Šport
27 ogledov

Hrvati specialisti za sosede: Italija padla za 1/4 finale

EuroBasket Hrvaška Italija Ljubljana Stožice
1/46
Simon Maljevac
Hrvaška pravljica se nadaljuje – po zmagi nad Italijo so si južni sosedje že zagotovili uvrstitev v četrtfinale (76:68). Španci so brez kakršnihkoli težav visoko premagali Fince (82:56).

Finska, zadnja nasprotnica slovenske reprezentance v drugem delu, je po visokem porazu proti Hrvaški v prvem krogu izgubila še drugo tekmo. Tokrat so jih ugnali branilci naslova Španci, ki so si pot do zmage tlakovali že v prvem polčasu, v drugem pa le še dokončali delo. Prvi strelec tekme je bil Jose Calderon s 23 točkami, ob tem je zadel pet trojk, v finski ekipi pa je bil najučinkovitejši Petter Koponen s 17 točkami, 12 pa jih je dosegel že v prvem polčasu.

Izenačena prva četrtina

Po uvodnem košu Španije je Finsko s trojko v vodstvo popeljal Koponen, ki je nato zadel še met za dve točki. Branilci naslova so zadeli dve zaporedni trojki prek Victorja Claverja in Calderona ter prišli do prednosti 10:5. Še štiri točke je nato dosegel Koponen in znižal na 9:10. Dobro minuto pred koncem uvodne četrtine so se Skandinavci približali le na točko zaostanka (16:15). Po dveh zadetih prostih metih Xavierja Reya so Španci prvo četrtino dobili z 18:15.

Delni izid 11:2

Španci so z dvema košema v uvodu druge četrtine spet pobegnili, a je s trojko odgovoril razigrani Koponen. Igralci s severa Evrope so v 16. minuti zaostajali s 24:26, nato je Španija napravila delni izid 11:2, na odmor pa odšla s prednostjo 12 točk (42:30).

Finski napori zaman

Moštvo s Pirenejskega polotoka tudi v nadaljevanju ni popuščalo. Z agresivno obrambo je Fincem povzročalo številne preglavice, na drugi strani pa polnili koš. Španija je v 33. minuti vodila že za 17 točk (65:48), Finci so poizkušali zmanjšati razliko, a na koncu doživeli še drug visok poraz v drugem delu eurobasketa.

Južni sosedi med najboljših osem

V do sedaj najboljšem vzdušju, seveda, če ne štejemo prve tekme Slovenije, sta se v Stožicah na prvi tekmi drugega kola skupine F pomerili sosedi Hrvaška in Italija. Hrvati so lahko računali na do sedaj najštevilčnejšo podporo, a hitro zaostali proti znova izjemno učinkovitim "azzurrom".

Luigi Datome in Pietro Aradori sta podobno kot proti Sloveniji znova izvrstno pomagala prvemu zvezdniku Marcu Belinelliju in zahodni sosedi so proti južnim povedli že s 14:6 in 17:8, kar je bil tudi končni rezultat prve četrtine. Datome je do takrat dosegel že osem točk.

Hrvati izenačili v drugem polčasu

Prednost Italijanov je po slabih štirih minutah druge četrtine narasla že na +13. Hrvatom se je s koši Bojana Bogdanovića nato uspelo približati in 4:21 pred koncem polčasa je bilo le še 28:20. Z nekaj trojkami so "kockasti" še malce stopili prednost Italijanov, ki jih je iz krize z neverjetnim metom v zadnjem napadu uspel rešiti šele Datome, a je Žorić ob pisku sirene Hrvate znova približal na pet točk minusa ob polčasu (36:31).

Za prvo eksplozijo v rdeče-bele kocke obarvanih tribun je Bogdanović poskrbel takoj po začetku drugega polčasa, ko je s trojko najprej izenačil, Hrvati pa so v enem naslednjih napadov tudi prvič na tekmi povedli (41:40). Serija trojk in prednost 49:43 je gledalce dvignila na noge, Simone Pianigiani pa je nemočno spremljal mučenje svojih varovancev na parketu.

Že do +15

Kljub komičnemu zgrešenemu zabijanju/polaganju Bogdanovića, ki bi se povsem sam po ukradeni žogi skorajda celo poškodoval, in tehnični napaki hrvaškemu selektorju Jasminu Repeši (za roko je prijel sodnika), so južni sosedje minuto in pol pred koncem četrtine vodili že 57:45.

Prednost je s trojko Dontaya Draperja poskočila že na 15 točk, časa za prebujenje pa je Italijanom zmanjkovalo iz napada v napad, a jih je Datome z novo trojko in polaganjem pod prekrškom Draperja uspel približati na minus pet (67:62). Kljub trojki Bogdanovića so se Italijani še dodatno približali in Marco Cusin je celo zgrešil zabijanje za zaostanek z dvema točkama razlike, nato pa napravil še neumno osebno napako v napadu.

Od napete končnice tako ni bilo nič, Hrvati so dobivali skoke v napadu in zadevali proste mete po osebnih napakah Italijanov. Slavje na tribunah je bilo temu primerno, uvrstitev v četrtfinale pa je le še eno nadaljevanje v seriji imenovani hrvaška pravljica na slovenskem EP.

EP v košarki, drugi krog, 2. kolo:

Skupina F (Stožice)

Španija : Finska 82:56 (18:15, 24:15, 15:14, 25:12)
Calderon 23, Claver 12 in 7 sk., Rodriguez 9 in 6 sk.; Koponen 17, Lee 12

Hrvaška : Italija 76:68 (8:17, 23:19, 26:9, 19:23)
Bogdanović 18 točk, Simon 14, Ukić 13; Datome 24 in 7 skokov, Aradori 12

Slovenija : Grčija 73:65 (26:13, 17:14, 19:19, 11:19)
G. Dragić 28 in 5 sk, Z. Dragić 11, Lakovič 10; Spanoulis 21, Zisis 13

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.