Šport
25 ogledov

Hvala: "Cilj je najboljša dvajseterica"

jaka hvala szs Saša Despot
To zimo je v slovenski A-reprezentanci v smučarskih skokih najbolj prijetno presenetil Jaka Hvala. Mladi skakalec, katerega vzornik je legendarni Finec Janne Ahonen, je v svetovnem pokalu ta čas na 9. mestu, svoj največji uspeh doslej, 5. mesto, pa je dosegel na zadnji tekmi pred novoletno turnejo v Engelbergu.

19-letni Jaka Hvala, ki je letos postal stalni član prve ekipe, bo konec tedna prvič v karieri nastopil na prestižni novoletni turneji štirih skakalnic, ki se bo začela v nedeljo v Oberstdorfu. Sam pravi, da se nastopa na turneji prav nič ne boji, ampak predvsem zelo veseli. "Dosedanji del sezone je zagotovo nad pričakovanji. Že proti koncu poletja sem si želel, da bi dobil nekoliko več konstante, da bi imel v zimski sezoni čim manj nihanj. Raven skakanja sem tik pred zimo še dvignil, tudi na tekmah svetovnega pokala prikazal dobre skoke, a za zdaj mi še ni uspelo, da bi naredil dva res super skoka na eni tekmi," je pred odhodom v Nemčijo uvodoma povedal Hvala in dodal: "Jaz upam in mislim, da če bo šlo tako naprej, se mi bo kmalu ena tekma že izšla tako, kot je treba in kot si želim."

Mladi slovenski as bo na novoletni turneji nastopil kot najvišje uvrščeni Slovenec v svetovnem pokalu: "S tem, da sem trenutno najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, se ne obremenjujem preveč in si ne nalagam večjega pritiska. Na tekmah predvsem poskušam čim bolj uživati, se zbrati na svoj skok in odmisliti vse drugo."

Njegov cilj uvrstitev v A-ekipo

Hvala priznava, da je bil ob smučarskih začetkih njegov dolgoročni cilj uvrstitev v A-ekipo in nastopi v svetovnem pokalu ter tudi na enem največjih skakalnih tekmovanj, novoletni turneji: "Letos mi je to uspelo in zelo se veselim novoletne turneje. V takšnem vzdušju, kot je tam na vsaki tekmi, mi bo v veselje skakati. Gre za eno največjih tekmovanj v smučarskih skokih, kar jih je. A vseeno grem na turnejo sproščeno."

Slovenski reprezentant je doslej v karieri preizkusil že vse skakalnice novoletne turneje z izjemo olimpijske v Garmisch-Partenkirchnu: "Največ sem skakal in treniral v Oberstdorfu, preizkusil sem tudi napravi v Innsbrucku in Bischofshofnu, samo v Garmischu do zdaj še nikoli nisem skakal. Skakalnice so mi všeč, nobena ni takšna, da se ne bi dalo dobro skočiti. Morda je malo posebna le tista v Bischofshofnu, ker ima zelo dolg in precej položen nalet."

Jaka si čas krajša z računalnikom

Hvala je priznal, da bo zadnje dni pred odhodom na turnejo izkoristil tudi za obnovite fizične priprave, saj je pred njim še dolga in naporna sezona. "Letos sem bil po tekmah kar precej izmučen. Psiha te lahko kar precej utrudi v tem napornem ritmu treningov, kvalifikacij in tekmovanj, a se mi zdi, da sem se temu kar dobro privadil. Želel bi si, da bi mi ob skakanju uspelo tudi sproti opravljati šolske obveznosti, a za zdaj bolj slabo kaže glede tega," je v smehu priznal Primorec in dodal: "Da ne razmišljam le o skokih, si krajšam čas z računalnikom, velikokrat pa se skupaj usedemo s kolegi iz reprezentance in 'kakšno rečemo', da se malo sprostimo."


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.