Šport
24 ogledov

IAAF Semenyi dovolil nastope

Caster Semenya je sprožila plaz sprememb pri Mednarodnem olimpijskem komiteju. ( Žurnal24 main
Južnoafričanka Caster Semenya, ki je po zmagi na lanskem SP prejela prepoved nastopanja Mednarodne atletske zveze (IAAF), je danes dobila zeleno luč.

Južnoafričanka Caster Semenya, ki je po zmagi na lanskem SP, ko je kot do tedaj povsem neznana tekmovalka brez težav zmagala na 800 m in izboljšala osebni rekord za deset sekund, prejela prepoved nastopanja Mednarodne atletske zveze (IAAF), je danes dobila zeleno luč. Po skoraj letu dni špekulacij se bo tako lahko vrnila na atletske steze.

IAAF je atletinji prepovedala nastopati, dokler ne bodo znani rezultati testa spola. Južnoafričani so sicer pred časom zanikali, da bi že pred omenjenim prvenstvom izvedli test spola pri tekmovalki in zato poznali njene težave. IAAF je omenjene teste zahtevala takoj po prvenstvu, ko je južnoafriška atletinja zmagala z izjemnim časom (1:55,45). Svetovna prvakinja je tako pozneje istega leta prestala test spola, po katerem naj bi natančno ugotovili, ali je res ženska.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dvome o spolu Semenye so zbudili njeni dosežki na SP 2009, kjer je kot povsem neznana tekmovalka potolkla konkurenco in prepričljivo osvojila zlato, tekmice pa sta zmotila tudi njena močna postava in globok glas. Devetnajstletnica bo tako po skoraj letu dni spet lahko nastopala v mednarodni areni, saj so pri IAAF natančno preučili izsledke testa spola. "postopek, ki smo ga proti Caster Semenyi sprožili leta 2009, je zdaj končan," so v izjavi za javnost zapisali pri krovni atletski zvezi in dodali: "Polno sprejemamo odločitev zdravniške komisije strokovnjakov, zato smo atletinji takoj prižgali zeleno luč za nastopanje."

Zadovoljna sem, da se bom lahko vrnila v mednarodno atletsko areno in veselim se že, da bom lahko vse te spore pustila za seboj in tekmovala.
Caster Semenya, atletinja

Semenya ni tekmovala vse od lanskega Berlina, ko so nekateri testi spola pokazali, da je hermafrodit. Zdaj je dejala, da je navdušena, da se bo lahko vrnila na atletske steze, in obenem upa, da se bodo debate o njenem spolu zdaj le končale.

"Zadovoljna sem, da se bom lahko vrnila v mednarodno atletsko areno in veselim se že, da bom lahko vse te spore pustila za seboj in tekmovala," je dejala Semenya.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.