Šport
1170 ogledov

Po uvodnem šoku so se Slovenci znesli nad Hrvati

slovenija odbojka reprezentanca Epa
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva. V osmini finala je v Ostravi s 3:1 (20, 18, -19, 12) premagala Hrvaško.

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je še četrtič zapovrstjo uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva. Čeprav je v osmini finala proti Hrvatom pokazala nekaj nihanj, tako je bilo igro težko oceniti kot vrhunsko, pa je zmagala zanesljivo, njen uspeh kljub izgubi niza ni bil niti za trenutek vprašljiv.

"Če bo pravi, se nimamo česa bati," je pred tekmo napovedal slovenski bloker Alen Pajenk. Sam začetek je vzbujal nekaj strahu, da pristop ne bo pravi, Hrvati so povedli s 4:0, a dvomi so se hitro razblinili.

 | Avtor: Epa Epa
Slovenci so kmalu vzpostavili ravnotežje, nato pa uveljavili premoč v kakovosti in izkušnjah, čeprav niso pokazali nič posebnega, so zanesljivo dobili prvi niz, že prvo zaključno žogo je izkoristil Tine Urnaut.

V drugem so še popravili servis in blok in Hrvati niso imeli možnosti. Razlika je naraščala od začetka do končnice, po asu Klemna Čebulja za 18:9, je že bilo jasno, da se bo na semaforju zasvetilo 2:0, čeprav je aktualnim podprvakom ob koncu niza nekoliko pošla zbranost.

V tretjem nizu so Slovenci dvakrat ušli za tri točke, a so servisi Lea Andrića Hrvate venomer vrnili v igro, hrvaškemu korektorju pa je ob koncu uspela neverjetna serija petih asov in še dveh odličnih servisov, tako da je Hrvaška zaostanek 17:19 s sedmimi zaporednimi točkami spremenila v zmanjšanje zaostanka na 1:2.

Toda to je razjezilo slovenske igralce, ki so v nadaljevanju zaigrali odlično, as Alena Pajenka je pomenil vodstvo 7:3, nekaj trenutkov pozneje je bilo že 12:5, Hrvati so do konca osvojili vsega 12 točk.

V četrtfinalu se bo Slovenija merila z boljšim s tekme med olimpijskimi prvaki Francozi in Čehi.

 | Avtor: Epa Epa

Izjave po tekmi:

* Jani Kovačič, libero Slovenije: "Mislim, da smo danes zelo nihali v igri - od zelo dobre igre do precej slabih trenutkov. To se nam ponavlja že skozi celo prvenstvo. Ko pademo v neke vrste luknjo, se težko spravimo iz nje. A važen je rezultat, važno je to, da smo zmagali s 3:1, čeprav je bilo težko. Zdaj smo že z mislimi pri naslednji tekmi in čakamo tekmeca v četrtfinalu."

* Jan Kozamernik, bloker Slovenije: "Danes smo odigrali že kar solidno tekmo. Vedeli smo, da bo težko, že zaradi tega, ker gre za sosedski derbi in sta bili obe ekipi zelo motivirani. Pokazali smo, da smo kakovostno boljši. V tretjem nizu smo na žalost nekoliko padli, ampak moramo tudi pohvaliti njihovega korektorja Andrića, ki je začetne udarce izvajal res vrhunsko. Četrtfinalna tekma bo zagotovo še veliko težja, zato bomo morali še dvigniti raven naše igre in pokazati, da si zaslužimo uvrstitev v polfinale."

* Alen Pajenk, reprezentant Slovenije: "Kot je nakazal že začetek, smo tudi v nadaljevanju pričakovali težko tekmo. Hrvati so sicer povedli s 6:2, ampak na srečo smo se hitro pobrali, ujeli smo priključek in stopnjevali našo igro ter pripeljali dva niza do konca. Sledil je padec zbranosti in mogoče tudi malo sreče za Hrvate v zaključku tretjega niza, ko so res pritiskali s servisi in ga tudi osvojili. V četrtem nizu smo spet prikazali tisto našo igro, s katero smo dominirali do konca tekme."

Komentarjev 1
  • miha.z 21:38 13.september 2021.

    Bravo fantje!