Šport
23 ogledov

Higgins ostaja, prihajata finski okrepitvi

Kanadčan Matt Higgins bo še naprej drsal za zeleno-bele iz Tivolija. (Foto: Saša Žurnal24 main
Trener Tilie Olimpije Finec Hannu Järvenpää uspešno išče tuje okrepitve. Pod Rožnik prihajata izkušena Finca Kari Haakana in Sami Ryhänen. V Tivoliju ostaja tudi Kanadčan Matt Higgins.

Iz hokejskega kluba Tilia Olimpija so sporočili, da so podaljšali pogodbo z napadalcem Mattom Higginsom, ki je lansi pokazal nekaj izvrstnih predstav, potem pa so ga ustavile poškodbe. 32-letni center ima zato v pogodbi tudi poseben člen, ki klubu omogoča prekinitev pogodbe, če bi prišlo do vnovične poškodbe, zaradi katere bi bil igralec odsoten več kot tri tedne. Higgins je lani za zmaje v ligi Ebel zbral 16 nastopov ter dosegel 9 točk. V končnici državnega prvenstva je zeleni dres oblekel šestkrat in dosegel prav toliko točk. Pred prihodom v Ljubljano je igral za Montreal Canadianse v ligi NHL ter Moose Jaw Warriors (WHL), Fredericton Canadians, Quebec Citadelles, Bridgeport Sound Tigers (AHL) ter Iserlohn in Ingolstadt v nemški DEL. V Tivoli pa prihajata prvi dve finski okrepitvi, izkušeni in robustni branilec z izkušnjami  iz lige NHL Kari Haakana ter klasični center Sami Ryhanen.

Higgins je že lani dokazal, da zna igrati hokej. In to zelo dobro. Poleg tega je igralec, ki prinaša veliko stabilnosti in pozitivne energije v garderobo. Ker bomo sezono začeli z dvema mladima domačima vratarjema, sem iskal izkušenega defenzivnega branilca, ki bo predstavljal steber zelene obrambe, po drugi strani pa bo lahko prenašal svoje znanje in izkušnje na mlajše domače hokejiste. Verjamem, da je Haakana natanko to, kar smo iskali. Ryhänen pa je klasični center, ki je večino svoje kariere preigral v elitni finski ligi in dosegal zelo dobre rezultate. Posebej uspešen je pri osvajanju sodniških metov.
Hannu Järvenpää

36-letni Kari Haakana ima izkušnje iz številnih evropskih lig. Leta 2001 pa je bil, s strani Edmonton Oilersov, kot 248. izbran na naboru za NHL. Zanje je v sezoni 2002/03 odigral 13 tekem. Za njihovo podružnično moštvo v ligi AHL, Hammilton Bulldogs, je v dveh sezonah zaigral 19-krat. Člansko kariero je začel v ekipi Lukko, kjer je debitiral v sezoni 1992/93. Kmalu se je vrnil v matični Kiekko-Espoo, kjer je ostal do sezone 1998/99, ko se je preselil v nemški Rosenheim.  Po dveh sezonah se je vrnil v domovino, kjer je okrepil Jokerit, čemur je sledil odhod čez lužo. V Evropo se je vrnil pred sezono 2003/04, ko je prestopil k švedskemu prvoligašu MODO. Po sezoni se je znova vrnil v domovino, kjer je dve leti preigral za Espoo Blues. Nato je zaigral še za Duisburg, Skellftea, Kärpät in Pelicans Lahti. Lansko sezono je začel pri Klotnu v švicarski NLA, zaključil pa v italijanskem moštvu Valpellice.

30-letni Sami Ryhänen je večino kariere preigral na Finskem. V mlajših selekcijah je bil član HIFK ter Espoo Blues. Za člane je debitiral leta 2000 pri tretjeligašu UJK. Kmalu je odšel v tujino, kjer je zaigral za francoska Strasbourg in Clermont. Med obema je v domovini odigral sezono za KJT. Iz Francije je odšel na Švedsko, kjer je bil član Halmstada in Uppsale. Pred vnovično vrnitvijo na Finsko je pol sezone prebil v norveškem Stjernenu. V domovini je bil nato član Salamata, Lukka in Sai-Pe, preden je v drugi polovici sezone 2007/08 okrepil švedskega drugoligaša Björklöven, kjer je imel najboljši odstotek dobljenih sodniških metov v ligi. Dobre igre na Švedskem so ga pripeljale v Espoo Blues, s katerim je zaigral tudi v evropski hokejski ligi prvakov. V lanski sezoni je bil Ryhänen član Tappare ter LeKi-ja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.