Šport
11 ogledov

Hrvati naredili uslugo Slovencem

Jure Dolenec
1/12
Reuters
Slovenija je kljub porazu na zadnji tekmi drugega dela evropskega prvenestva v Srbiji z 32:35 proti Španiji osvojila tretje mesto v skupini, ki prinaša tekmo za peto mesto in uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre. Slovencem so uslugo naredili Hrvatje, ki so se z Madžari razšli brez zmagovalca (24:24).

Slovenijo je po telesno izjemno zahtevnih preizkušnjah s Francijo in Madžarsko danes pričakala relativno mehka, a tehnično in taktično izjemno podkovana španska izbrana vrsta, ki se je že pred današnjim obračunom s Slovenijo prebila v polfinale. Na drugi strani je bil za izbrance Borisa Deniča današnji dvoboj v novosadski dvorani Spens izjemno pomemben, z morebitno zmago bi zagotovo osvojili tretje mesto v svoji skupini, ki bi jim prinesel petkovo tekmo za končno peto mesto s tretjeuvrščeno izbrano vrsto iz beograjske skupine I.

Slovenski račun se ni izšel, njena nadaljnja usoda na letošnjem evropskem prvenstvu pa je bila znana šele po tekmi med Hrvaško in Madžarsko. Madžari niso smeli zmagati, vsi ostali izidi pa so šli na roko Sloveniji. Tekma se je končala brez zmagovalca (24:24), čeprav so imeli Madžari ob koncu dva napada za zmago, a ju niso izkoristili.

Slovenija se je v prvem polčasu povsem enakovredno zoperstavila uveljavljenemu tekmecu s Pirenejskega polotoka. Večji del je bila v prednosti, nekatere osnovnošolske napake, ki so stalnica od prve tekme proti Norveški v Vršcu, pa so ji onemogočile, da bi si že pred polčasom priigrala ugodnejši izid. Slovenska obramba 6-0 je večji del dobro delovala, tu in tam je zaškripalo v napadu, kjer ni našla ustreznega odgovora na kombinirane španske obrambe, najbolj pa v obdobju od 10. do 16. minute.

Slovenija je v deseti minuti z golom Luke Žvižeja povedla s 6:4, nato pa v naslednjih šestih minutah ni dosegla gola, kar je Španija izkoristila in znova prevzela vodstvo (13:12). Do konca polčasa se je na tukajšnjem parketu odvijal ogorčen boj, tako Denič kot njegov kolega na španski klopi Valero Rivera sta dokaj enakovredno porazdelila minutažo med svojimi varovanci. Slovenija je z dvema zaporednima goloma Dragana Gajiča v 22. minuti znova povedla z 12:10, a jo je Španija znova ujela, tako da sta se tekmeca na veliki odmor podala z neodločenim izidom 15:15.

V začetku drugega polčasa je v polnem sijaju zablestel Luka Žvižej ter v uvodnih šestih minutah dosegel vse štiri slovenske gole za vodstvo z 19:16, po vodstvu z 21:17 pa je španska klop zahtevala minuto odmora. Po njej slovenska prevlada na igrišču ni bila več tako očitna, slovenski rokometaši, ki so prvo polovico drugega dela odigrali brez svojega ideologa Uroša Zormana, so čedalje težje prihajali do izdelanih položajev za mete, ob tem pa so naredili tudi kakšno tehnično napako več.

Vse to so njihovi tekmeci izkoristili in v 49. minuti z delnim izidom 3:0 prvič na tekmi zaostali za dva zadetka (25:27). V zadnjih desetih minutah v slovenski vrsti ni bilo posameznika, ki bi jo popeljal iz kočljivega položaja. Utrujeni slovenski rokometaši so v zadnjih petnajstih minutah povsem padli, Španci pa so brez večjega napora držali prednost dveh do treh golov in zanesljivo zmagali.

