Šport
41 ogledov

Hrvat bronast v Brandenburgu

rajko hrvat EPA
Slovenski veslač Rajko Hrvat je na evropskem prvenstvu v nemškem Brandenburgu osvojil bronasto kolajno v konkurenci lahkih skifistov.

Aktualni svetovni podprvak je vseskozi veslal na tretjem mestu, zmagal je Slovak Lukaš Babač, ki je vodstvo prevzel v zadnjem delu proge, drugi je bil dolgo vodilni Nemec Konstantin Steinhübel.

Precej ekstremne razmere so danes vladale na jezeru Beetzsee v Brandenburgu. Močan nasprotni in deloma bočni veter je povzročal visoke valove, ki bi jih bili veseli tudi na jadralnem tekmovanju. Pri lahkih enojcih je trajalo precej časa, da so se tekmovalci v startnih blokih poravnali, sam potek tekme pa je bil dokaj predvidljiv.

Uvodoma zaostal nekaj sekund

Najhitreje je s starta krenil Nemec Konstantin Steinhübel, ki sta mu najbolje sledila Slovak Lukaš Babač in Britanec Jamie Kirkwood. Rajko Hrvat si je kot po navadi na začetku proge nabral nekaj zaostanka, na prvi četrtini proge je ta znašal dobre tri sekunde. Ostala dva finalista, Norvežan Asj Jarl Tjoem in Hrvat Luka Radonić, sta že kmalu izpadla iz boja za visoka mesta.

Na polovici proge je še vedno vodil Nemec, vendar pa se mu je Slovak že precej približal in ga v tretji četrtini proge tudi prehitel. Rajko Hrvat, ki je na polovici proge še vedno zaostajal tri sekunde oziroma dolžino čolna in pol, je močneje začel pritiskati v tretjih 500 metrih, ko je prehitel Britanca in se tudi približal vodilnima.

Odločala zadnja četrtina

Odločilna je bila zadnja četrtina proge in sam zaključek tekme. Kljub visokim valovom so tekmovalci razvili visok ritem in tekmo odpeljali brez tehničnih napak, ki so se sicer primerile precej veslačem v drugih tekmah. Babač je še povečal ritem in na koncu zmagal s prednostjo dolžine čolna. Za drugo in tretje mesto se je razvil boj med Steinhüblom, Hrvatom in Kirkwoodom, na ciljni črti pa je srebro pripadlo Britancu, bron pa našemu veslaču. Hrvat je tako osvojil svoj drugi zaporedni bron na evropskih prvenstvih in že peto medaljo na velikih tekmovanjih.

"Mislim, da sem šel do svojih zadnjih atomov moči. Pogoji danes so bili že bolj za jadranje, če povem po resnici. S tega vidika bi morala mednarodna zveza malo pomisliti, komu dajo organizacijo prvenstev, saj je to komaj še veslanje. V tekmi je bila borba očitna. V zadnjih zavesljajih sem še nekako stisnil, da sem prehitel Britanca, Slovaka in Nemca pa danes žal nisem mogel premagati. Danes sem bil v sredinskem delu proge malo bolj zadržan, ker sem dobil kritiko s strani trenerja, češ če želim medaljo, moram biti zraven. Jaz sem poskušal, na samem startu smo imeli vsi probleme z valovi, konstantno sem moral poravnavati smer. Moji slabosti sta bili start in finiš, pri startu imaš še nekaj za popraviti, finiš pa sem tokrat res zborbal. Včasih sem tekme zgubljal v zaključku in to mi je bila šola za naprej. Danes sem to izkoristil in sem izjemno vesel bronaste medalje. Več kot to se danes ni dalo. Jaz sem zborbal, morda bi bilo bolje v drugačnih pogojih, vendar pa sta bila dva boljša od mene in sem zadovoljen z bronom," je po tekmi povedal Hrvat.

Na prvenstvu je za Slovenijo nastopil še Gašper Fistravec, ki je bil med težkimi skifisti prvi v finalu C, skupno torej trinajsti.

Portret Rajka Hrvata:

- rojen: 25.9.1986
- klub: VK Argo Izola
- trener: Iztok Butinar

- največji uspehi:
- svetovna prvenstva:
2. lahki skif, Aigeubelette 2015
12. lahki skif, Bled 2011
12. lahki skif, Plovdiv 2012

- evropska prvenstva:
3. lahki skif, Brandenburg 2016
3. lahki skif, Poznanj 2015
8. lahki skif, Sevilla 2013
9. lahki skif, Beograd 2014

- svetovni pokal:
1. lahki skif, Varese 2016
2. lahki skif, Bled 2015
6. lahki skif, Luzern 2014

- sredozemske igre:
4. lahki skif, Mersin 2013

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.