika. Rua je imel tokrat pobudo, z nekaj težkimi udarci je zamajal Hendersona, ga nato še enkrat zrušil in prevzel mount pozicijo, a mu je zdrsnilo in na hrbtu se je znašel sam. A Henderson je bil preveč izčrpan, da bi lahko naredil kaj konkretnega.

Pred zadnjo rundo je bilo še vse odprto. Ko sta se borca v zadnjih petih minutah znašla na tleh, je Shogun takoj zavzel mount pozicijo in pričeli so deževati udarci. Hendo se je za kratek čas ubranil, a je Rua takoj spet prešel v napad. A do prekinitve ni prišlo, zvonec je oznanil konec borbe, ki jo je Henderson po sodniški odločitvi dobil z 48:47.

“Mislil sem, da ga lahko zaključim v prvih dveh ali treh rundah, a je bil močan. A vedel sem, da so bile te tri runde moje. Mislil sem, da sen eno dobil celo z 10-8. A kot nekdanji šampion se je obdržal v borbi in jo končal močno,” je po zmagi dejal 41-letni Henderson (29-8), ki se je na najlepši način vrnil v UFC. Nekdaji prvak Strikeforcea bo zdaj verjetno izzval prvaka Jona Jonesa. Zdaj ima niz štirih zmag, vse pa je dosegel nad izjemnimi nasprotniki. Po vrsti so padali Renato Sobral, Rafael Cavalcante, Fedor Emelianenko in zdaj še Rua. Ta si je od zmage v sinočnji borbi obetal, da bi lahko spet dobil priložnost za šampionski pas, a od tega ne bo nič.

Silva opravil z neugodnim Lejem

V drugi borbi večera je legendarni Wanderlei Silva v drugi rundi nokavtial novinca v UFC, neugodnega Cung Leja. Ta je v prvi rundi s svojim neortodoksnim slogom (brcami, uspel mu je tudi atraktivni spinning back fist) povzročal kar nekaj preglavic Brazilcu, ko pa je ta le razvozlal uganko, imenovano Cung Le, je zadeve prevzel v svoje pesti. Proti koncu prve runde je tudi sam uspešno sprožil nekaj brc, z desnim direktom pa Leja “odprl” nad očesom.  V drugi rundi je Wanderlei potrpežljivo čakal na svojo priložnost, potem pa z močnim udarcem z desnico položil Leja ter mu z udarci ter nekaj koleni dodobra načel obraz. Le je sicer poizkušal ustaviti napad in ga zgrabiti za nogo, ko pa je “pokasiral” še nekaj močnih udarcev, je sodnik prekinil borbo. “Dobro me je zadel. Moj načrt je bil, da se izmikam njegovim brcam, a me je nekajkrat močno zadel. Vseeno sem se uspel prebiti čez to in zmagal. Zelo sem vesel, vesel pa sem tudi zaradi tega, ker so gledalci navijali zame, pa čeprav je on (Le, op. p.) domačin,” je povedal Wanderlei (34-11-1), ki je prvič po treh letih zmagal z nokavtom.

UFC 139, izidi:

Glavne borbe:

  • borba večera: Dan Henderson vs. Mauricio “Shogun” Rua  - soglasna sodniška odločitev
  • Wanderlei Silva vs. Cung Le - KO (udarci), 2R
  • Urijah Faber vs. Brian Bowles – submission guillotine choke, 2R
  • Martin Kampmann vs. Rick Story – deljena sodniška odločitev
  • Stephan Bonnar vs. Kyle Kingsbury – soglasna sodniška odločitev

Uvodne borbe:

  • Ryan Bader vs. Jason Brilz – KO (udarec), 1R
  • Michael McDonald vs. Alex Soto – KO (udarci), 1R
  • Chris Weidman vs. Tom Lawlor – submission D’arce choke, 1R
  • Gleison Tibau vs. Rafael dos Anjos  - deljena sodniška odločitev
  • Miguel Torres vs. Nick Pace – soglasna sodniška odločitev
  • Seth Baczynski vs. Matt Brown  - submission guillotine choke, 2R
  • Danny Castillo vs. Shamar Bailey – TKO (udarci), 1R
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.