Šport
7 ogledov

Nezbrani Španci zapravili prvo mesto

Euro 2016, Hrvaška, Češka
1/18
EPA
Hrvaška nogometna reprezentanca je v tretjem krogu skupine D premagala Španijo (2:1) in se zavihtela na vrh lestvice. Tekma v Bordeauxu je kljub drugačnim napovedim minila brez incidentov.

Pred začetkom tekme zadnjega kroga skupine D so bili v ospredju predvsem hrvaški huligani, ki so prek različnih kanalov namigovali na neizbežne izgrede, s katerimi izražajo nezadovoljstvo nad hrvaškim nogometnim vrhom. Na stadionu v Bordeauxu so vladale izredne razmere in poostrena varnost. Policisti so pred začetkom tekme prečesali tribune in okolico.

Hrvati so kljub odsotnosti motorja ekipe Luke Modrića na kolena spravili Špance, branilce naslova, in tako z zmago potrdili preboj med najboljših 16 ekip tega turnirja. Kljub porazu bodo tam igrali tudi Španci, ki so sicer uvodoma pokazali igro, ki jo mnogi od njih pričakujejo, v preostanku tekme pa so bili celo Hrvati tisti, ki so delovali odločneje.

Španci nevarnejši v prvem polčasu

V prvem polčasu sta ekipi gledalce nagradili z zanimivo predstavo. Že v sedmi minuti so Španci povedli, potem ko je Chelseajev Cesc Fabregas (po pred tem izvrstni podaji Davida Silve za hrbet hrvaške obrambe) podal bodočemu napadalcu madridskega Reala Alvaru Morati, ki je žogo potisnil v prazno mrežo. Dve minuti zatem je Duran Nolito, napadalec Celte, prišel do žoge po podaji Davida Silve, a je za malenkost zgrešil cilj.

V 12. minuti je prvič nase opozoril Nikola Kalinić, soigralec slovenskega reprezentanta Josipa Iličića pri Fiorentini, ki je sprožil od daleč, toda David de Gea, čuvaj mreže Manchester Uniteda, se je izkazal z lepo obrambo. Dve minuti pozneje bi Hrvaška skorajda izenačila, Barcelonin Ivan Rakitić je močno sprožil, a zadel prečko, žoga pa se je odbila na golovo črto.

V 23. minuti je Monacov vratar Danijel Subašić požel nekaj ovacij za obrambo po strelu od daleč zvezdnika Manchester Cityja Silve, tik pred koncem polčasa pa so Hrvati izenačili, ko je Kalinić s peto zadel po podaji Ivana Perišića, soigralca Samirja Handanovića pri milanskem Interju, z leve strani.

V uvodu drugega polčasa je sicer imel Morata eno lepo priložnost za Špance, toda Hrvati so bili povsem enakovredni branilcem naslova, na trenutke celo konkretnejši. V 67. minuti pa je po kotu do strela z glavo prišel Realov Sergio Ramos, a bil le malce premalo natančen.

Ramos se je pridružil Ronaldu

V 71. minuti so Španci prišli celo do enajstmetrovke, ko je Sassuolov Šime Vrsaljko po mnenju sodnikov nepravilno oviral Silvo (pred tem se sodniki niso odločili za najstrožjo kazen po domnevnem prekršku nad Markom Pjaco), za strel z bele točke se je odločil Ramos, a je Subašić, ki je sicer resda skočil precej z golove črte, strel ubranil. Branilec Real Madrida je postal drugi nogometaš na Euru 2016, ki ni izkoristil strela z bele točke. Pred njim se je to pripetilo Cristianu Ronaldu. V 87. minuti pa so Hrvati zadeli za končnih 2:1. Zmagoviti zadetek so dosegli po protinapadu, žogo je na špansko polovico popeljal Kalinić, nato pa pravočasno žogo oddal na svojo levo stran do Perišića, ki je z leve strani kazenskega prostora ugnal de Geo.

Euro 2016, skupinski del, 3. krog:

Hrvaška : Španija 2:1 (1:1)
Kalinić 45., Perišić 87; Morata 7.

 

Komentarjev 5
  • sprehajalec 11:09 22.junij 2016.

    Za koga bomo pa navijali drugega, kot za soseda?

  • Presvetli 09:59 22.junij 2016.

    Bravo Tupamaros in sprehajalec! Če si objektiven je prav tako,da zmaga boljši,samo mene so popljuvali par dni nazaj,ko sem stal na strani hrvatov! Zagrenjeni slovenci kateri vsako leto letujejo na hrvaškem tukaj pa lajnajo o zagrizenih slovencih!

  • sprehajalec 09:38 22.junij 2016.

    Plus. Fantastična tekma in fantastičen preobrat ter razplet. Krivično dosojen penal, branjen, ter zmaga na koncu.