Šport
7 ogledov

Hrvat srebrn na svetovnem prvenstvu

rajko hrvat EPA
Slovenski veslač Rajko Hrvat je na svetovnem prvenstvu v francoskem Aiguebelettu osvojil srebrno medaljo med lahkimi enojci.

Zmagal je Novozelandec Adam Ling, bron je osvojil Srb Miloš Stanojević. Kar tri četrtine proge je najbolje kazalo Stanojeviću, v zadnjem delu pa sta imela v sprintu več moči Ling in Rajko Hrvat, ki sta začela zadržano in bila po četrtini nastopa šele na petem in šestem mestu. V drugem delu sta stvari postavila na svoje mesto.

Na prvih 500 metrih je bil Hrvat najprej zadnji, na polovici proge pa peti, vendar pa je bil zaostanek za takrat vodilnim Stanojevićem, sicer njegovim velikim prijateljem, majhen, približno dolžina čolna. Na drugem mestu je ves čas veslal Ling, ki je zaključne priprave opravil v Bohinju. Drugih 1000 metrov je bilo odločilnih. Tam hudega ritma niste več zmogla Nemec Steinhuebel in Britanec Kirkwood, ki sta ves čas veslala pred našim reprezentantom.

Hrvat se je prebil na tretje mesto in na 1500 metrih zaostajal le še slabo sekundo in pol za Srbom in bil tik za Novozelandcem. Izolčan je nato močno dvignil tempo in švignil mimo Srba, tako da mu je lahko sledil le že novozelandski veslač. V samem zaključku tekme je bil ta močnejši in je premagal Hrvata za 0,79 sekunde. Na tretjem mestu je za dobri dve sekundi zaostal Stanojević, za jim pa so se v razmaku zgolj dobrih dveh sekund zvrstili Nemec, Američan in Britanec.

"Presrečen sem s srebrno medaljo, več se danes ni dalo. Tekma je bila borbena, zanimiva in upam, da nisem koga razočaral z drugim mestom. Startal sem malo preveč zadržano, na trenutke sem celo pomislil, da ne bom konkurenčen, ampak moja vztrajnost in velika želja sta botrovali tej srebrni kolajni. V danem trenutku sem v finišu malo prepozno dal ritem za kaj več, ampak sem vesel tudi srebrne medalje. Po srebru na Bledu in bronu v Poznanu, sem tu v Franciji dosegel srebrno medaljo in mislim, da je to lep uspeh in za mano dobra sezona. Na 1000 metrih, kjer sem bil še peti, sem verjel vase. V šali rečeno, je Novozelandec danes odnesel zlato, ker je bil z mano na treningu v Bohinju in je mogoče tam tudi videl moje prednosti in slabosti. Seveda pa mu čestitam za zmago. Zase mislim, da sem dosegel res lep uspeh, ki tudi ni zadnji. Delali bomo še več in več, naslednja sezona je odločilna za poskus priti na olimpijske igre," je po osvojeni kolajni dejal Hrvat.

"Rajka moram pohvaliti, seveda sem zelo srečen, da je uspel osvojiti srebrno medaljo. Z mojega trenerskega gledišča bi ga zaradi začetnih 500 metrov kar malo po riti, ker je kar nekako spal. Potem se je prebudil in res fantastično odveslal in si priveslal drugo mesto. Rajko je že lani imel te rezultate v nogah, letos pa jih je skozi vse te medalje tudi dorastel kot kompleten veslač," je po tekmi dejal njegov trener Iztok Butinar.

Hrvatova medalja je nasploh prva slovenska medalja na svetovnih prvenstvih v kategoriji lahkih veslačev. Sicer so slovenski veslači na svetovnih članskih prvenstvih nazadnje medaljo osvojili leta 2009 v Poznanu, ko je bil četverec bronast. Zadnjo posamično medaljo je leta 2003 v Milanu osvojil Iztok Čop. Ob tem je potrebno upoštevati, da je lahki enojec neolimpijska disciplina, enojec pa skupaj z osmercem kraljeva disciplina v veslanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.