Šport
9 ogledov

Hvastija: Ekipa je sestavljena pametno

Martin Hvastija je imel letos precej težav s sestavo reprezentance. Žurnal24 main
Martin Hvastija je po naravi optimist. Optimist tudi za 74. SP v kolesarstvu v nemškem Stuttgartu. Progo pozna kot lasten žep. Dirigiral bo ekipi, v katero zaupa in verjame. Ne najboljši, ampak konkurenčni.
Martin Hvastija , ki po Salzburgu letos drugič na SP potuje kot selektor slovenske kolesarske reptrezentance, jih je izbral 13. Srečnih 13. "Ekipa je dobra. Tu so vsi, ki so motivirani in v formi. Čeprav nimam treh najboljših slovenskih kolesarjev, računam, da bo ta šesterica naredila dober rezultat," o dirki elit razmišlja 37-letni strokovnjak. "Prvi mož ekipe je Gorazd Štangelj, na katerega računamo v primeru težkega zaključka, v boju mož na moža. Drugi naš adut je sprinter Borut Božič. Če bo v cilj prišla manjša skupina, pričakujem, da bo v njej in da bo v sprintu opravil svoje. Drugi bodo njuna podpora oziroma imajo možnosti tudi za individualne akcije," pravi Hvastija. Kapetan bo Gorazd Štangelj . "On je tip kolesarja, ki vse leto dirka na razpolago ekipi oziroma kapetanu. Na SP ima vse možnosti, da pokaže svojo kakovost. Nekje je izjavil, pa upam da to ni res, da je to njegovo zadnje SP. Mislim, da je to še dodatna motivacija."

Hvastija si je progo ogledal pred dvema mesecema. Pozna jo do obisti. Vsak meter. Vsak zavoj. Vsak klanec. Skrivnosti ni. "Proga je že na papirju precej težja kot tisti v Madridu ali Salzburgu. Že seštevek višinskih metrov je zelo velik. V vsakem krogu so trije vzponi. Težak je sicer samo eden, ki je krajši, dolg 700 m, in zelo strm. Ostala dva klanca sta položna in dolga. Tudi cilj je na vzponu. Proga bo verjetno zelo selektivna, ker je tehnično zahtevna in zelo razgibana," o trasi, ki je s 5600 m višinske razlike enaka gorskim preizkušnjam na Touru, pravi selektor. Ampak v zadnjih letih so bile proge že precej težje.


Martin Hvastija je pred SP velik optimist. © Saša Despot

 
Bolj kot na uspeh v elitni konkurenci lahko Hvastija računa na vrhunske dosežke mlajših članov, ki so letos v velikem slogu osvojili prestižno lovoriko Pokal narodov. "SP je posebna dirka, v kateri ne smeš narediti napake. Če bomo dirkali pametno in ne bomo naredili nobene napake, če ne bomo zamudili nobenega odločilnega trenutka, smo lahko v končnici tam, kjer se bo odločalo o najvišjih mestih," v cestno preizkušnjo naših mladih upov verjame selektor. Tudi v kolajno. "To je moj način dirkanja. V kolesarstvu je pač tako, da jih starta 200, zmaga pa samo eden. Že na samem startu moramo vedno razmišljati o zmagi in to se mi zdi edina pravilna taktika. Tudi v tem primeru bo tako," je odločen prvi mož našega strokovnega štaba, ki mu je zelo žal, da v ekipi ni Tomaža Noseta . Primer Nose? "Mislim, da je fant plačal precej več, kot je spil." Kratko in jedrnato. Precej zgovornejši bo, ko bo šlo zares. Ob progi. Od srede dalje.

SP 2007, Stuttgart
Sreda, 26. september:
Kronometer (mlajši člani): 38,1 km

Četrtek, 27. september :
Kronometer (elite): 44,9 km

Sobota, 29. september:
Cestna dirka (mlajši člani): 171,9 km

Nedelja, 30 september:
Cestna dirka (elite): 267,4 km
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.