Šport
0 ogledov

Hoag: Sanje te ženejo naprej

Glen Hoag se najverjetneje seli v Turčijo. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Pred začetkom Lige prvakov smo se pogovarjali s trenerjem odbojkarjev ACH Volley, ki bodo drugo leto zapored igrali v družbi najboljših. Glen Hoag z optimizmom zre v novo sezono.
Pred začetkom Lige prvakov ste imeli kar daljši odmor. Odločili ste se za odhod v Črno goro, kjer ste odigrali prijateljska srečanja. So bila ta koristna?
Menim, da so bila. Prihajala je Liga prvakov, mi pa nismo igrali tekem. V klubu sem se pozanimal, če je mogoče najti kakšno rešitev. Sledile so tekme v Črni gori in menim, da so prinesle velik napredek. Za nas je bilo zelo pomembno, da smo nastopili proti tako kakovostnima ekipama, kot sta Podgorica in Budva. Zaigrali smo bolj organizirano in z manj napakami. Tudi prejšnje tekme smo dobivali, vendar smo veliko grešili, na našo srečo pa so še več napak delali naši tekmeci. Pozna se še, da je ekipa nekoliko drugačna od pretekle sezone, fantje pa se morajo navaditi tudi na moj način dela.
 
 

Verjamem v ekipo. Fantje so zelo nadarjeni, treba je le najti vlogo vsakemu posamezniku. Vse to pa zahteva čas. Še zlasti, ker še nismo dolgo skupaj.

Glen Hoag

 
Kaj je še treba popraviti v igri vašega moštva?
Napredujemo iz tekme v tekmo. Zdaj, ko že bolje sprejemamo, igramo dobro v polju in uspešno zaključujemo napade, se bo treba predvsem bolj posvetiti taktičnemu delu igre in izpolnjevanju mojih zamisli. Včasih igralci pozabijo, kaj jim naročim. Temu se zdaj posvečamo in menim, da nam gre na bolje.

Kakšna so pričakovanja pred tekmo s Trentinom?
So zelo izkušena ekipa. Imajo dva izjemna poljska igralca Michala Wianarskija in Lukasza Zygadlo ter Bolgara Mateya Kazyskija, ki so res zelo izkušeni. Naša ekipa je precej mlajša. Kljub temu bomo šli v to tekmo enako kot v vse druge. Ne smeš veliko razmišljati o tem, kaj piše na papirju, saj je potem vse še veliko težje. Če so res boljši od nas, bodo to morali pokazati na igrišču. Ne smemo se jih ustrašiti, v tekmo pa tudi ne bomo krenili z mislijo, da nimamo kaj izgubiti. Želim si, da bi moji igralci igrali pametno in čvrsto. Po tekmi bomo lahko videli, kaj nam bo takšen pristop prinesel.

Naš sogovornik upa, da bodo igralci vseskozi osredotočeni le na odbojko. © Saša Despot

 
Kako pa bi ocenili preostali ekipi v vaši skupini?
Beauvais in Aon hotVolleys sta dobri ekipi in ne bo lahko proti njima. Francosko prvenstvo je namreč kakovostno, Dunajčani pa igrajo v Interligi, s katerimi smo se že srečali. Nasploh je najboljše moštvo v Avstriji. Potekale bodo bitke, vendar mislim, da se bomo s Trentinom potegovali za prvi mesti. To je realen cilj.

Se je mogoče uvrstiti na zaključni turnir četverice?
To so sanje, ki te vedno spremljajo. Sanje je težko doseči, vendar ti dajo motivacijo, da še bolj trdo delaš, da se trudiš na vsakem treningu. To niso slepe ambicije, temveč le sanje. Verjamem v ekipo. Fantje so zelo nadarjeni, treba je le najti vlogo vsakemu posamezniku. Vse to pa zahteva čas. Še zlasti, ker še nismo dolgo skupaj.

Kdo so glavni favoriti Lige prvakov?
Pravzaprav Trentino sodi zelo visoko. Poleg njega menim, da bodo visoko še Rusi. Kaj več pa bi težko napovedal.

Hoag je navdušen nad slovenskimi navijači. © Nik Rovan

 
Imate dobre napadalce in tudi blokerje, sprejemalce … So to za vas sladki problemi?
Pravzaprav res. To so sladki problemi, vendar tudi težki. To je nekaj, na kar nisem navajen. V ekipah, ki sem jih vodil v preteklosti, sem vedno imel izkušene ter mlade igralce. Vedelo se je, kdo ima prednost. Tu je drugače. Je težko, saj se morajo nekateri odbojkarji navaditi, da ne bodo igrali toliko, kot so to počeli prej. Da imajo pač drugačno vlogo. Veliko se je treba pogovarjati z njimi in se truditi, da jim ne upade motivacija. Na voljo imam 15 igralcev, na tekmi pa jih lahko zaigra le 12. S takšnimi stvarmi se spopadam vsak dan, saj tudi mlajši igralci za napredek potrebujejo tekme. Na zadnjih tekmah so igralci že igrali kot ekipa in so se res borili. Vsak je nekaj prispeval. Tudi igralci s klopi. Z veseljem ugotavljam, da sprejemajo vloge, ki sem jim jih namenil. Kot pravo moštvo prihajamo skupaj. Pred nami je veliko tekem in prav gotovo bom potreboval vse igralce.

 
 

Nekateri odbojkarji težko razumejo, da na tekmah ali treningih tako veliko zahtevam od njih, potem pa sem se z njimi pripravljen o vsem pogovoriti.

