Šport
29 ogledov

Humar najboljši Slovenec

Aleks Humar. Žurnal24 main
Aleks Humar je dobil uvodni reli slovenskega državnega prvenstva na avstrijskem Koroškem. Humar je sicer v skupni konkurenci relia Lavanttal zasedel šesto mesto.

V Volšperku na avstrijskem Koroškem se je končal reli Lavanttal, ki je štel tudi kot uvodna dirka slovenskega prvenstva. V skupni konkurenci je slavil domačin Beppo Harrach (Mitsubishi Evo IX), ki je za 50 sekund ugnal rojaka Raimunda Baumschlagerja (Škoda Fabia S2000). Najboljši Slovenec je bil Aleks Humar (Škoda Fabia S2000) na šestem mestu.

Humar je za najhitrejšim zaostal sedem minut in 13 sekund. V slovenski konkurenci pa je aktualni prvak Humar premagal Darka Peljahna (Mitsubishi Evo X, + 7:40), ki je bil skupno osmi, ter Roka Turka (Peugeot 207 S2000; + 8:02), ki je dirko končal mesto za njim.

Pred relijem sta za favorita v slovenski konkurenci veljala Turk in Humar, ki sta edina med Slovenci nastopila z dirkalnikoma razreda S2000. Po prvem dnevu, ko so prevozili le štiri hitrostne preizkušnje, so bile razlike med Slovenci majhne. Štirje so se zvrstili na repu deseterice, med sedmim Turkom in desetim Peljhanom je bilo le 23 sekund razlike, med njima sta bila Humar in Tomi Cilenšek.

A že takoj na začetku sobotnih osmih HP je vajeti prevzel Humar. Prebil se je pred Turka, slednji pa je že na naslednji hitrostni preizkušnji izgubil še slovenski interni boj s Peljhanom. Takšen vrstni red je v slovenskem prvenstvu ostal do konca relija. Humar je po sedmem "brzincu" napredoval na šesto mesto, kjer je ostal tudi do cilja. Osmi je bil Peljhan, ki se je nekaj časa moral braniti napadov Turka, razlika je bila nekajkrat le nekaj sekund, po predzadnji hitrostni preizkušnji pa je Peljhan prišel do oprijemljivejše prednosti 14 sekund, na koncu je drugega in tretjega Slovenca ločilo 23 sekund. Za njima so se uvrstili še Asja Zupanc (Mitsubishi Evo X) na skupno 11. mestu, Mitja Klemenčič (Mitsubishi Evo IX) na 13. ter Rajko Žakelj (Mitsubisjhi Evo X) na 15.

V skupni konkurenci so bili v ospredju domači dirkači. A zmaga tokrat ni pripadla večkratnemu avstrijskemu prvaku Baumschlagerju, ki je branil lansko lovoriko. Že od začetka je bil hitrejši Beppo Harrach, prednost pa je le še povečeval in na koncu dirke je bil prvi s slabo minuto naskoka. Na zmagovalne stopničke se je po 176 kilometrih hitrostnih preizkušenj s tretjim mestom povzpel še en Avstrijec Patrick Winter s Peugeotom 207 S2000. Na startu je bilo med 117 posadkami 29 slovenskih, do cilja jih je prišlo 83.

Humar je s sovoznikom Darkom Lahom prvič nastopil z novim dirkalnikom Škoda Fabia S2000. "Danes popoldne nisem več dirkal, no, mislim, skušal sem le konstantno odpeljati do konca. Darko je bil hiter, tudi Rok, ampak onadva sta se borila za drugo in tretje mesto. Mogoče bi si želel nekoliko manjši zaostanek za Avstrijci, ampak to je bila prva dirka s tem avtom. Zadovoljen sem, avta se je težje navaditi, nima navora in je treba narediti kakšen kilometer več, da lahko izkoristiš to, kar nudi," je po nastopu na Koroškem dejal Humar.

Naslednja dirka za DP bo reli Saturnus sredi maja.

Izidi relija Lavanttal:

1. Beppo Harrach/Andreas Schindelbacher (Avt/Mitsubishi Evo IX) 1;48:39,8
2. Raimund Baumschlager/Thomas Zeltner (Avt/Škoda Fabia S2000) + 50,4
3. Patrick Winter/Gerald Winter (Avt/Peugeot 207 S2000) + 3:45,9
4. Mario Saibel/Ursula Mayrhofer (Avt/Mitsubishi Evo X) + 4:52,6
5. Gerwald Grössing/Barbara Watzl (Avt/Mitsubishi Evo IX) + 5:04,5
6. Aleks Humar/Darko Lah (Slo/Škoda Fabia S2000) + 7:13,1
...
8. Darko Peljhan/Igor Kacin (Slo/Mitsubishi Evo X) + 7:40,4
9. Rok Turk/Enej Ložnar Kranjc (Slo/Peugeot 207 S2000) + 8:02,7
11. Asja Zupanc/Blanka Kacin (Slo/Mitsubishi Evo IX) + 11:19,4
13. MItja Klemenčič/Jernej Korpar (Slo/Mitsubishi Evo IX) + 13:22,6
15. Rajko Žakelj/Blaž Selan (Slo/Mitsubishi Evo IX) + 14:48,6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.