Slovenija je izgubila vse dosedanje štiri medsebojne dvoboje na evropskih prvenstvih. Pred tem je klonila v Švici leta 2006, na Švedskem leta 2002 in na Portugalskem leta 1994.

Znani vsi polfinalisti

Po današnjih drugih tekmah dneva na rokometnem evropskem prvenstvu v Srbiji so znani vsi štirje polfinalisti. Potem ko je bilo že prej jasno, da sta iz "slovenske" skupine II napredovali Španija in Hrvaška, Srbija pa je bila sploh prva polfinalistka EP, se je danes trojici pridružila še Danska. Slednja je v skupini I danes premagala Švedsko. V skandinavskem obračunu so svetovni podprvaki visoko z 31:24 (18:11) odpravili Švede in si tako priigrali drugo mesto v skupini I za gostiteljico Srbijo. Španija pa si je danes z zmago nad Slovenijo s 35:32 (15:15) zagotovila prvo mesto v skupini II. Tako se bosta za vstop v finale že v petek v Beogradu pomerili Srbija in Hrvaška, drugi polfinalni par pa je Španija - Danska.

Izjave po tekmi:

Boris Denič, selektor Slovenije:
"V 45. minuti je naša zaloga energije enostavno pošla. V zadnji četrtini tekme nismo več zmogli slediti Špancem v napadu in obrambi. V napadu smo dokaj dobro opravili svojo nalogo, dokaz za to je 32 doseženih golov, a smo jih preveč prejeli. Špance bi morali v končnici tekme zaustavljati z majhnimi prekrški, a nismo imeli moči, kar so naši tekmeci s pridom izkoristili. Moji fanti so se borili po najboljših močeh, imeli so željo po zmagi, a niso zdržali do konca."

Uroš Zorman, kapetan Slovenije:
"Po torkovi težki tekmi z Madžari smo se danes borili po najboljših močeh, glede tega si nimamo česa očitati. Dve tekmi v dveh dneh je za nas malce preveč, sploh na tej ravni tekmovanja. Na današnji tekmi sem bil zelo utrujen in brez energije. Če bi tekmo s Španci igrali po dnevu premora, potem bi se nam morda izšlo."

Luka Žvižej, igralec Slovenije:
"V končnici smo povsem padli in nismo naredili tistega, kar smo si želeli. Navkljub porazu lahko odpotujemo v Beograd, a potrebujemo še kanček sreče."

Incidenti: Srbi nad Hrvate s sekirami
Slovenija za drugo zmago ugnala Madžare

EP v rokometu, glavni del, 3. kolo:

Skupina II (Novi Sad)

Francija : Islandija 29:29 (12:15)
Accambray 10, Detrez 4, Fernandez 3; Sigurdsson 5, Karason, Gunnarsson, Olafsson in Palmarsson 4

Slovenija : Španija 32:35 (15:15)
Luka Žvižej 7, Gajič in Skube 6; Romero 7, Canellas 5

Madžarska : Hrvaška 24:24 (13:12)
Csaszar 14, Ilyes 3; Horvat 11, Buntić, Ninčević 3

Lestvica: 1. Španija 9 točk*, 2. Hrvaška 7*, 3. Slovenija 4, 4. Madžarska 3, 5. Islandija 3, 6. Francija 3.

Skupina I (Beograd)

Poljska : Nemčija 33:32 (18:17)
Kuchczynski in B. Jurecki po 5; Klein in Sprenger 7

Danska : Švedska 31:24 (18:11)
Eggert Jensen 7, M. Hansen 5; K. Andersson 8, Lundström 4

Srbija : Makedonija 19:22 (10:11)
Vujin 5, Sesum 4, Nenadić 3; Lazarov 10, Dimovski 3

Lestvica: 1. Srbija 7 točk*, 2. Danska 6*, 3. Makedonija 5, 4. Nemčija 5, 5. Poljska 5, 6. Švedska 2.

* – v polfinalu

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.