Šport
376 ogledov

Huda polemika glede cepljenja, navijači besnijo

op zda tribuna Epa
Na prizorišču zadnjega grand slama sezone v New Yorku se je razplamtela polemika glede cepljenja proti covidu-19 in z njim povezanimi dvojnimi merili.

Jabolko spora v New Yorku, kjer se je danes začela 141. izvedba OP ZDA, je odločitev organizatorjev turnirja, da bodo morali vsi obiskovalci teniškega kompleska v Flushing Meadowsu, ki so starejši od 12 let, predložiti potrdilo o prejemu vsaj enega odmerka cepiva zoper koronavirus, sicer si teniških dvobojev ne bodo mogli ogledati v živo. 

To je povzročilo precejšnje razburjenje med imetniki vstopnic, saj je še v sredo veljalo, da bo za vstop na prizorišče potrebna zgolj maska in upoštevanje protikoronskih ukrepov, nato pa je Ameriška teniška zveza (USTA) na pobudo newyorškega župana zaostrila pogoje za obisk turnirja.

Po novem bodo lahko tribune Flushing Meadowsa nabito polne, delno cepljenim oziroma precepljenim obiskovalcem pa ne bo potrebno nositi mask ali upoštevati varnostne razdalje.

pobiralec žog | Avtor: Epa Epa

Velik kamen spotike so tudi očitna dvojna merila. Medtem ko odlok o obveznem cepljenju velja za obiskovalce, uradnike, novinarje, pobiralce žog, sodnike in druge posameznike v organizacijski strukturi, pa so teniški igralci in igralke iz njega izvzeti.

Po podatkih teniških združenj ATP (moški) in WTA (ženske) je trenutno precepljenih približno polovica udeležencev turnirja, želijo pa si, da bi se do konca leta približali zaželeni 85-odstotni precepljenosti.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Med nasprotniki obveznega cepljena je prvi igralec sveta Novak Đoković, ki je koronavirus prebolel lani, potem ko se je okužil med nastopom na kontroverznem teniškem turnirju Adria Toura. Tega so morali zaradi pojava večjega številka okužb med udeleženci in gledalci odpovedati že na drugi postojanki v Zadru. 

"Mislim, da je odločitev o cepljenju stvar vsakega posameznika," je na prizorišču zadnjega grand slama, kjer ima priložnost, da se ponovno zapiše v teniško zgodovino, dejal najboljši tenisač na svetu. V tem ga podpira tudi aktualni tretji igralec sveta Stefanos Cicipas, ki je nedavno izjavil, da se bo cepil samo v primeru, če ga bodo v to prisilili s pogojevanjem udeležbe na turnirjih pod okriljem ATP-ja oziroma ITF-a.

Novak Đoković lahko v New Yorku postane prvi tenisač po Rodu Laverju leta 1969, ki bi v eni sezoni osvojil vse štiri grand slame. Obenem bi bila to že njegova 21. lovorika na največjih turnirjih, s katero bi prehitel Rogerja Federerja (20) in Rafaela Nadala (20).

Na nasprotnem bregu goreč zagovornik cepljenja ostaja nekdanji prvi lopar sveta Andy Murray. "Ker sem cepljen, lahko spet uživam normalno življenje. Necepljni nimajo tega privilegija. Prepričan sem, da jim bo to počasi začelo iti na živce," je dejal britanski teniški as. "Razlog, da se cepimo, je skrb za obče dobro. Kot igralci, ki potujemo po svetu, imamo odgovornost, da skrbimo tudi za druge. Vesel sem, da sem se cepil. Upam, da se bo v prihajajočih mesecih tako odločilo še več mojih kolegov," je dodal.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Razprava o cepljenju je tako svetovno kot teniško javnost razdelila na dva pola. Med nasprotnike se uvršča tudi francoski veteran Gilles Simon, ki je cepljenje zavrnil z obrazložitvijo, da se "virusa ne boji", zaradi česar so mu nekateri očitali sebičnost. Simon je imel kot 103. igralec sveta zagotovljeno vstopnico v glavni žreb OP ZDA, vendar na turnirju ne bo mogel nastopiti, potem ko je bil njegov trener pozitiven na koronavirus. 

Čeprav je Simon oddal negativen vzorec, mu aktualni protokol narekuje desetdnevno samoizolacijo, kar ga je stalo udeležbe na turnirju in najmanj 75.000 dolarjev denarne nagrade, kolikor bi prejel za izpad v prvem krogu. Čeprav je popolnoma zdrav, kar potrjuje rezultat testa, bo moral več kot teden dni ostati v hotelski sobi. "To je bil verjetno moj zadnji US Open," je dejal 36-letni veteran.

gilles simon | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.