Šport
5283 ogledov

Hrvatje tekmo končali v solzah

rokomet, Hrvaška Epa
Nemčija si je po zmagi nad Hrvaško zagotovila polfinale.

Hrvaški rokometaši so v solzah zapuščali dvorano v Kölnu, kjer so se pomerili z gostiteljico svetovnega prvenstva. Nemci so po hudem boju slavili z 22:21 in se tako prebili v boj za kolajne, Hrvaška pa se zdaj lahko le še poteguje za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. Izbranci Lina Červarja morajo osvojiti vsaj sedmo mesto.

Odločitev je padla minuto pred koncem. Nemčija je vodila za zadetek, danska sodnika pa sta Hrvatom dosodila prekršek v napadu, kar je razburilo rokometaše, klop, a tudi javnost na Hrvaškem. Hrvaški reprezentantje so tako po zadnjem pisku sirene s solzami v očeh spremljali veselje Nemcev.

"Vsaka čast fantom,  oni so za mene zmagovalci... Ta kraja sodnikov na koncu je le odraz tega kar se dogaja v rokometu. Kar so oni naredili v zadnjih desetih minutah... Vsem, ki razumejo rokomet, je vse jasno. To je bila slaba reklama za ta šport. Če so vse skupaj organizirali, da bi se uvrstili v polfinale, bi nam lahko to že prej povedali. Če je imel sodnik na koncu prav, se bom opravičil. Če po 20 letih rokometne kariere to vidim drugače, ne razumem rokometa," je po tekmi za 24sata dejal Červarjev pomočnik Igor Vori.

rokomet HRV BRA SP v rokometu Šport Hud udarec za Hrvaško

Ta je tako nekoliko ponovil besede, ki jih je pred letom dni izgovoril slovenski selektor Veselin Vujović, ki se prav tako ni strinjal s sodniško odločitvijo ob koncu dvoboja z Nemčijo. Oodločilna gola sta v zadnji minuti in pol za domačo reprezentanco prispevala Hendrik Pekeler in Uwe Gensheimer. V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Fabian Wiede s šestimi goli, v hrvaški pa sta Igor Karačić in Manuel Štrlek dosegla po štiri zadetke.

Lino Červar | Avtor: Epa Epa

Pred tekmo med Nemci in Hrvati so Španci zanesljivo premagali Brazilce s 36:24 (19:13). Pri lanskih evropskih prvakih sta bila najbolj učinkovita Aitor Arino Bengoechea in Ferran Sole Sala, ki sta dosegla po šest golov, pri Južnoameričanih pa sta Haniel Langaro in Raul Nantes prispevala po štiri zadetke.

V polfinalu tudi Francija

V skupini I vodita Francija in Nemčija s sedmimi točkami, Španija in Hrvaška imata po štiri, Brazilija dve, Islandija pa je brez njih. V skupini II v Herningu je najprej Norveška premagala Švedsko s 30:27 (17:14), nato pa je še Danska Egipt s 26:20 (9:7).

Norvežani so temelje za zmago v dvorani Jyske Bank Boxen v Herningu postavili že v končnici prvega polčasa. Na veliki odmor so se podali s prednostjo treh golov (17:14), v začetku drugega polčasa pa so povedli za sedem golov (22:15) in razrešili vse dvome o zmagi. Pri Norvežanih, ki so se pred dvema letoma prebili v veliki finale svetovnega prvenstva in nato izgubili proti Francozom, sta bila najbolj učinkovita Magnus Jondal z 11 in Sander Sagosen s sedmimi zadetki. Pri Švedih, ki so na lanskem evropskem prvenstvu na Hrvaškem osvojili odličje srebrnega leska, sta Hampus Wanne in Andreas Nilsson dosegla po pet golov.

Na drugi tekmi je danska izbrana vrsta rutinsko opravila z afriškim rokometnim velikanom. Pri gostiteljih sta bila najbolj učinkovita Mikkel Hansen in Anders Zachariassen s petimi goli, pri gostih pa Ali Zeinelabedin s šestimi zadetki. V skupini II ima Danska pred zadnjim krogom osem točk, Švedska in Norveška po šest, Madžarska tri, Egipt eno, Tunizija pa je brez točk.

 

Komentarjev 13
  • silvo82 06:50 23.januar 2019.

    Hrvati bi morali pritožbo na sojenje poslati na CAS. Mafijska združba v ihf in EHF bo vse zavrnila

  • lotus 14:29 22.januar 2019.

    Usranci kana in izy,športni debili ste zgodilo se je to kar se je moglo zgodit zahvaljojoč sodnikom in scenariju,vidlo se je pa dobro en dan počitka nemcev kot tudi pri špancih z brazilci,skratka hrvati so dobili podobno kot slovenci nekoč ...prikaži več kar so si največ sami krivi(hr...brazil),kaj pa slovenci lahko rečemo na to,kje pa je reprezentanca,nekje u pajčevini ne pa na svetovnem,ne telebanite preveč začnite od sebe in se športno obnašajte če vam je šport kaj u duši,olaaa.

  • Avatar Leon
    Leon 13:34 22.januar 2019.

    Hrvaška je izgubila podobno kot Slovenija zaradi sodniških odločitev ,ki so bile zelo enostranske.