Šport
66 ogledov

Hercegova se je prebila na Wimbledon

Polona Hercog EPA
polona Hercog se po dolgi odsotnosti uspešno vrača na teniška igrišča. Zaigrala bo v Wimbledonu, za slednjega je bil opravljen žreb.

Slovenska teniška igralka Polona Hercog, ki se počasi vrača v karavano po osmih mesecih težav z zdravjem, je bila uspešna v kvalifikacijah tretjega letošnjega turnirja za veliki slam v Wimbledonu. Za vstop v glavni del turnirja je 26-letnica v tretjem krogu kvalifikacij po uri in 40 minutah igre s 6:2, 1:6 in 6:3 premagala Nemko Antonio Lottner.

"Z današnjim rezultatom sem izjemno zadovoljna, zato ker sem prišla na turnir z ne ravno visokimi pričakovanji, saj mogoče niti nisem bila idealno pripravljena za travo. Ampak včasih je tudi tako, da ko imaš manjša pričakovanja, se lažje osredotočiš na samo igro. Res lahko rečem, da sem prezadovoljna, da sem se kvalificirala za glavni del Wimbledona. V naslednjih dneh se bom poskušala čim bolj regenerirati in pripraviti za glavni del turnirja," je dejala 26-letna Mariborčanka, ki ji je žreb v 1. krogu glavnega turnirja namenil Nemko Anniko Beck.

Nekdaj najuspešnejša slovenska teniška igralka v posamični konkurenci je sicer pred Wimbledonom vpisala eno najnižjih uvrstitev na svetovni jakostni teniški lestvici WTA. Na najnovejši razpredelnici je Mariborčanka izgubila še dodatnih 18 mest ter je po novem 263. igralka sveta. Hercogova je od začetka leta v zadnjih sedmih mesecih izgubila kar 123 mest.

Najvišja uvrstitev Hercogove na lestvici WTA med posameznicami je bilo 35. mesto z 12. septembra 2011, lani je prvič po letu 2009 končala zunaj prve stoterice, s tem pa se ni končalo padanje po lestvici. Z odmevnejšim dosežkom na tretjem turnirju za grand slam v sezoni bi si tudi znatno popravila svojo uvrstitev na lestvici WTA.

Hercogova bo edina predstavnica Slovenije v posamični konkurenci turnirja v Wimbledonu, ne bo pa edina Slovenka na "sveti travi". Na turnirju bo nastopil tudi 27-letni Ljubljančan Aljaž Bedene, ki tekmuje pod zastavo Združenega kraljestva.

Murray in Nadal v polfinalu

Škot Andy Murray, branilec naslova, in Španec Rafael Nadal, ki je Wimbledon osvojil dvakrat, bi se lahko letos srečala v polfinalu, je določil današnji žreb. Na drugi strani razpredelnice se nahajata Švicar Roger Federer, ki na sveti travi lovi rekordno osmo lovoriko, ter Srb Novak Đoković, trikratni zmagovalec.

Prvi nosilec Murray, ki bo nastopil kljub težavam s poškodbo, se bo za začetek pomeril z enim od kvalifikantov, medtem ko Đokovića, ki je drugi nosilec najstarejšega turnirja na svetu, čeprav je na svetovni lestvici zdrsnil na četrto mesto, čaka Slovak Martin Kližan, preden bi se v tretjem krogu lahko pomeril z večnim tekmecem, Argentincem Juanom Martinom Del Potrom.

Tretji nosilec Federer bo Wimbledon začel z dvobojem z Ukrajincem Aleksandrom Dolgopolovom, četrti nosilec Nadal, ki je ravno osvojil deseti naslov v Roland Garrosu, pa z Avstralcem Johnom Millmanom. Možno je, da se bosta Nadal in Federer bo letih 2006, 2007 in 2008 še četrtič srečala v finalu Wimbledona.

V ženski konkurenci manjkata branilka naslova Američanka Serena Williams in nekdanja zmagovalka Rusinja Marija Šarapova, zato naj bi bil boj za krono povsem odprt. Prva nosilka je Nemka Angelique Kerber, lanska finalistka, ki bi se lahko med osmerico pomerila z nekdanjo zmagovalko OP Francije in OP ZDA, Rusinjo Svetlano Kuznjecovo.

Druga nosilka Romunka Simona Halep, finalistka OP Francije, bi se pomerila z Britanko Johanno Konta, ki si želi postati prva britanska zmagovalka grand slama po Virginii Wade leta 1977. A njen nastop je zaradi poškodbe za zdaj še vprašljiv. Med favoritinjami za zmago so še Čehinja Karolina Pliškova, Danka Caroline Wozniacki, Ukrajina Jelina Svitolina, ki ima poškodovano peto, in Slovakinja Dominika Cibulkova.

Petkratna zmagovalka Američanka Venus Williams bo nastope začela proti Belgijki Elise Mertens, novopečena mama Belorusinja Viktorija Azarenka, nekdanja številka 1, ki bo zaigrala prvič po več kot letu dni, pa se bo pomerila z Američanko Cici Bellis. Čehinja Petra Kvitova, dvakratna zmagovalka, ki počasi okreva po grozljivem napadu z nožem decembra lani na Češkem, bo turnir začela proti Švedinji Johanni Larsson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.