Šport
209 ogledov

Horvatova zaokrožila uspešne slovenske nastope

Anita Horvat Instagram
Slovenska rekorderka Anita Horvat je na atletskem SP v Eugenu osvojila sedeo mesto v finalu teka na 800 metrov.

Anita Horvat je zadnji dan svetovnega prvenstva v atletiki v ameriškem Eugenu v finalu teka na 800 m zasedla sedmo mesto in drugič v karieri tekla pod dvema minutama (1:59,83).

Z najboljšim izidom sezone na svetu je zlato osvojila domačinka Athing Mu iz ZDA (1:56,30). Lani je na OI v Tokiu osvojila zlati medalji na 800 m in v štafeti 4 X 400 m.

"Izjemno prvenstvo je za mano, iz teka v tek sem stopnjevala svojo formo in tudi presenečenja. Zelo sem vesela. Pred SP bi bila zadovoljna s polfinalom, tako da sem nastopila zelo zelo nad pričakovanji. Dvakrat sem tudi prvič doslej tekla pod dvema minutama in bila sedma v finalu, kjer sem bila tudi prvič na velikem tekmovanju," je bila po nastopu zadovoljna Horvatova.

Anita Horvat | Avtor: Instagram Instagram

Njen tek je bil zadnji slovenski nastop na stadionu Hayward Field. Na prvem SP v kraljici športov v zgodovini v ZDA se je izmed desetčlanske ekipe kar polovica uvrstila v finale.

Kristjan Čeh je v metu diska osvojil drugo zlato in skupno šele šesto odličje za Slovenijo na SP doslej, povsem blizu zmagovalnega odra je bila na četrtem mestu Tina Šutej v skoku s palico.

Horvatova je bila po prvem krogu finala peta, potem pa kmalu ni več mogla kosati s tekmicami, ki so izjemno pospešile za najhitrejši tek leta na dva stadionska kroga.

"Po prvem krogu sem si hotela izboriti čim boljši položaj. Potem pa smo se zapletle, v tem boju sem dobila tudi rane na nogi. Zelo hitro se je potem odvijalo se skupaj. Bilo je tedaj kar kaotično in še težje zame," je dodala Horvatova.

Athing Mu | Avtor: Epa Epa
Athing Mu je na koncu za osem stotink ugnala vodilno na svetovni lestvici Keely Hodgkinson (1:56,38). Britanka je lani presenetila, ko je z 19 leti osvojila srebro na olimpijskih igrah v Tokiu, obenem pa je prav tako lani kot najmlajša v zgodovini zmagala na dvoranskem EP v Sopotu na Poljskem ter osvojila skupni seštevek discipline v diamantni ligi. Bron si je v Eugenu priborila Kenijka Mary Moraa (1:56,71).

"Imela sem v nogah še tekmi na 800 m iz prejšnjih dni in sem bila že zelo utrujena. Poleg tega pa je bil kvalifikacijski nastop zaradi padca Avstralke zame zelo stresen, tudi v polfinalu ni bilo lahko, morala sem se boriti na vso moč, da sem prišla v zaključni boj SP. Komaj čakam na malo počitka," je povedala slovenska rekorderka, ki pa veliko prostega časa ne bo imela.

Keely Hodgkinson je bila poleg Horvatove v finalu edina Evropejka, kar je lep obet pred evropskim prvenstvom prihodnji mesec v Münchnu. "Potrudila se bom in skušala pokazati, kaj znam in zmorem. Polfinale zagotovo ne bo dovolj," je o EP kratko dejala Horvatova.

Stavnice pred SP ji niso bile naklonjene, imela je namreč šele 25. izid sezone med 48 prijavljenimi na 800 m z osebnim rekordom 2:00,31.

V kvalifikacijah je imela veliko težav zaradi padca Avstralke Catriona Bisset v začetku ciljne ravnine in se je s pravo pirueto rešila padca in nato nadaljevala tek do končno drugega mesta in se je neposredno uvrstila v nadaljevanje. Skupno je dosegla 18. izid kvalifikacij (2:01,48) in po tekmi napovedala, da bo v polfinalu skušala prvič v karieri teči pod dvema minutama.

V polfinalu je nato zasedla tretje mesto v zadnji skupini in se je s skupno šestim časom 1:59,60 uvrstila v finale. Po tem teku je napovedala, da se bo tudi tretjič na prvenstvu na dva stadionska potrudila ter dala vse od sebe za čim boljši končni izkupiček.

Anita Horvat | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tekla sem pod dvema minutama, dosegla izid, ki me pelje v finale. Presrečna sem. Za to sem delal vse življenje in končno pokazala, kar znam in česa sem sposobna. To je moj največji uspeh kariere, finale SP, to se mi še ni zgodilo," je bila po polfinalu presrečna Horvatova.

S trenerjem Tevžem Korentom sta v zadnjih dveh sezonah več pozornosti posvetila teku na 800 m kot pol krajši razdalji, na kateri je slovenska rekorderka in na kateri je pred tem nastopala na vseh velikih tekmovanjih.

Na tem prvenstvu je prav tako imela možnost, da se poda tudi na start teka na 400 m in je bila edina v slovenski ekipi, ki je nastopila v dveh disciplinah.

Tretji dan SP je v prvem krogu na 400 m izpadla s skupno 33. izidom 52,67 sekunde. "To je bilo ogrevanje pred nastopom na 800 m," je tedaj povedala.

Možno je, da je bil to njen zadnji nastop velikem tekmovanju na 400 m. Že lani je namreč več časa posvečala pripravam na 800 m, a je imela priborjen nastop z mednarodno olimpijsko vozovnico za 400 m, zato je vadila tudi to disciplino.

V Tokiu je svoj prvi olimpijski nastop končala na 28. mestu. Že četrtič pa je nastopila na SP. Na dvoranskem SP v Birminghamu leta 2017 je osvojila, 24. mesto, na 38. mestu pa je bila najvišje na SP na prostem v Londonu 2017, le mesto nižje pa prav tako na SP na prostem v Dohi leta 2019. Na EP je bila v Berlinu leta 2018 14., na dvoranskem EP leto pozneje v Glasgowu pa je končal na 12. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.