Šport
13 ogledov

Igra mačke z mišjo

V Velenju je slovenski reprezentanci pomagal tudi prvi organizator igre Uroš Zor Žurnal24 main
Slovenski rokometaši so v skupini 5 nadaljevali s kvalifikacijami za EP leta 2010. Bolgari se v domovino vračajo ponižani, saj so v Velenju klonili za 27 zadetkov. Izid je bil 47:20.
 

Kvalifikacije za EP 2010 (M), 4. kolo

Slovenija : Bolgarija 47:20

Slovenski rokometaši so v četrti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2010 po dveh zmagah in nesrečnem porazu proti Nemčiji za gol v zadnjih izdihljajih tekme, ulovili tretjo zmago. Tekmec je bila Bolgarija , ki so jo varovanci Mira Požuna v Varni premagali z 40:23. Bolgari so bili lahek zalogaj tudi v Velenju in so še brez zmage, Slovenija je v Velenju, pred polno dvorano in 3.000 igralci igrali okrepleni za Uroša Zormana, ki je na prvi tekmi manjkal,


Luka Žvižej je dosegel šest zadetkov, pet v prvem delu igre. © Gregor Katič

 
Slovenci so začeli odločno. Bolgarom niso dovolili presenečenja, tako kot v Varni, ko jim je nasprotnik v prvih 20 minutah pobegnili. Mrežo sta rešetali krili Vid Kavtičnik in Luka Žvižej (v prvem polčasu sta skupaj dosegla devet zadetkov). Na drugi strani je dobro delovala obramba. Vratar Aljoša Rezar je v prvih petih napadih Bolgarov zbral že štiri obrambe. Po zadetku Kavtičnika v 22 minuti je Slovenija prvič povedla za 10 zadetkov (17:7), Požun pa je v nadaljevanju priložnost ponudil rezervistom. Med strelce se je vpisal tudi debitant v slovenski izbrani vrsti 25-letni član Merkurja Dino Bajram . V prvem polčasu je v mreži Bolgarov končalo kar 69 odstotkov vseh strelov, najvišjo prednost 12 zadetkov in obenem rezultat ob polčasu (23:11) pa je z drugim zadetkom postavil David Miklavčič . V prvem delu igre na slovenski strani v igro nista vstopila le člana Zagreba Ognjen Backovič in vratar Gorazd Škof .

Škof je priložnost dobil že na začetku drugega dela igre in dobesedno zaklenil svoja vrata. V prvih 17 minutah je obranil kar 77 odstotkov vseh strelov in do takrat zbral neverjetnih 11 obramb. Razigral se je tudi mlajši brat Luke Žvižeja Miha in v 42 minuti je Slovenija prvič vodila za 20 zadetkov. Do konca je prednost še naprej rastla, do končnih 47:20. Razen obeh vratarjev so se med strelce vpisali prav vsi Slovenci, najbolj uspešna pa sta bila brata Žvižej, ki sta dosegla vsak po šest zadetkov. Kot zanimivost povejmo, da so Bolgari proti Nemcem klonili z rezultatom 42:11.

 

Lestvica skupine 5

1. Slovenija 6 točk
2. Nemčija 4 (-2)
3. Belorusija 4 (-2)
4. Izrael 2
5. Bolgarija 0

Slovenski selektor Požun je bil po tekmi navdušen predvsem nad podporo s tribun: "Fantje so imeli pravi pristop skozi celo tekmo. Vesel sem, da se vzdušje v rokometu po kritikah ter negativnih besedah izboljšuje. Ljudje so pokazali, da nas podpirajo. Zmago, ki razen dveh načrtovanih točk kake posebne vrednosti nima, moramo čim prej pozabiti. V srečanju z Bolgari smo odnesli nekaj pozitivnega in dobili igralce na katere lahko računamo tudi v prihodnosti. V nadaljevanju bosta odločilni tekmi z Belorusijo, pa tudi Nemčijo bomo skušali presenetiti na njenem igrišču."

"Vesel sem, da sem se po krajši odsotnosti v tako lepem slogu vrnil v reprezentanco. Pred tekmo smo se zmenili, da ne smemo prejeti več kot dvajset golov, kar nam je tudi uspelo," pa je dejal Jure Dobelšek, ki je s petimi zadetki Sloveniji pomagal do rekordne zmage moške reprezentance.

Z zmago je Slovenija prevzela trenutno vodstvo v skupini 5, vendar jo najpomembnejši srečanji proti Belorusiji čakata spomladi. Slovence do konca kvalifikacij poleg dveh srečanj z Belorusi, ki so dvakrat premagali Izraelce , čaka še gostovanje v Nemčiji, pred domačimi navijači pa bodo gostili Izrael. Na EP v Avstriji vodi tudi drugo mesto v skupini.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.