Šport
7 ogledov

Hud udarec v boju za veliki globus

Tina Maze EPA
V Äreju na Švedskem se je nadaljeval boj za veliki kristalni globus med Tino Maze in branilko naslova Anno Fenninger. Slednja je dobila veleslalom, slovenska šampionka pa je bila 20. Avstrijka ima v skupni razvrstitvi zdaj 45 točk naskoka.

Najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov je imela pred tokratnim veleslalomom 44 točk prednosti pred Avstrijko. V veleslalomski razvrstitvi je bila Tina Maze šele šesta (195) točk, pred njo pa so bile na lestvici Kathrin Zettel (210), Sara Hector (243), Mikaela Shiffrin (271), Eva-Maria Brem (296) in Anna Fenninger (342).

Pred nastopom slednje, ki se je na progo podala s številko 6, je vodila njena rojakinja Zettlova. Fenningerjeva je v zgornjem delu še zaostajala za njo, a je nato odlično odsmučala do cilja in za pol sekunde ugnala vse tekmice. Sledil je nastop Črnjanke, ki je imela pri drugem vmestnem času že 87 stotink zaostanja, nato je zaostanek narastel na 1,10 sekunde, v cilju pa 1,12. Mazejeva je bila ob prihodu v cilj peta, zabeležila je povsem isti čas kot Schiffrinova. Pred ameriško-slovenski par se je nato z osmimi stotinkami prednosti prebila Italijanka Nadia Fanchini.

Tini 11, Anni 100 točk

V drugo vožnjo sta se prebili še dve Slovenki. Ana Drev je bila tako po prvem teku 19. (+1,98), Katarina Lavtar pa 27. (+2,70). Slednja je po svojem drugem nastopu prevzela vodstvo, kasneje pa še pridobila nekaj mest. Tudi Drevova je v drugo odsmučala zelo solidno, zaostala je za Laro Gut, a se kasneje vseeno lepo povzpela na lestvici. 

Za Drevovo je ob izjemno skromni predstavi zaostala tudi Mazejeva, ki je v cilj prišla kot takrat le 15. Na koncu je Črnjanka osvojila 11 točk za 20. mesto, Fenningerjeva, ki je dokaj zlahka ubranila prednost pred zasledovalkami, pa je prvič v sezoni skočila na vrh lestvice v skupni razvrstitvi. Avstrijka ima zdaj 45 točk prednosti pred Mazejevo. Drevova je bila tokrat 11., Lavtarjeva pa 22. 

V taboru Mazejeve tokrat brez izjav

"Nisem videla, kako je nastopila Mazejeva, zame je bilo najbolj pomembno, da zmagam. Prevzela sem vodstvo v svetovnem pokalu, to je super, vendar sezona še ni končna. Že danes bi bilo lahko drugače, saj sem na prvi progi napravila veliko napako in se srečno rešila, čeprav sem mislila, da bom zaostala najmanj za sekundo," je pet tekem pred koncem sezone povedala Fenningerjeva, ki je v Areju slavila tretjič.

Mazejeva je za Fenningerjevo s 27. časom finala zaostala za več kot dve sekundi in pol, za Drevovo, tokrat najboljšo Slovenko, pa skoraj za sekundo. Izjava vodje ekipe Tine Maze Andrea Massija po tekmi je bila tako ena najkrajših doslej: "Izjav za medije ne dajemo."

Na slalomu Fenningerjeva ne bo nastopila

Na slalomu bo Mazejeva nastopila s številko pet, tik pred svetovno slalomsko prvakinjo Shiffrinovo. Fenningerjeva ne bo nastopila. Prva vožnja se bo začela ob 10.30, finale pa ob 13.30. Na startu bosta še dve Slovenki, Lavtarjeva s številko 36, Ana Bucik pa z 49.

Svetovni pokal, Äre, veleslalom (Ž), izidi:

Komentarjev 9
  • Masaža Net 22:25 13.marec 2015.

    Za jutrišnji Tinin nastop v slalomu držimo pesti že danes. Dajmo Tina!!!

  • watcher 21:20 13.marec 2015.

    Marsikaj je bedno. Še posebej v Sloveniji. Ampak vsaj zaenkrat imamo še prosto izbiro za koga navijat. Pa verjetno bojo tudi to kmalu obdavčili.

  • Zvonko Bohar 21:02 13.marec 2015.

    navijamo samo za bol prijazno,sportnico-upam da je to zadnja sezona tote arogantne Tine.in to brez vsakega globusa,to te ubije