Šport
7 ogledov

Igralca večera: Grant in Brady

V akciji Ryan Grant, po izboru Uroša Valanta igralec tekme Žurnal24 main
Green Bay in New England sta si v soboto zagotovila konferenčni finale v ligi NFL. Za komentar smo poprosili trenerja edine slovenske ekipe ameriškega nogometa Uroša Valanta.

Green Bay Pakersi so v soboto v prvi konferenčni polfinalni tekmi lige ameriškega nogometa NFL premagali Seattle Seahawkse, na drugi tekmi so si New England Patriotsi uvrstitev v finale svoje konference zagotovil z zmago nad Jacksonville Jaguarsi. Za komentar obeh srečanj smo se pri portalu zurnal24.si obrnili na prvega trenerja edine slovenske ekipe ameriškega nogometa Ljubljana Silverhawks, Uroša Valanta, ki pa tudi v živo spremlja tekme lige NFL na televiziji sportklub.

 
 

Hitre in natančne podaje so zapečatile usodo Seattla.

Uroš Valant

 
Green Bay je tekmo proti Seattlu začel z dvema napakama Ryana Granta in prejetima touchdownoma, a to, kot poudarja Valant, dveh ključnih mož (Granta in Bretta Favreja ) na igrišču ni zmotilo: "Glavni trener rumeno-zelenih ni odstopil od načrta, ki ga je s svojim trenerskim štabom zasnoval v minulem tednu. Granta ni posedel na klop, ampak mu je še naprej dajal žogo in Grant je tekel kot obseden. Še zlasti, ko so se razmere poslabšale in napad po zraku ni več deloval, je bil Grant jeziček na tehtnici. 200 jardov po tleh je skrajno težko nabrati že v idealnih razmerah, ko pa podlaga ne dovoljuje hitrih pospeševanj in bliskovitih sprememb smeri, pa je to mali čudež. S tremi touchdowni se je Grant lepo odkupil za začetne težave in je definitivno igralec tekme. Drugi mož, ki je premaknil jeziček na tehtnici, pa je seveda dobri stari Brett Favre. V takšnih pogojih igranja je vedno odličen. Hitre in natančne podaje so zapečatile usodo Seattla, njegova distribucija žog različnim lovilcem je držala obrambo ves čas na trnih in odigral je skoraj popolno tekmo. Trije touchdowni ter nekaj vrženih sneženih kep so letošnjo pravljico Packersov podaljšali še za eno tekmo."

In kaj Uroš poreče na igro Seattla? "Seattle je igral bledo, saj po podarjenem začetku ni pokazal veliko. Agresivna obramba Packersov je ustavila tekača Shauna Alexandra, Matt Hasselback pa ni mogel nositi celotne tekme na svojih bremenih. Izjemno agresivno pokrivanje mož na moža je bilo preveč za podaje med snežinkami Lambeau Fielda. Predvsem pa je razočarala obrambna linija Seahawksov. Ves teden je bilo veliko govora o defensive endu Patricka Kerneyja, ki naj bi s hitrimi prodori z roba linije ogrožal Favrejeve podaje. A ga je veteran Packersov Mark Tauscher ves čas lepo nadzoroval in Kerney se ni vpisal niti v statistiko."  

David Garrard (desno) je častno priznal poraz in čestital Tomu Bradyju (levo). © AFP

 


 
 

Brady enostavno ne bi mogel odigrati boljše tekme.

Uroš Valant

 
Za srečanje med New Englandom in Jacksonvillom Uroš Valant pravi, da je šlo za filigranski nogomet, in izpostavlja izjemnega Toma Bradyja : "Brady enostavno ne bi mogel odigrati boljše tekme, saj je v vsej tekmi vrgel le dve zgrešeni podaji, pa še od teh dveh je njegov lovilec Wes Welker izpustil čisto lahko podajo. Tokrat so se pri New Englandu odločili za strategijo kratkih podaj in prodorov po tleh. Z Jaguarsi pač ne gre tvegati, saj so v tednu prej prek prestreženih dolgih podaj uničili Pittsburgh. In plan glavnega trenerja Billa Belchicka je odlično uspel. Predvsem napadalna linija Patriotsov je odigrala popolno tekmo. Brady je imel v vsaki akciji ogromno časa, le redko so mu branilci Jacksonvilla prišli blizu. In če ima podajalec tipa Brady na voljo ves čas tega sveta, mu seveda ni težko najti odkritega lovilca in mu poslati v roke dobre podaje." Kaj pa ena sama ujeta žoga Randyja Mossa ? "Moss nase vedno potegne dva branilca in v prazen prostor, ki se naredi z njegovimi dolgimi prodori, lahko potem vteče kdo iz falange drugih odličnih lovilcev."

New England je bil veliki favorit tega srečanja, a kot pravi Uroš, Jaguarjem ne moremo veliko očitati: "Prišli so odlično pripravljeni in želeli so zmagati. Prvi polčas so odigrali odlično. Njihov podajalec David Garrard je imel še celo boljši rating kot Tom Brady. Navdušilo je pogumno igranje v četrtih poskusih in velika samozavest napada. Tekma se je prelomila v tretji četrtini, ko je lovilec Dennis Northcutt v končni coni izpustil podajo za touchdown. V tekmi, kjer ni bila dovoljena nobena napaka, je to pomenilo pokop, saj so v naslednjih akcijah Jaguarsi morali več tvegati, več metati in tega se je dobro zavedala sekundarna obrambna linija Patriotsov, ki je lepo čakala v svojih zonah in opazovala, kam gleda Garrard. Ko je Rodney Harrison skočil pred sicer odlično vrženo podajo, je bilo vsega konec."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.