Šport
27 ogledov

Iaaf potrdila: Tihon in Ostapčukova brez odličij

Žurnal24 main
Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je zaradi dokazanega dopinga potrdila obdobje kazni za beloruska atleta Ivana Tihona in Nadeždo Ostapčuk.

Pri Ivanu Tihonu, metalcu kladiva, so črtali vse izide med 22. avgustom 2004 in 21. avgustom 2006, pri Nadeždi Ostapčukovi, ki nastopa v suvanju krogle, pa med 13. avgustom 2005 in 12. avgustom 2007 ter po 5. avgustu 2012.

Ponovne raziskave dopinških vzorcev s svetovnega prvenstva 2005 v Helsinkih so lani razkrile, da so do zmag s pomočjo prepovedanih poživil prišli nekateri atleti, med njimi tudi zmagovalca v svojih disciplinah Tihon in Ostapčukova. Pri Tihonu so jemanje prepovedanih poživil ugotovili in potrdili že v obdobju olimpijskih iger v Atenah leta 2004, pri Ostapčukovi pa tudi v času OI v Londonu leta 2012.

Kozmus že napredoval po Tihonovi zaslugi

Tihon je bil na OI v Atenah srebrn, za zlatim Japoncem Kojijem Murofušijem pa sta sedaj Turek Esref Apak in Belorus Vadim Devjatovski. Primož Kozmus, slovenski rekorder, je sedaj peti. Sprva je zasedel sedmo mesto, vendar so madžarskemu metalcu kladiva Adrianu Annusu, ki je sprva osvojil zlato kolajno, odvzeli odličje kmalu po OI, ker se ni udeležil drugega dopinškega testa. Takoj po tekmi je bil sicer "čist", toda zaradi škandala z zamenjavo vzorca pri madžarskem metalcu diska Robertu Fazekasu so določili, da mora Annus opraviti še test v domovini. Tega pa je atlet zavrnil, kar pomeni isto, kot če bi bil pozitiven.

Kozmus zaradi poškodbe na SP v Helsinkih ni nastopil, prva tri mesta pa so po odvzemu zlatega odličja Tihonu osvojili Devjatovski, Poljak Szymon Ziolkowski in Nemec Markus Esser. Na svetovnem finalu Iaaf leta 2004, ki je bilo v metu kladivca v madžarskem Szombathelyu, je bil najboljši Finec Olli-Pekka Karjalainen, Tihonu so odvzeli drugo mesto, ki je pripadlo Madžaru Krisztianu Parsu, bron pa je po novem osvojil Kozmus.

Nadežda Ostapčuk, ki je na OI v Londonu leta 2012 osvojila zlato kolajno v suvanju krogle, pa so ji jo nato zaradi dopinga odvzeli, je dobila enoletno prepoved nastopanja, Aleksander Jefimov, trener atletinje, pa štiriletno. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je zlato kolajno nato dodelil Novozelandki Valerie Adams, srebro je osvojila Rusinja Jevgenija Kolodko, bron pa Kitajka Lijiao Gong. Prvo mesto na SP v Helsinkih je po odvzemu odličja Ostapčukovi osvojila Rusinja Olga Rjabinkina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.