Šport
36 ogledov

Hrvati: Dragi kapetan, vsi smo s tabo

darijo srna EPA
Kapetan hrvaške nogometne reprezentance Darijo Srna je po tekmi s Turčijo izvedel, da je umrl njegov oče Uzeir, ki se je dolgo boril z rakom.

Kockasti so v prvem krogu evropskega nogometnega prvenstva v Franciji premagali Turčijo (1:0) in se zavihteli na prvo mesto skupine D. Odločilni zadetek je dosegel zvezdnik Real Madrida Luka Modrić.

Veselje po zmagi pa ni trajalo dolgo za hrvaškega kapetana Darija Srno, ki je po tekmi izvedel žalostno novico, da je njegov oče Uzeir izgubil boj z zahrbtno boleznijo. Branilec Šahtarja iz Donecka se z ekipo ni vrnil v Deauville, temveč je ostal v Parizu, od koder se je nato odpravil nazaj v domovino. 

Za zdaj še ni jasno, ali bo zaigral na tekmi s Češko, ki bo na sporedu 17. junija. ''Dragi kapetan, vsi smo s tabo in tvojo družino,'' je na družabnih omrežjih zapisala Hrvaška nogometna zveza.

Tragična zgodba Uzeirja Srne

Življenjsko zgodbo Uzeirja Srne so v preteklosti povzemali številni britanski mediji, kot sta na primer The Guardian in The Telegraph. Rodil se je leta 1940 v vasi Gornji Štopići v vzhodni Bosni. Kmalu zatem so ozemlje zavzeli Nemci, kasneje pa so na tem območju potekali boji med ustaši in četniki. 

Neke noči so četniki, srbska paravojaška enota, napadli njegovo vas in jo požgali do tal. Stari oče Darija Srne je pograbil sina Uzeirja in Safeta ter pobegnil v gozd, medtem ko stara mama ni imela takšne sreče. ''Bila je noseča. Njo in mojo sestro so živo zažgali,'' je medijem zaupal pokojni Uzeir, nekoč vratar nogometnega kluba NK Sarajevo. 

Preostanek družine je prebegnil v Bosanski Šamac, kjer se je Uzeir v kaotičnem begu ločil od očeta. Kasneje je pristal v Sarajevu, nato pa je nekaj mesecev preživel v sirotišnici v Murski Soboti. 

Njegov oče je umrl v nenavadnih okoliščinah, saj ga je pred lokalom, v katerem je delal, zadel zablodel metek. Safet nikoli ni prenehal z iskanjem svojega brata in ga naposled našel v Murski Soboti. Čeprav ga je družina Kelenc, ki je posvojila Uzeirja, želela prepričati, da ga v Sloveniji čaka boljše življenje, ga je Safet odpeljal nazaj v Bosanski Šamac.

''Vedno sem bil lačen. Spominjam se prijateljev iz šole, kako so jedli svež kruh. Šlo mi je na živce, zato sem se odločil, da bom postal pek,'' je karierno odločitev mnogo let pozneje pojasnil Uzeir.

Kasneje se je preselil v Sarajevo, kjer se je začel ukvarjati z nogometom. Nekaj časa je živel tudi v Beogradu, nato se je vrnil v Bosno na služenje vojaškega roka. Še naprej je pridobival nogometne izkušnje, leta 1982 pa sta z drugo ženo povila sina Darija. ''Čeprav je bil zelo majhen, so vsi vedeli, da je Darijo velik talent,'' je nekoč dejal Uzeir.

Darijo se je kalil v vrstah hrvaškega Hajduka in leta 2003 prestopil k Šahtarju iz Donecka. Prestop je družino rešil pred revščino, s katero so se spopadali vse od Uzeirjeve mladosti. ''Moja družina in oče mi pomenijo vse. Ne morem pozabiti, kako so trpeli, ko so poskušali pridobiti denar zame v času igranja za Hajduk. Moj oče je imel zelo težko življenje,'' je pred leti dejal Srna, ki je očetu omogočil, da je na stara leta živel življenje, o kakršnem je lahko v mladosti le sanjal.

 

Dragi kapetane, svi smo uz tebe i tvoju obitelj.

A photo posted by Hrvatski nogometni savez (@hns_cff) on Jun 12, 2016 at 1:11pm PDT

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.