Šport
50 ogledov

Hokej ima v krvi

hiti8_sad_spo_140208_main Žurnal24 main
Rudi Hiti je eden od najboljših slovenskih hokejistov vseh časov. Mož, ki ima doma še vedno pogodbo NHL-kluba Los Angeles Sharks. Mož, ki živi za hokej. Prava legenda.
"Rudi Hiti, Gorazd Hiti, gol, gol, gol!" Tako je odmevalo po hokejskih dvoranah v 70. letih prejšnjega stoletja, ko sta brata Hiti premikala meje slovenskega hokeja. "Z Gorazdom sva skupaj veliko igrala v reprezentanci. Kar se klubske kariere tiče, sva skupaj igrala dve leti pri Olimpiji in tri v Bolzanu. Potem je on odšel v Asiago, tako da sva bila tudi tekmeca," se legendarne bratske naveze spominja danes 61-letni Rudi .

Afera vseh afer
Še danes se dvigne precej prahu, kadar se hokejist odloči za prestop iz Olimpije na Jesenice ali obratno. Rudi Hiti je to na lastni koži izkusil že leta 1968, ko je v Ljubljano odšel s še tremi najboljšimi igralci Jesenic. "Odšli smo Smolej, Jug, Beravs in jaz. To je bila v tistih časih velika afera. Bili smo v vseh časopisih. Omenjena četverica je izdala Jesenice. Ampak dotlej v hokeju ni nihče dobil nobenega denarja. Treniralo se je pa dvakrat na dan. Po našem prestopu so se stvari spremenile, igralce so začeli plačevati tudi na Jesenicah," je dejal Hiti, ki bi lahko zaigral tudi v ligi NHL . Če bi želel.

Na fotografiji bratje Hiti - Rudi, Drago in Gorazd (z leve proti desni) © Osebni arhiv Rudija Hitija

 
Pogodbo ima še doma
Hiti je imel dve priložnosti za odhod v ligo NHL. "Leta 1970 sem bil v Chicagu. Takrat so mi zdravniki odhod v Ameriko odsvetovali. Pet mesecev prej so mi operirali koleno. No, potem pa sem na tekmi dobil plošček v glavo, končal z zlomljeno čeljustjo in za dva meseca ostal brez hokeja." Najboljša hokejska leta je doživljal v začetku sedemdesetih. Takrat je prišla ponudba iz kluba Los Angeles Sharks . "Med letoma 1971 in 1974 sem bil vedno izbran v najboljše postave svetovnih prvenstev. Leta 1972 so mi iz Los Angelesa poslali pogodbo, ki jo imam še danes doma. Letalsko karto sem pa vrnil. Vedeti morate, da so bili to drugi časi. V igri ni bilo takih denarjev. Ko sem bil v Chicagu, je bila podpisana prva pogodba za sto tisoč dolarjev. Podpisal jo je Bobby Orr."

 

Spal le eno noč v tednu

 Rudi Hiti je igral na dveh olimpijskih igrah (Grenoble 1968 in Saporo 1972). Igral je na 17 svetovnih prvenstvih (po neuradnih podatkih svetovni rekorder), štirikrat pa je bil izbran v peterko prvenstva.

V sezoni 1985/86 je opravljal dve funkciji hkrati. V Bolzanu je bil pomočnik trenerja, igral pa je za Jesenice. V finalu končnice so železarji trikrat po 5:3 premagali Partizan, vmes pa so bile še tekme Bolzana. "Takrat sem v enem tednu spal le eno noč."

Nedotakljiva trinajstica
Leta 1974 je iz Olimpije odšel v Italijo in zaigral za Alleghe . Po dveh letih je prestopil v Bolzano in v štirih letih osvojil tri naslove italijanskega prvaka. Njegova številka 13 je v Bolzanu za vsakogar še danes nedosegljiva. Po koncu igralske kariere je v sezoni 1988/89 treniral Jesenice, nato pa je prišla ponudba Bolzana, ki je bila 30-krat višja od jeseniške. In jo je sprejel. Bolzano je popeljal do naslova prvaka. Ker rad pomaga, je po osamosvojitvi prevzel slovensko reprezentanco. "Nagovorili so me, da prevzamem še reprezentanco, ki sem jo vodil štiri leta. Takrat za reprezentanco ni bilo interesa, saj so vsi vedeli, da nekaj let ne bomo mogli priti iz skupine C v B. Tam so bili Slovaki, Latvijci, Kazahstanci, Ukrajinci … In ko so šle vse te ekipe naprej, smo bili na vrsti mi. Potem sem pomagal še za svetovno prvenstvo v Katovicah, kar je sploh zgodba zase. Ni bilo denarja, ekipo smo nabirali kar po lokalih. Ne vem, če je kdaj še kakšna ekipa odšla na svetovno prvenstvo z 18 igralci. Vedno jih gre 22, 23," pove Hiti.

Legendarna bratska naveza Rudi in Gorazd Hiti © Žurnal24

 
Živi za hokej
Hiti brez hokeja ne more. Na Bledu ima Hokejsko drsalno društvo Bled , kjer skrbi za najmlajše. Pri tem mu pomagata oba brata, Gorazd in Drago . "Ustanovili smo ustanovili hokejsko drsalno društvo Bled, zdaj delujemo že tri leta in tekmujemo v kategoriji malčkov, kjer mi pomagata oba brata. Smo edini klub v Sloveniji, kjer otrokom dajemo zastonj vso opremo, razen drsalk. Imamo jih zavarovane in še rekreacijsko drsanje imajo zastonj. Ta šport je sicer finančno zelo velik zalogaj, mi pa želimo ponuditi priložnost čim večjemu številu otrok. Trenutno je včlanjenih 45 otrok." Ob tem organizira poletno hokejsko ligo, ki nosi njegovo ime, lani novembra pa je prvič organiziral še veteranski turnir. "Hokej mi je veliko dal in če mu nekaj dam nazaj, ne bo nič narobe," trdi Hiti. Če se boste odpravili na Bled, obstaja velika verjetnost, da ga boste srečali v lokalu Hokej bar 13 , ki se nahaja v sklopu dvorane. Rudi ga ima namreč v najemu. Uganili ste, lokal ime nosi po legendarni trinajstici, ki je krasila Hitijev dres. Je drugič poročen in ima dve hčerki. Prva je stara šest let, druga pa 18 mesecev. "Tako da se veliko sprehajamo," je sklenil Rudi Hiti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.