Šport
13 ogledov

Hercogova v treh letih med najboljšimi

Zoltan Kuharski je prepričan, da bo v treh letih Polono Hercog pripeljal med naj Žurnal24 main
Portorož je v teh dneh obiskal tudi Zoltan Kuharski. Nekdaj trener Ane Ivanović ima visoke cilje tudi s Slovenko Polono Hercog. Kaj je povedal za Žurnal24 preberite v naslednjem intervjuju.
 
 

Raje delam z igralkami, ki imajo orožja in pomanjkljivosti, kot s tistimi, ki nimajo ne enega ne drugega.

Zoltan Kuharski

 
Polona Hercog je največji up slovenskega tenisa. Kakšna je njena prihodnost?
Zagotovo ima Polona velik potencial. Ima odlične fizične predispozicije, je pridna delavka in zelo dobra tekmovalka. V njeni igri je še vedno dosti pomanjkljivosti, ki bodo zahtevale določen čas, da jih popravi. Ampak ima tudi veliko orožij, zato mislim, da bo v treh letih prišla med najboljših 50 na svetu. To je minimalen cilj, ki sem si ga zastavil zanjo. Seveda pa si oba želiva, da bi nekoč prišla med deseterico.

Katere so njene pomanjkljivosti in prednosti?
Backhand udarec je njena najšibkejša točka. Z igralkami, ki imajo močan backhand, ima zato še veliko težav. A bolj pomembno kot to je, da ima tudi veliko orožij. Njen servis je eden najboljših v ženskem tenisu. Res je, da bi moral biti še bolj konstanten, ampak to je samo vprašanje časa in treninga. Ima odličen forehand, na katerega veliko stavi, mogoče zaenkrat še preveč. Prav tako ima odličen občutek za žogico in za situacijo na igrišču. Zdaj mora res še veliko narediti na backhandu, kar je za naju oba velik izziv. Raje delam z igralkami, ki imajo orožja in pomanjkljivosti, kot s tistimi, ki nimajo ne enega ne drugega. Tako je več manevrskega prostora za napredovanje.

Kuharski želi Hercogovo popeljati med najboljše igralke na svetu. © Barbara Milavec

 
V prvem kolu Portoroža je Hercogova v treh nizih izgubila proti Ukrajinki Julii Vakulenko. Dejala je, da je bil njen servis katastrofalen. Kako ste vi zadovoljni z njenim nastopom?
Res je, da je bil servis slab. Ampak igrala je v zelo težkih vremenskih razmerah. Vsak, ki je bil tam, je videl, da to ni imelo veliko skupnega s tenisom. Šlo je le za preživetje. Seveda je bila Vakulenko v enakem položaju, razlika je bila samo v tem, da je Ukrajinka v tretjem nizu, ko se je veter malo umiril, hitreje našla svoj ritem.

 
 

Pomembne so izkušnje, ki jih imam v ženskem tenisu res veliko. Poznam veliko igralk in vem, katere lastnosti potrebujejo, da postanejo top igralke.

Zoltan Kuharski

 
Pred dvema letoma ste prekinili sodelovanje z Ano Ivanović in dejali, da ima dekle potencial za top ten. Zdaj je že številka ena ...
Ana je več kot izpolnila pričakovanja. Postati številka ena je bil vedno njen cilj, zato sem zanjo izjemno vesel. Njena zgodba je zgodba o uspehu. Hkrati je veliko dobrega naredila tudi za popularnost ženskega tenisa. Ker je zelo odprta oseba in ker zna komunicirati z mediji, je postala prava ambasadorka tenisa.

Katera igralka na WTA-touru vam je najbolj všeč kot igralka in oseba?
Ana. Je zelo dober vzor za mlade. Igra zelo atraktiven tenis, pa še privlačnega videza je, kar je idealno za promocijo ženskega tenisa.

Ob Hercogovi Kuharski trenira tudi Szavayjevo in Martićevo. © Barbara Milavec

 
Poleg Polone Hercog ste tudi trener Madžarke Agnes Szavay in Hrvatice Petre Martić. Za slednjo je bil Portorož prvi WTA-turnir v karieri in takoj je zaigrala v četrtfinalu. Se strinjate, da je Petra največje presenečenje turnirja?
Ja in ne. Strinjam se, ker je drugi prej niso poznali in zanje je seveda presenečenje. Jaz pa jo poznam in vem, da lahko igra tenis na zelo visoki ravni in zato nisem bil presenečen. Je odlična igralka, ki je končno začela verjeti vase. Pred dvema tednoma je osvojila ITF turnir v Zagrebu. Nanjo bo treba paziti, saj bo kmalu med najboljših 50 na svetu. Agnes je to že uspelo, saj je 14. na WTA-lestvici. Njena slabost je le nestalna forma. Mislim, da ima še vedno več zmag kot porazov proti igralkam iz prve deseterice, po drugi strani pa izgublja dvoboje, ki jih ne bi smela.

Če se še enkrat vrneva na turnir v Portorožu. Kakšno je vaše mnenje o tem turnirju?
Tu je res lepo. Organizacija je odlična in upam, da bo tako ostalo in da se bomo naslednje leto spet videli.

 

Preberite še ...

Intervju: Katarina Srebotnik
Intervju: Marija Kirilenko
Intervju: Maja Matevžič
Intervju: Polona Hercog

In za konec nam izdajte recept, kako iz mladih perspektivnih igralk ustvarite igralke, ki so med najboljšimi na svetu.
Pomembne so izkušnje, ki jih imam v ženskem tenisu res veliko. Poznam veliko igralk in vem, katere lastnosti potrebujejo, da postanejo top igralke. Mogoče imam tudi malo sreče, da pridem v stik s pravimi, nadarjenimi mladimi igralkami. Potem pa je najbolj pomembno, da jim vcepim samozavest. Ker mnoge so dobre, pa se tega ne zavedajo in zato ne verjamejo vase. Jaz lahko to spremenim.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.