Šport
23 ogledov

Hushovd se ne da, ostaja prvi

thor hushovd osma tepa tour Reuters
Čeprav se je osma etapa Toura končala s ciljnim vzponom, se je Thor Hushovd obdržal v vodstvu. Etapo je dobil Rui Faria Costa, od Slovencev je bil najboljši Kristijan Koren.

Čeprav je osma etapa kolesarske dirke po Franciji veljala za tisto, ki bi lahko drastično spremenila vrstni red na vrhu skupnega seštevka, se to ni zgodilo. Drugouvrščeni Avstralec Cadel Evans je sicer zasedel tretje mesto, toda Norvežana Thora Hushovda se ni otresel, tako da ima kolesar Garmina še naprej sekundo prednosti pred Avstralcem.

Etapo od Aigurandeja do Super-Besseja, dolgo 189 kilometrov, je dobil najbolj vztrajen kolesar iz skupine ubežnikov, Rui Faria Costa (Movistar). Portugalec je imel na cilju 12 sekund prednosti pred Belgijcem Philippom Gilbertom, ki je bil najmočnejši na zaključnem vzponu.

Od Slovencev je bil najboljši Kristijan Koren. Z zaostankom minute in 38 sekund je zasedel 60. mesto, v skupnem seštevku pa je 43. in za vodilnim zaostaja štiri minute in 47 sekund. Grega Bole in Borut Božič sta v cilj prišla z večjim zaostankom.

"Mnogi so predvidevali, da bom moral sleči rumeno majico. Iskreno povedano, tudi sam današnjega razpleta nisem pričakoval, toda očitno je bilo moje razmišljanje preveč pesimistično. Ne bom lagal, da nisem trpel, toda trma je premagala bolečine in skriti cilj sem izpolnil. Še en dan bom na vrhu skupnega seštevka, upam pa, da bo tako tudi po nedeljski etapi, ki bo zame spet peklenska," je dejal aktualni svetovni prvak, ki preseneča s svojo močjo na vzponih.

Tako kot preseneča trenutno najbrž najboljši kolesar za enodnevne preizkušnje Gilbert, ki je po novi demonstraciji moči na zaključnem, kilometer in pol dolgem, dokaj zahtevnem ciljnem vzponu, načrtoval etapni uspeh. Presenetil ga je Portugalec Rui Costa, ki je bil v begu od osmega kilometra naprej, a to ga ni zaustavilo in nekaj moči je obdržal tudi za zadnjega od štirih kategoriziranih vzponov.

"V beg sem se pognal z željo, da uspem. Vedel sem, da imam možnosti, če pridem s prednostjo pred zadnji klanec. Noge so mi služile in prišel sem do uspeha kariere," pa se je smejalo 24-letnemu Portugalcu, ki je priznal, da mu je pri pobegu pomagal tudi veter v hrbet: "Etapa je bila zelo hitra. Veter nas je dobesedno nosil."

Padcev, ki so zaznamovali uvodne etape, tokrat ni bilo, vseeno pa je z boja za vrh najbrž izpadel še en izmed favoritov. Zadnji vzpon je bil prehud za Nizozemca Roberta Gesinka, ki je zaostal minuto in 23 sekund. To sicer ni veliko, a je vzpon pokazal, da Nizozemec, sicer nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja (skupno je zdaj 17.), ni v formi, kot bi si želel.

Tour, izidi osme etape:

1. Rui Faria da Costa (Por/Movistar) 4:36:46
2. Philipppe Gilbert (Bel/Omega Pharma Lotto) +0:12
3. Cadel Evans (Avs/BMC Racing team) +0:15
4. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel-Euskadi)
5. Peter Velits (Slk/HTC-Highroad)
6. Dries Devenyns (Bel/Quick Step)
7. Damiano Cunego (Ita/Lampre)
8. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank)
9. Andy Schleck (Luk/Leopard Trek)
10. Fränk Schleck (Luk/Leopard Trek) isti čas
...
60. Kristijan Koren (Slo/Liquigas) +1:38
171. Grega Bole (Slo/Lampre) +19:59
172. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) isti čas

Tour, skupni vrstni red:

1. Thor Hushovd (Nor/Garmin) +33:06:28
2. Cadel Evans (Avs/BMC Racing team) +0:01
3. Fränk Schleck (Luk/Leopard Trek) +0:04
4. Andreas Klöden (Nem/Radioshack) +0:10
5. Jakob Fuglsang (Dan/Leopard Trek) +0:12
6. Andy Schleck (Luk/Leopard Trek) isti čas
7. Tony Martin (Nem/HTC-Highroad) +0:13
8. Peter Velits (Slk/HTC- Highroad) isti čas
9. David Millar (Vbr/Garmin) + 0:19
10. Philippe Gilbert (Bel/Liquigas) +0:30
...
43. Kristijan Koren (Liquigas) +4:47
136. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) +30:47
139. Grega Bole (Slo/Lampre) +31:47

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.