Šport
14 ogledov

Hushovdu etapa, Cancellara rumen

Thor Hushovd se veseli etapne zmage na slovitem Touru. (Foto: Reuters)
1/17
Žurnal24 main
Norvežan Thor Hushovd je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Franciji, ki je imel v ciljnem šprintu šesterice ubežnikov največ moči. Rumeno majico vodilnega je spet prevzel Fabian Cancellara.
Utrinke s tretje etape dirke po Franciji si lahko ogledate v zavihku Galerija.

Že druga zahtevna etapa v nizu je znova terjala svoj davek v obliki padcev in močno premešala skupno razvrstitev. Letošnji krog po Franciji je tako že končal Fränk Schleck, najboljši mladi kolesar na lanskem Touru, ki je hudo padel približno 25 kilometrov pred ciljem in si zlomil ključnico, v skupnem seštevku pa je najtežji udarec doživel sedemkratni zmagovalec Američan Lance Armstrong, ki je po številnih težavah v zadnjem delu steze, ki je kolesarje vodila po granitnih kockah, zaostal več kot dve minuti za zmagovalcem. Armstrong je v skupni razvrstitvi s petega mesta padel na 18. z dvema minutama in pol zaostanka za vodilnim olimpijskim prvakom v kronometru.

Granitne kocke in ozko cestišče, po katerem poteka tudi trasa legendarne dirke Pariz-Roubaix, so povzročili obilico težav tudi vodilnemu po dveh etapah Francozu Sylvainu Chavanelu, ki je izgubil kar štiri minute v primerjavi z najhitrejšim. Fabian Cancellara ima v skupnem seštevku 23 sekund prednosti pred Geraintom Thomasom in 39 pred Cadelom Evansom.

Med "poraženci" etape je tudi najboljši slovenski predstavnik Janez Brajkovič, ki je z dobrima dvema minutama zaostanka izgubil visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Z 12. mesta je padel na 27. Kristijan Koren je s 23. mesta zdrsnil na 36., Simon Špilak in Grega Bole pa sta ostala na repu razpredelnice.

Medtem ko je zmagovalec Hushvod v cilju žarel od zadovoljstva in v dresu v barvah norveške zastave poziral z lepotičkami ob boku, je tabor Saxo Banka slavil novega vodilnega. Cancellara je bil namreč glavni pobudnik pobega, ki se je začel približno 30 kilometrov pred ciljem. V skupino je pritegnil še moštvenega kolega Andyja Schlecka, Gerainta Thomasa, Cadela Evansa in kasnejšega zmagovalca Hushovda. Peterica je šest kilometrov pred ciljem ujela osamljenega ubežnika Ryderja Hesjedala, v ciljnem sprintu pa je največ moči pokazal 32-letni Hushvod, ki je tako zabeležil svojo šesto etapno zmago na Touru.

V sredo kolesarje čaka relativno nezahtevna etapa od Cambraia do Reimsa v dolžini 153,5 kilometra. To bo prva vsefrancoska etapa letošnjega Toura, ki bo kolesarjem služila tudi kot oddih po izjemno napornem startu.

Tour, 3. etapa:

1. Thor Hushovd (Nor/Cervelo) 4:49:38
2. Geraint Thomas (VBr/Sky)
3. Cadel Evans (Avs/BMC)
4. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin)
5. Andy Schleck (Luk/Saxo Bank)
6. Fabian Cancellara (Švi/Saxo Bank) vsi isti čas
...
44. Jani Brajkovič (Slo/Radioshack) 02:25
68. Kristjan Koren (Slo/Liquigas) isti čas
181. Simon Špilak (Slo/Lampre) 17:03
187. Grega Bole (Slo/Lampre) isti čas

Tour, skupno:

1. Fabian Cancellara (Švi/Saxo Bank) 14:54:00
2. Geraint Thomas (VBr/Sky Professional) + 00:23
3. Cadel Evans (Avs/BMC Racing Team) 00:39
4. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin) 00:46
5. Sylvain Chavanel (Fra/Quick Step) 01:01
...
7. Thor Hushovd (Nor/Cervelo) 01:19
...
27. Jani Brajkovič (Slo/Radioshack) 03:00
36. Kristjan Koren (Slo/Liquigas) 03:07
184. Simon Špilak (Slo/Lampre) 27:55

188. Grega Bole (Slo/Lampre) 33:24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.