Glen Hoag

 
V Ligi prvakov je kar nekaj dolgih premorov. Boste lahko zadržali dobro formo skozi vse tekmovanje?
Tudi to je nekaj novega zame. V zelo močnem francoskem prvenstvu smo vsak teden igrali zelo težke tekme. Tokrat bo to drugače. Poskušam najti načine, kako vseskozi motivirati igralce, jih ohraniti zainteresirane in jih navaditi na stalen pritisk. Ta se bo zagotovo pojavljal na tekmah v Ligi prvakov. Upam, da bomo v obdobjih, ko nimamo pomembnejših tekem, odigrali nekaj močnih pripravljalnih dvobojev. Tako bodo fantje vseskozi osredotočeni le na odbojko. To je težko doseči, če si sledijo težka tekma, nato lahka, pa spet težka in tako naprej.

Ste zadovoljni z razporedom svojih tekem v Ligi prvakov?
Pravzaprav ne dam veliko na to. Kar je na papirju, ni pomembno, realnost se odvija na parketu. Če želimo dobro nastopiti v tem tekmovanju, bo treba zmage iskati tudi v gosteh. To želim doseči s tem klubom. Iz izkušenj vem, da so zmage v gosteh odločilne. Slišal sem, da je vzdušje na domačih tekmah v Ljubljani res izjemno, da so igralci motivirani in da resnično dajo vse od sebe, vendar bomo takšen pristop skušali prenesti tudi na tekme v gosteh. To bo zelo pomembno. Kar se same skupine tiče, sem z njo zelo zadovoljen, vendar se bodo vse reči pokazale na igrišču.

Dobro vzdušje v dvorani Tivoli bo prav gotovo dalo krila blejski ekipi. © Saša Despot

 
Kaj ste izvedeli o slovenskih navijačih?
Ogledal sem si nekaj posnetkov iz pretekle sezone. Vzdušje je bilo neverjetno. To je odlično za našo ekipo in tudi za odbojko nasploh. Zabavno je igrati pred takšnimi navijači in to je velik plus za igro fantov. Menim, da se dobro odzovejo na takšen način podpore.

Kje vidite najmočnejše točke svoje ekipe?

Menim, da so bili v preteklosti moštvo, ki je odlično serviralo in igralo v napadu. Zdaj se veliko posvečamo tudi igri v bloku in obrambi. Moderna odbojka je pač takšna, da je treba dobro igrati tako v napadu kot v obrambi. Z blokom namreč lahko dobivaš tudi točke na svoj servis. Prepričan sem, da napredujemo tudi v tem elementu igre. Nekateri se na to težko navajajo, saj so se zanašali predvsem na servis in napad, vendar verjamem, da zdaj spoznavajo tudi, kako pomembna je lahko igra v bloku in dobra obramba. Menim, da se izboljšuje tudi komunikacija med samo igro. Vsakdo ve, kako se mora postaviti, da se zaustavi napad tekmeca. Če se pri igranju zanašaš le na eno ali dve dobri stvari, zna to biti usodno. Menim, da je prav, da znamo vse.

Ste zelo strog trener?
Verjetno sem. Menim, da na igrišču opravljamo delo in nanj je treba biti vseskozi osredotočen. Zunaj igrišča je nekoliko drugače. Nekateri odbojkarji težko razumejo, da na tekmah ali treningih tako veliko zahtevam od njih, potem pa sem se z njimi pripravljen o vsem pogovoriti. Je pač tako, da je to naše delo in večkrat je treba biti strog. Verjamem, da je pred nami ista pot in da se vse zruši, ko začnejo nekateri zavijati levo ali desno. Zato je potrebna disciplina. Na začetku ne moreš biti popustljiv, izjeme so možne le, če si kdo to zasluži s predstavami na parketu.

 
 

Namesto da gledam, koliko točk je neki igralec osvojil, raje opazujem, koliko točk je s svojim početjem prinesel nasprotni ekipi.

Glen Hoag

 
Bo kdo od igralcev v vaši ekipi imel večjo vlogo v igri?
Vsi bodo imeli določeno vlogo. Ne dam veliko na statistiko. Namesto da gledam, koliko točk je neki igralec osvojil, raje opazujem, koliko točk je s svojim početjem prinesel nasprotni ekipi. Tu gre za direktne napake in tudi tiste, ki jih je zakrivil, ker se ni na primer postavil na pravo mesto. Svoje ekipe nikoli ne smeš pustiti na cedilu. Tako srednji blokerji morda ne bodo dosegli veliko točk, so pa zato odločilnega pomena za uspešno obrambo. Vsi smo celota in vsak ima zelo pomembno vlogo.

Ste Kanadčan. Ste si že ogledali kakšen hokejski dvoboj, odkar ste tu?
(Smeh.) Ne še. Vem, da imajo dobri ekipi na Jesenicah in v Ljubljani. Želim si ogledati njihovo medsebojno tekmo. Slišal sem, da zna biti zelo napeto. Če se ne motim, je tekma na sporedu 21. novembra. Vem tudi, da je Anže Kopitar pred kratkim podpisal zelo dobro pogodbo z ekipo Los Angeles Kings. Trudim se spremljati hokej, veliko obiskujem uradno spletno stran lige NHL.

Navijate morda za ekipo Montreal Canadiens?
Pravzaprav ne. Sem navijač Senatorjev iz Ottawe. Imajo pa Canadiens v tej sezoni zelo dobro ekipo. Počasi so gradili moštvo in zdaj sodijo med favorite, sezona bo zagotovo zanimiva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.