Šport
7 ogledov

Hvastija verjame v svoje varovance

Martin Hvastija od svojih varovancev pričakuje, da bodo dali svoj maksimum. Žurnal24 main
"Pogoji bodo za vse enaki, zato mislim, da se okrog tega zganja prevelika panika," je o onesnaženosti povedal Martin Hvastija. Več o naših kolesarjih si lahko preberete v nadaljevanju.
 
 

Od njih pričakujem, da bodo dali svoj maksimum in da bodo pustili srce na cesti.

Martin Hvastija

 
Kolesarji so tisti, ki se bodo na OI v Pekingu kot eni izmed prvih športnikov podali v boj za medalje. Na cestni preizkušnji, ki bo na sporedu že v soboto, 9. avgusta bomo v kolesarski karavani zasledili tudi štiri slovenske predstavnike. Skupaj s trenutno najbolje pripravljenimi kolesarji na svetu se bodo borili Borut Božič, Jure Golčer, Simon Špilak in Tadej Valjavec . "Od njih pričakujem, da bodo dali svoj maksimum in da bodo pustili srce na cesti, potem pa bo kar bo. To je vse, kar lahko zahtevam," je dejal selektor slovenske izbrane vrste Martin Hvastija .

"Verjamem, da so trenirali po svojih najboljših močeh. Resda bi v zadnjem času od njih raje videl, da bi na dirkah, na katerih so nastopali, dosegli kakšen vidnejši rezultat, vendar so mi vsi zatrdili, da se dobro počutijo in jaz jim verjamem," je o pripravljenosti svojih varovancev še povedal Hvastija.

Simon Špilak je z devetim mestom in odlično vožnjo presenetil na Dirki po Flandriji. Lahko na OI uprizori podobno predstavo? © teamlampre.com

 
Klanec proti Kitajskemu zidu
Hvastija si je decembra že ogledal progo, poleg tega je lahko nekaj o tem, kaj lahko pričakuje, videl že na pred letom dni organizirani dirki "Good luck Beijing" , ki jo je dobil Gabriele Bosisio . "Proga je težka. Najprej je dobrih 80 kilometrov ravnine, potem pa sledi sedem krogov, v vsakem je klanec proti Kitajskemu zidu," je svoje videnje proge opisal Hvastija in nam predstavil še vzpon, ki je, sodeč po nekaterih izjavah kolesarjev, dovolj zahteven, da bi lahko poskrbel za hudo selekcijo tudi med najboljšimi: "Gre za štiri do deset odstoten naklon, prav na vrhu je najtežji."

Ker je na enodnevnih dirkah, še posebej na taki, kot je preizkušnja na OI, kjer imajo tudi najmočnejše reprezentance zgolj pet kolesarjev, težko predvideti, kaj se lahko zgodi, je Hvastija s seboj pripeljal kolesarje z različnimi karakteristikami: "Vse je možno. V zadnjih treh krogih se lahko zgodi marsikaj, od tega, da bo prišlo do sprinta večje skupine pa tudi do tega, da se bo vse razbilo. Sprinterja imajo vse reprezentance zraven. Valjavec in Golčer morata biti v ospredju v najtežjih trenutkih, Špilak je prost in je nekakšen skriti adut. Če bo ujel pravi pobeg, se lahko zgodi marsikaj."

 
 

Nisem si mislil, da bo tako. Moja pljuča in celo oči mi gorijo. Opravil sem tri ure treninga, počutil pa sem se, kot bi jih šest.

Thomas Rohregger

 
Mnogi izpostavljajo, da bo o razpletu dirke odločal tudi slab, onesnažen zrak.. To je poudaril tudi Cadel Evans : "Onesnaženost me ni toliko presenetila, saj je v marsikaterem italijanskem mestu še slabše. Večja težava je vlažnost v zraku." Zmagovalec Dirke po Avstriji Thomas Rohregger je bil ob prihodu v Peking naravnost šokiran: "Nisem si mislil, da bo tako. Moja pljuča in celo oči mi gorijo. Opravil sem tri ure treninga, počutil pa sem se, kot bi jih šest." Rohregger si prav zato prvi dan ni uspel niti ogledati zadnjih krogov, ampak je odpeljal zgolj ravninski del dirke. No, Hvastija si s tem ne beli glave: "Pogoji bodo za vse enaki, zato mislim, da se okrog tega zganja prevelika panika."

Tadej Valjavec je v Peking odpotoval potem ko je na Touru osvojil deseto mesto v skupnem seštevku. © Reuters

 
Kako so se pripravljali naši reprezentanti?
Borut Božič je sezono odlično začel, saj je dobil etapo na dirki Etoile de Besseges , sezono pa je kronal z naslovom državnega prvaka , ki mu je tudi prinesel mesto v reprezentanci. Tik pred odhodom na OI je nastopil tudi na Dirki po Valoniji , ki jo je lani celo dobil. Tokrat je bil 17., vendar je dokazal, da je dobro pripravljen. "Božič je naš adut, če bo prišlo do sprinta večje skupinice kakšnih tridesetih kolesarjev. Seveda, če bo tudi on zraven.," je del taktike pojasnil Hvastija.

Tadej Valjavec ima za za sabo eno sanjsko sezon, saj je odlično nastopil še na Dirki po Italiji, Tour de France pa je končal na izjemnem desetem mestu , v eni najtežjih etap je bil celo sedmi. Njegova pripavljenost ni vprašljiva, vpršanje je samo, če se bo uspel do cestne preizkušnje dovolj spočiti. "Videl bom iz dneva v dan. Upam pa, da mi bo uspelo zadržati formo, v kateri sem, in da bom lahko v Pekingu dobro nastopil," je v intervjuju po koncu francoskega Toura povedal Valjavec.

Jure Golčer je na Dirki po Italiji odlično opravljal vlogo pomočnika kapetanu Danilu Di Luci , na Dirki po Sloveniji , pa je s skupno zmago dokazal, da lahko premaga tudi take šampione kot je Franco Pellizotti . Na močni večdnevni Dirki po Avstriji v skupnem seštevku zasedel deveto mesto.

 
 

Kronometer je butast, po eni strani je zelo težek klanec, po drugi pa spust, kjer bo potrebno uporabljati težke prenose.

Martin Hvastija

 
Simon Špilak je zagotovo najbolje začel sezono z izjemnimi predstavami na dirki Pariz-Nica in z devetim mestom na Dirki po Flandriji . Po končanem Giru, kjer je v eni izmed etap poskušal tudi s pobegom, je nastopil na Dirki po Sloveniji, kjer je v skupnem seštevku zasedel peto mesto. Zadnjo dirko pred odhodom v Peking je odpeljal v Italiji. Na Brixia Touru je bil 25. Prav Špilak bo, čeprav je najmlajši izmed štirih predstavnikov, nastopil tudi v kronometru, ki bo dolg 47 kilometrov, kolesarji pa bodo morali narediti dva kroga, v vsakemu izmed njih pa je zahteven vzpon.

 

Preberite še

Španci in Bettini proti močnim posameznikom

"Obvezno mora biti eden od te četverice, ki je tukaj. Kronometer je butast, po eni strani je zelo težek klanec, po drugi pa spust, kjer bo potrebno uporabljati težke prenose," je še povedal Hvastija, ki je bil na vprašanje o favoritih za zmago kratek, a dovolj jasen: "Bettini, Schumacher, Valverde, Freire in še kdo bi se našel. Španci so zelo močni." Kako se bodo odrezali naši pa bomo lahko videli že v soboto. So sposobni doseči oziroma preseči peto mesto Andreja Hauptmana iz OI v Atenah?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.