Šport
69950 ogledov

Hrvati v središču škandala, ki pretresa rokometni svet

Epa
Nad hrvaške sodnike so zgrinjajo hude obtožbe o domnevnem prirejanju izidov. Odzvala se je tudi Evropska rokometna zveza (EHF)

Rokometni svet je za uvod v svetovno prvenstvo na Poljskem in Švedskem pretresla nova afera o domnevnem prirejanju izidov na tekmah najvišjega ranga.

V nečednosti naj bi bila po zagotovilih danske televizije TV2.dk vpletena tudi dva vrhunska hrvaška rokometna sodnika; Matija Gubica in Boris Milošević.

 | Avtor: Epa Epa

Danski novinarji so v teh dneh postregli z bombastično novico, da naj bi bilo v prirejanje izidov skupno vpletenih kar osem sodniških parov, pri tem pa so poimensko poleg že omenjenih Hrvatov izpostavili samo še makedonski par, ki ga tvorita Gjorgji Načevski in Slave Nikolov.

Prispevek danskih novinarjev so pri obtožbah opira na poročilo podjetja Sportradar, ki je specializirano za odkrivanje športnih prevar. Na obtožbe se je nemudoma odzvala Evropska rokometna zveza (EHF), ki je v uradni izjavi odpravila vse dvome glede nepravilnosti in zatrdila, da preiskovalci doslej niso našli nobenih dokazov.

Sportradar je v svoji analizi izpostavil 26 tekem lige prvakov med septembrom 2016 in novembrom 2017, kjer se po njihovih ugotovitvah kažejo očitni znaki prirejanja izidov. Sumi se, da so sodniki vplivali na razplet tekem z namenom pridobivanja protipravne koristi.

rokomet žoga mreža rokometna žoga gol | Avtor: Profimedia Simbolična fotografija. Profimedia
"Sportradar je leta 2018 preiskoval govorice o neustreznem in sumljivem stavnem vedenju v zvezi s tekmovanji najvišjega ranga pod okriljem EHF-ja. Evropska rokomenta zveza je po prejemu prijave decembra 2018 takoj posredovala vso dokumentacijo pristojnim organom, da bi lahko nemudoma stekla preiskava na nacionalni in mednarodni ravni. To je nujen korak v tem postopku, saj je nameščanje tekem kaznivo dejanje, ki ga morata preiskovati tako policija kot pristojna institucija. Po podatkih EHF-ja dosedanja policijska preiskava ni dala nobenih konkretnih rezultatov, vsa namigovanja pa so ostala nedokazana," je sporočila EHF.

V nadaljevanju zapisa je poudarila, da tudi neodvisne analize krovne zveze niso dale nobenih konkretnih dokazov ali ustrezne podlage za sprožitev nadaljnjih postopkov.

"Sodniki niso bili suspendirani, ker niti policija niti EHF nista našla ključnih dokazov za takšne ukrepe. Prirejanje izidov je nesprejemljivo v vseh športih, na tekmovalni ravni pod okriljem EHF-ja pa gre za kršitev temeljnih vrednot evropske rokometne zveze, njenega statuta in predpisov."

"EHF in njeno vodstvo zagotavljata popolno transparentnost in podpirata vse ukrepe v procesu nadzora, saj je čist šport v interesu rokometa in njegovih akterjev. V primeru, da obstajajo dodatne informacije v zvezi z dogodki, omenjenimi v poročilu, EHF prosi, da se te informacije posredujejo, da se lahko nemudoma sprožijo vse potrebne preiskave, vključno s policijskimi ukrepi," so še zapisali na zvezi.

Danski novinar Lars Brunn Mortensen je v zvezi z obtožbami prosil za intervju z visokimi predstavniki Mednarodne rokometne zveze (IHF), a je ta prošnjo zavrnila z obrazložitivjo, da v dotičnem primeru povsem zaupa delovanju EHF-ja.

"IHF je od TV2 prejela zahtevo za intervju v zvezi z domnevnim nameščanjem tekem. V prilogi je izjava, ki ste jo prejeli od EHF-ja. IHF je o situaciji obveščena, saj smo v tesni komunikaciji z evropsko zvezo. Upoštevajte, da IHF popolnoma zaupa svojim sodnikom in pozorno spremlja njihovo delovanje. Poleg tega smo prepričani, da ima Evropska rokometna zveza strokovno znanje in izkušnje za obravnavanje in upravljanje takih primerov," so odgovorili.

Komentarjev 2
  • Pišmevuh 21:21 16.januar 2023.

    Hrvat ko Hrvat.

  • Yanez 11:52 16.januar 2023.

    A niso pred leti nemški raziskovalni novinarji tudi pisali o naši rokometni dvojici, ki naj bi prejela podkupnino, pa še neke prostitutke so se omenjale...